Alexandru Mironov: Ce frumoasă este matematica!
Și ce spectaculoasă devine Istoria, predată după o Enciclopedie digitală!

0
1302

Alexandru Mironov: Ce frumoasă este matematica! Și ce spectaculoasă devine Istoria, predată după o Enciclopedie digitală! Felicitări creatorilor Enciclopediei „România 1918. Oameni, momente și imagini”! Enciclopedia digitală România 1918.

Fascinantă sincronicitate! Două gloanțe lovindu-se unul pe celălalt, în mișcarea lor către moarte. (Despre bătălia de la Gallipoli, din dreptul strâmtorii Dardanele, unde se pare că s-ar fi întâmplat povestea, puteți afla mai multe din Enciclopedia digitală România 1918, pe care o puteți descărca de aici: http://romania1918.eu/index.html).

Imaginea asta însă mă duce către matematică. (Nu cred că v-am spus, dar sunt profesor de matematică. Îmi cer scuze pentru asta, nimeni nu e perfect!).

Probabilitatea de a se lovi aceste două gloanțe ține de teoria haosului unde este foarte bine explicată. Ce frumoasă este matematica!

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Aproximativ în acceași perioadă cu decizia celor două gloanțe de a se lovi unul pe altul în loc de a omorâ doi oameni, în lumea științelor înalte, Niels Bohr și Albert Einstein aveau o dispută științifică vis a vis de… exact ceea ce două gloanțe necunoscute de nimeni, într-un alt loc de pe planetă făceau singure fără să ceară voie de la savanți.

Sunt celebre disputele dintre Niels Bohr și Einstein referitoare la Quantică:

Einstein (într-o scrisoare către Bohr, în 1926): “Sunt convins că Dumnezeu nu aruncă cu zaruri” (Tot referitor la probabilitate. Dezbaterea era vis a vis de <Quantum nonlocality> și este descrisă de Bohr într-un articol intitulat “Discussions with Einstein on Epistemological Problems in Atomic Physics”).

Bohr îi răspunde: “Nu îi spune tu lui Dumnezeu ce să joace”.
(Dumnezeu are rol figurativ în această discuție. Niciunul nu era religios).

Cum ziceam: Ce frumoasă este matematica!

Dr. Marius-Ioan Piso comentează superb această imagine: “Same kind of “probability” as the one of the collision between the satellites Iridium-33 and Cosmos 2251 in February 2009. Someone by the name of Albert E. claimed that God does not play dices.”

Imaginea este preluată dintr-o postare de ieri a IArt cu textul: “A truly incredible find! Two bullets that collided during the Battle of Gallipoli, WWl, 1915” și semnalată de dr. Simona Nana Tanasescu.

VIDEO – Enciclopedia digitală România 1918:


Mangalia News, 31.08.2018. 



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply