Congresul Național al Istoricilor Români.
„De ce ne întâlnim noi, istoricii? Aș răspunde cu un citat: «Pentru că e bine să ne ținem de neamuri». VIDEO

0
81

Academia Română: „A fi istoric este o meserie și nu este una simplă, chiar dacă unii ar vrea s-o vadă foarte simplă, simplificată și chiar inexistentă“ – Discursul acad. IOAN AUREL POP, președintele Academiei Române, la deschiderea lucrărilor Congresului Național al Istoricilor Români, ediția a II-a. Iași | 29 august – 1 septembrie 2018.

„De ce ne întâlnim noi, istoricii? Aș răspunde cu un citat: «Pentru că e bine să ne ținem de neamuri». Ne-am cam frânt între noi, de multe decenii și am uitat de o expresie devenită pentru unii odioasă: breasla istoricilor… A fi istoric este o meserie și nu este una simplă, chiar dacă unii ar vrea s-o vadă foarte simplă, simplificată și chiar inexistentă.

Indiferent ce s-ar spune, istoria este o formă de cunoaștere fundamentală nu a trecutului, cum spun unii grăbit, ci o formă de cunoaștere fundamentală a vieții oamenilor. Și dacă refuzăm să cunoaștem viața oamenilor devenim săraci, devenim firavi pe acest pământ și ajungem cu toții în bătaia vântului. A reconstitui viața trecutului este o meserie, nu un moft român“.

Cuvântul integral al acad. IOAN AUREL POP, poate fi audiat pe pagina ziarului local „Bună ziua, Iași“, accesând acest link


LĂSAȚI UN MESAJ

Va rugam sa adaugati un mesaj
Va rugam sa introduceti numele