‘Star crush – Teatru în Planetariu’, ‘Picături de istorie’ și ‘TEA’TRUE: Cărări între emoticoane și sentimente’, trei proiecte culturale originale ce se vor desfășura la Constanța

0
1226

Star crush – Teatru în Planetariu, Picături de istorie și TEA’TRUE: Cărări între emoticoane și sentimente, sunt cele trei proiecte culturale ce se lansează într-o conferință de presă ce va avea loc marți, 11 septembrie 2018, la ora 16.00, în sala Observatorului astronomic de la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Organizatorii vor prezenta cele trei proiecte culturale finanțate de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), pe care Asociația Culturală Georgiana Rusu și Rusu I. Georgiana PFA le au în derulare în această perioadă, și anume:

1. Star crush – Teatru în Planetariu. Aria tematică „Artele spectacolului – Teatru”; buget total 89.000 lei (80.000 finanțare AFCN, 9.000 lei contribuție proprie). Partener: Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța. Proiectul presupune:

a) productia unui spectacol de teatru, pe baza scenariului dramaturgului clujean Cristiana Bojte Keresztes (31 ani). Spectacolul se va numi “Star crush” si va cuprinde elemente adaptate si combinate din piesele de teatru “Steaua fara nume” si “Visul unei nopti de vara”, din poezia “Luceafarul”, din filmul “Star Wars” si din jocul video “Starcraft”.

Intregul fir epic este special conceput pentru desfasurarea spectacolului in Planetariul Constanta, folosind in sprijinul jocului actorilor elemente sonore si muzicale de mare impact (sala Planetariului asigura o acustica impecabila) precum si spectaculoase proiectii realizate in cupola Planetariului, imagini care dezvăluie tainele Universului şi ale sistemului nostru solar: stele, planete, Luna, constelaţii, constelaţii zodiacale, comete, meteori, formarea anotimpurilor, echinocţii şi solstiţii, eclipse de Soare şi de Lună;

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

b) organizarea a 12 reprezentatii ale spectacolului, in mod GRATUIT, la Planetariul Constanta, în perioada 19 septembrie – 3 noiembrie 2018, incepand cu ora 19:00, de catre actorii si cu suportul tehnic al specialistilor companiei independente de teatru Lui’s Arts.

2. Picături de istorie. Aria tematică „Patrimoniu Cultural Material”, buget total 61.500 lei (55.000 lei finanțare AFCN, 6.500 lei contribuție proprie). Parteneri: Teatrul de Stat Constanța, Primăria Municipiului Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Proiectul “Picaturi de istorie” isi propune punerea in valoare prin mijloace artistice a sitului arheologic din Piața Ovidiu.

Proiectul presupune productia unui spectacol de teatru labirint si realizarea unei reprezentatii a acestui spectacol, sâmbătă, 15 septembrie 2018, începand cu ora 20:30. Nobila Epifania, legionarul veteran Valerius Germanus, negustorul grec Asclepiades, gladiatorii Argutos și Skirtos, dar si vestitul poet latin Ovidius sunt personajele principale care se vor prezenta în fața publicului de secol XXI, pentru a-și spune poveștile de viață… și de moarte.

De pe urma lor avem ca marturii peste veacuri inscripțiile lăsate pe pietrele lor funerare din necropola de secol II – III sau versurile poetului Ovidius, iar aceste cuvinte de adio sunt mesaje extraordinare, de natură să creeze împreună o frescă unitară a acestui oraș de la malul Pontului Euxin. Personajele principale ale spectacolului sunt locuitori ai Tomisului de acum doua milenii, care își spun bucuriile și împlinirile avute, dramele trăite, tristețile, remușcările, reușind astfel să recompună, prin intermediul acestui spectacol, viața vechii cetati.

3. TEA’TRUE: Cărări între emoticoane și sentimente. Aria tematică „Artele spectacolului – Teatru”, buget total 89.000 lei (80.000 lei finanțare AFCN, 9.000 lei contribuție proprie). Parteneri: Teatrul de Stat Constanța, Inspectoratul Școlar Județean Constanța. Proiectul “TEA’TRUE: carari intre emoticoane si sentimente” este menit sa faciliteze accesul organizat si gratuit al liceenilor constanteni la spectacole de teatru. Pentru atingerea scopurilor si obiectivelor si in vederea obtinerii unui impact consistent la publicul tânar, in cadrul acestui proiect se vor realiza:

– productia unui spectacol de teatru pentru tineret, pe baza scenariului dramaturgului clujean Cristiana Bojte Keresztes (31 ani). Spectacolul se va numi “Emoticon skin” si se bazeaza pe un scenariu si o abordare care au adresabilitate directa catre generatia tanara. Firul dramatic reprezintă o cercetare succintă a societății de astăzi, scotand in evidenta faptul ca mediul social actual predispune tinerii la atrofierea emotionala si sentimentala, aspect cauzat de faptul ca acestia petrec prea mult timp in mediul online, uitand sa “simta”, sa “traiasca” cu adevarat. Paralela dintre lumea reala si cea virtuala dă naștere la o radiografie a transformării psihologice a societății din ultimii 25 de ani, din punct de vedere social, politic si cultural.

– organizarea a 12 reprezentatii ale spectacolului, in mod GRATUIT, la Teatrul de Stat Constanta, în perioada 1 octombrie – 6 noiembrie 2018, incepand cu ora 19:00, de catre actorii companiei independente de teatru Lui’s Arts si cu suportul tehnic al Teatrului de Stat Constanta. La reprezentatii vor asista elevi ai liceelor din municipiul Constanta, care vor veni la teatru in mod organizat, conform programarii realizate împreună cu Inspectoratul Scolar Judetean Constanta, partener in acest proiect.


Mangalia News, 11.09.2018.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply