Problema drepturilor comunităților românești din regiunile istorice, adusă în dezbatere de Mircea Diaconu la nivelul Parlamentului European

0
763

farmec.ro
carturesti.ro%20

Problema drepturilor comunităților românești din regiunile istorice, adusă în dezbatere de Mircea Diaconu la nivelul Parlamentului European.

Miercuri, 5 septembrie, la sediul din Bruxelles al Parlamentului European va avea loc conferința intitulată „România și regiunile istorice în Anul Centenar: cultură, identitate, valori europene”, organizată cu sprijinul eurodeputatului Mircea Diaconu, la inițiativa Platformei Unioniste „Acțiunea 2012”. La eveniment vor participa reprezentanți ai comunităților românești din regiunile istorice, dar și din cadrul Uniunii Europene, precum şi ai mediului academic, politic și administrativ din România și Republica Moldova.

Conferința se va desfășura sub forma unei audieri publice menită să identifice principalele probleme ale comunităților românești din regiunile istorice. Un alt punct al dezbaterilor îl va reprezenta direcția comună a mișcării unioniste și a integrării europene a Republicii Moldova.

„În pofida unor întâmplări ale ultimilor ani, sau mai bine zis, ale ultimului secol, rămân totuși infinit mai multe lucrurile care ne unesc, prin comparaţie cu diferențele care ne despart. Iar în unitatea lumii românești, care transcende granițele actuale ale României, stă cheia ieșirii noastre din labirint. În baza acestui crez personal, am răspuns propunerii făcute de Acțiunea 2012 de a reface, în spirit, pentru câteva clipe, România Mare, la Bruxelles”a mărturisit Mircea Diaconu.

În opinia europarlamentarului, comunitățile românești din regiunile istorice sunt adeseori uitate atunci când se vorbește despre românii din afară granițelor țării.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

„Și în Timoc, Cernăuți, Odesa sau Basarabia trăiesc români care sunt în același timp europeni, prin cultură, și ale căror drepturi trebuie respectate. Este poate nevoie de o abordare mai implicată la nivel național, dar e foarte important ca și Uniunea Europeană să protejeze dreptul la propria cultură al tuturor minorităților și, implicit, al comunităților românești din diferite state membre sau partenere ale Uniunii Europene. Cultura noastră e identitatea noastră”, a adăugat eurodeputatul Mircea Diaconu.

Întregul eveniment va fi transmis live pe CaleaEuropeana.ro, miercuri, 5 septembrie, în intervalul orar 13.00 – 16.00 (14.00 – 17.00, ora României).


Mangalia News, 1 septembrie 2018.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply