REPLICA: Cristian Radu, INTERVIU despre proiectele cu fonduri europene şi garajele demolate; care este singura întrebare la care nu răspunde!

0
1696
carturesti.ro%20

REPLICA: Cristian Radu, INTERVIU despre proiectele cu fonduri europene şi garajele demolate; care este singura întrebare la care nu răspunde!

“Atmosfera din Consiliul Local este relativ calmă, cu excepția câtorva colegi, care dezinformează grotesc, dar le este rușine să spună din ce partide fac parte”.

Discuţii aprinse, în ultima perioadă, la Mangalia, pe tema garajelor demolate de administraţia locală. Primarul Mangaliei, Cristian Radu, a declarat în cadrul unui interviu acordat cotidianului “Replica” de Constanţa, cum vede lucrurile.

“Un fost primar, veșnicul candidat (Zanfir Iorguş – n.r.), i-a păcălit pe unii deținători de garaje că îi ajută, în instanță, să-și păstreze construcțiile ilegale de pe domeniul public.

Oamenii au plătit sume frumușele unui avocat, fost secretar de municipiu, pe vremea respectivului primar, dar în instanță au pierdut, întrucât nici o lege din țara asta nu îți dă voie să ocupi abuziv domeniul public. De aceea, fac încă o dată apel la cetățenii Mangaliei să nu se mai lase induși în eroare de tot felul de politruci care nu au adus un leu în Mangalia, deși sunt membri ai partidelor aflate la guvernare”, a spus Radu. Mai mult, el a comentat, referindu-se la consilierii locali care îl contestă, că aceştia dezinformează grosolan, însă… le este ruşine în faţa oamenilor de un singur lucru: să îşi declare aparteneţa politică!

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Însă, de departe, cel mai discutat subiect în cadrul interviului a fost cel legat de proiectele cu fonduri europene, asta în condiţiile în care i se impută că nu realizează mare lucru. Radu contrazice însă aceste critici, afirmând, printre altele: „În primul mandat, am accesat fonduri UE pe final de exercițiu financiar european, așa cum v-am explicat. Din această cauză, am avut termene limitate de implementare a proiectelor, iar unii constructori au tergiversat lucrările din diverse motive, chiar și de ordin politic. Totuși, vă informez că suntem în proces cu acei constructori care trag de timp în mod nejustificat, pentru a recupera în instanță sumele plătite din bugetul local”.

Reporter: Din câte știm, aveți o serie de proiecte cu fonduri europene. Care sunt, mai exact, acestea?

Radu Cristian: Într-adevăr, Primăria Mangalia a depus, în ultima perioadă, aproape 20 de proiecte, în vederea obținerii finanțării europene sau guvernamentale. Acestea sunt în diferite stadii de evaluare și aprobare, unele fiind deja contractate, altele abia depuse. Vreau să precizez pe această cale că valoarea totală a acestor proiecte este de aproximativ 50 de milioane de euro. Dacă vom accesa toate aceste finanțări nerambursabile, banii se duc în infrastructura rutieră, dezvoltare turistică, educație și sănătate.

Rep.: Ce ați făcut până acum cu fonduri UE, la Mangalia?

R.C.: Primul proiect cu finanțare europeană a fost realizat în 2013, la un an de la preluarea mandatului de primar. Este vorba despre Clubul Nautic din Portul Turistic, o clădire modernă, în care își desfășoară activitatea, acum, mai multe instituții și societăți cu profil nautic.

În ultimii ani, am mai accesat fonduri UE pentru amenajarea Parcului Evergreen, pe locul unei foste stații de betoane, reabilitarea falezei Neptun și a zonei „La steaguri”, precum și modernizarea Aleii Teilor, zona de promenadă a orașului. Precizez că, la preluarea mandatului, în 2012, axele europene de finanțare erau deja epuizate pe exercițiul financiar 2007-2013. Tot ce am putut accesa a fost din economiile generate pe diverse domenii de finanțare.

Rep.: Cât durează un proiect cu finanțare UE, de la întocmire până la implementare?

R.C.: Pot să vă răspund printr-un exemplu edificator. La proiectul de reabilitare a stațiunii Saturn am început să lucrăm încă din vara anului 2016. Am depus proiectul în luna noiembrie, 2016, iar semnarea contractului de finanțare a avut loc abia în 30 august, 2018. Acum suntem în perioada de licitație, care poate dura până la 6 luni. Ulterior, vom începe lucrările în teren, care au 12 luni termen de execuție. Sper să nu întâmpinăm probleme neprevăzute pe durata implementării proiectului.

Rep.: Așadar, un proiect cu finanțare UE poate dura chiar și trei ani. În acest fel, câți ani vă trebuie pentru realizarea tuturor proiectelor propuse?

R.C.: Din păcate, este o realitate tristă, la nivel național. Pe de o parte, fondurile europene reprezintă singură sursă de dezvoltare locală, dar pe de altă parte ne lovim deseori de birocrație și legislația stufoasă. Cu toate acestea, mergem înainte!

Rep.: De ce se nasc, de fiecare dată, controverse când anunțați astfel de proiecte – ba blocaje, ba acuzații că de fapt nu le veți face cu bani europeni, ci din fonduri proprii?

R.C.: În primul mandat, am accesat fonduri UE pe final de exercițiu financiar european, așa cum v-am explicat. Din această cauză, am avut termene limitate de implementare a proiectelor, iar unii constructori au tergiversat lucrările din diverse motive, chiar și de ordin politic. Totuși, vă informez că suntem în proces cu acei constructori care trag de timp în mod nejustificat, pentru a recupera în instanță sumele plătite din bugetul local.

Rep.: În afară de Saturn, ce proiecte ați mai depus și când vă apucați de lucrări?

R.C.: În ordinea obținerii finanțării europene, Saturnul este deja contractat, așa cum v-am mai spus. Sper ca până la sfârșitul acestui an să semnăm contractele pentru reabilitarea Bisericii „Sf. Gheorghe” – monument istoric-, modernizarea Pieței Republicii și a falezei Mangalia-Saturn, asfaltarea unui număr de 17 străzi din oraș, precum și modernizarea stațiunii Neptun. Așadar, avem încă 5 proiecte pentru care vom semna contractele de finanțare în următoarea perioadă, lucrările urmând să demareze la începutul anului viitor.

Rep.: Păi, ați spus că aveți mai multe proiecte cu finanțare UE. Care sunt celelalte?

R.C.: V-am enumerat proiectele intrate în finanțare sau aflate în pre-contractare. Pe lângă acestea, care vor fi sigur implementate, am depus și altele, aflate în diferite stadii de evaluare. Este vorba despre trei proiecte de reabilitarea termică a unor unități de învățământ – grădință, școală, liceu -, un alt proiect care privește construcția unei noi unități de învățământ, pe locul Școlii nr. 5, dar și implementarea Planului de Mobilitate Urbană, care presupune achiziția de mijloace de transport în comun și reabilitarea căilor de rulare a acestora.

De asemenea, am depus proiect pentru o bază de agrement, cu bazin de înot și teren de sport multifuncțional. Nu în ultimul rând, accesăm fonduri UE pentru locuințe sociale, construite pe locul fostelor barăci insalubre de la marginea cartierului de case. Totodată, atragem bani europeni pentru reabilitarea iluminatului public, modernizarea Grădinii de vară „Farul”, precum și extinderea Ambulatoriului din cadrul Spitalului municipal.

Rep.: De la Guvern pentru ce ați primit bani?

R.C.: Pentru proiectul de cogenerare, cu motoare termice, cu scopul reducerii costurilor cu încălzirea, pe timpul iernii. Am semnat contractul de finanțare, iar luna aceasta încep lucrările. ANL finanțează construcția unui bloc pentru cadrele medicale din Mangalia, proiectul fiind în derulare.

De asemenea, prin PNDL am primit finanțare pentru înființarea rețelei de apă-canal, asfaltare și trotuare pe mai multe străzi din cartierul Dobrogea 2. Reamintesc și faptul că, odată cu deschiderea noului an școlar, am inaugurat Sala de Sport de la Școala nr 2, din Mangalia. Proiectul a fost finanțat de CNI, în baza unui dosar depus de Primăria Mangalia, încă din 2014. Cerem, în continuare, finanțare și pentru o sală de sport la Școala nr. 3.

Rep.: Mai aveți și scandalul garajelor. Situația se tranșează în instanță, sau care este adevărul?

R.C.: Scandalul nu îl provocăm noi, ci unii politiceni locali, care încearcă să obțină capital electoral din problemele oamenilor. Un fost primar, veșnicul candidat (Zanfir Iorguş – n.r.), i-a păcălit pe unii deținători de garaje că îi ajută, în instanță, să-și păstreze construcțiile ilegale de pe domeniul public. Oamenii au plătit sume frumușele unui avocat, fost secretar de municipiu, pe vremea respectivului primar, dar în instanță au pierdut, întrucât nici o lege din țara asta nu îți dă voie să ocupi abuziv domeniul public. De aceea, fac încă o dată apel la cetățenii Mangaliei să nu se mai lase induși în eroare de tot felul de politruci care nu au adus un leu în Mangalia, deși sunt membri ai partidelor aflate la guvernare.

Rep.: În condițiile în care nu aveți un mandat tocmai liniștit, ce vă determină să luați în calcul încă o candidatură?

R.C.: Primul mandat a fost mult mai agitat. Aproape doi ani am avut doar un consilier din 19 și tot am reușit să fac ceva pentru orașul nostru. Acum, atmosfera din Consiliul Local este relativ calmă, cu excepția câtorva colegi, care dezinformează populația într-un mod grotesc, dar le este rușine să spună, în mediul on-line, din ce partide fac parte. Candidatura mea nu depide, câtuși de puțin, de acest aspect, ci exclusiv de modul în care voi reuși să-mi duc la bun sfârșit proiectele asumate în fața concetățenilor mei. Doar ei mă vor judeca, la vot.

Rep.: Când începeți să faceți parcări, în locul garajelor dezafectate?

R.C.: Acesta este cel mai important proiect al momentului. Am întocmit documentația și am transmis-o, spre dezbatere, Consiliului Local. Imediat după aprobare, intrăm în procedura de licitație, în vederea demarării lucrărilor în teren. În această toamnă, vom amenaja primele parcări de reședință, iar în cartierul de case, începem, cât de curând, lucrările la trotuare.

Rep: Aveți timp să terminați până la alegeri, tot ce v-ați propus? Sau renunțați la candidatură, dacă se revine la alegerile în două tururi?

R.C.: Din păcate, implementarea proiectelor nu depinde doar de noi, cei din Primărie, ci și de factori externi, precum legislația, constructorii, birocrația instituțională și altele. Eu însă fac tot ce depinde de mine pentru modernizarea orașului nostru. Cu riscul de a pierde alegerile, prefer lucrul bine făcut, care să reziste în timp, nu spoielile electorale apărute peste noapte pentru a lua ochii votanților. Atâta timp cât îți faci treaba, ca primar, nu contează în câte tururi se votează.

Rep.: Vă este teamă de contracandidatul Zanfir Iorguş?

R.C.: Ca să citez un clasic în viață: Altă întrebare?

Rep.: Mulţumesc, atât.

Alexandra CUCU, replicaonline.ro, luni, 17 septembrie 2018.piese-auto-mangalia.roLeave a Reply