Aurelia Lăpuşan: Remember. Cinstind Limba română. Un emoţionant gest de frăţie

0
1200
0 R

Aurelia Lăpuşan: Remember.

Cinstind Limba română. Un emoţionant gest de frăţie.

Primăria Constanţa transmitea către instituţiile culturale din oraş: „Joi, 31 august 1906, la orele 10 dimineaţa, sosesc în Constanţa corurile româneşti din Ardeal şi Banat, compuse din 2.400 persoane. Vizita fraţilor noştri de dincolo ne umplu sufletul de mândrie şi speranţe. Primenirea aceasta de grupuri româneşti, venite din cele mai îndepărtate unghere locuite de fraţii noştri, e un semn îmbucurător de trezire naţională şi împrospătare de aspiraţiuni. Aducându-vă aceasta la cunoştinţă, vă rog călduros să veniţi la gară ca să întâmpinăm pe dragii noştri excursionişti cu toată iubirea hotărâtă de aceste împrejurări solemne”.

Două săptămâni mai târziu, reprezentantul diplomatic al Austro-Ungariei la Bucureşti, contele Szapary Lorincz, informa pe contele A. Goluchowski despre programul coriştilor ardeleni în Bucureşti, Sinaia şi Constanţa:

”Confraţii cântăreţi din Ungaria s-au dus la Constanţa, însoţiţi de organizatorul din comitet, L. Ghica; acolo au fost primiţi de primarul Bănescu şi de cetăţeni, cu muzica militară, intonându-se cântecul „Deşteaptă-te române” şi un salut entuziast din partea primarului. A răspuns preotul Avram Costa (Banat), apoi s-a dansat o „horă”, apoi a răspuns primarul, la salutul acestuia adresat celui de-al doilea tren de cântăreţi sosiţi mai târziu, avocatul dr. Comşa din Sălişte. S-a format o coloană de aproape 3.000 persoane, cu muzică, spre statuia lui Ovidiu.

Corurile s-au aşezat în cerc şi primarul Bănescu a rostit o cuvântare. Apoi ziaristul Mîrza a declamat o frumoasă „Doină”, înregistrând aplauze. Corurile au cântat imnuri, iar „Armonia” din Cernăuţi „Viaţă de vânător”, corul din Lugoj „Hora Dobrogei”, apoi corurile unite au intonat „Pe al nostru steag”. De aici, întreaga coloană s-a îndreptat spre gară şi a plecat în două trenuri spre Mamaia.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Reîntorşi în oraş, ei au fost invitaţi la masă şi ospătaţi pe o plantaţie, datorită ospitalităţii maiorului Sănătescu şi a ofiţerilor batalionului 5 Vânători. Muzica militară, sub conducerea capelmaistrului Cutrupi, a cântat în timpul prânzului arii naţionale. Entuziasmul a fost enorm şi constănţenii s-au întreţinut cu oaspeţii lor. După terminarea prânzului, mulţumeşte dr. Comşa din Sibiu, aducând elogii armatei române, care este, în definitiv, sprijinul naţiunii şi care a dat totdeauna dovezi de sentimente naţionale. Primarul Bănescu a răspuns, aducând laude transilvănenilor, întreaga populaţie română fiind încântată de vizita confraţilor. Corurile au cântat şi s-a jucat hora. La orele 2 p.m. a sosit al doilea tren cu întârziaţi care, de asemenea, au fost invitaţi la masă. Toată vremea a domnit cel mai mare entuziasm. Cu muzică, au pornit apoi toţi prin oraş. Publicul a manifestat, musulmanii s-au alăturat convoiului şi au manifestat.

Apoi s-au dus toţi în port, unde s-au urcat pe vaporul „România” şi au făcut o excursie pe mare până la orele 6 seara. Din port, oaspeţii au plecat în jurul orei 7, în două trenuri separate, mulţumind încă o dată primarului pentru amabilitatea sa. Pretutindeni acolo a domnit ordine perfectă şi linişte, datorită măsurilor luate de şeful poliţiei, Durma şi de agenţii de poliţie. Constanţa a fost în acea zi împodobită cu drapele şi pavoazată. Confraţii cântăreţi s-au întors apoi vineri (14/IX) dimineaţa la Bucureşti, spre a-şi lua rămas bun de la cei de un neam cu ei din Bucureşti, cu care au petrecut zile de neuitat”. (Aurelia Lăpușan, Vineri, 31 august 2018).


Mangalia Newsde Ziua Limbii Române – 31 august 2018. (Republicări: 02.09.2022, 31.08.2023).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply