Proiectul transatlantic Eminescu – Poe, dedicat Centenarului Marii Uniri. Noutăți, la zi [VIDEO]

0
1251

Noutăți despre Proiectul transatlantic Eminescu – Poe, dedicat Centenarului Marii Uniri. Prezintă doamna dr. în ec. Greta Popa, director executiv al Fundației Culturale Hesperus:

Proiectul transatlantic Eminescu – Poe

In teza sa de doctorat intitulată “Arc poetic transatlantic: Mihai Eminescu –  Edgar Allan Poe”, prof. dr. Ioan Iacob aminteste conceptul prof. univ. dr. George Munteanu (care a instituit “triada precursoare: Poe – Baudelaire – Eminescu”, fiind vorba despre mari poeti precursori ai fenomenului liric modern, in teza respectiva fiind reluate si referiri la Poe si Novalis).

Pornind de la această premiză, Fundatia Culturala HESPERUS, in colaborare cu MCP Press, “Mangalia News” si canalul american de televiziune “Arca TV” din Houston, Texas, USA, vor lansa – pe data de 15 ianuarie 2019, la inceputul Presedintiei romanesti a Consiliului Europei (si in interiorul SEZONULUI CULTURAL Romania – Franta), Proiectul transatlantic Eminescu – Poe, care isi propune sa fie un schimb transatlantic de experiență si valori pe mai multe directii:

1) POEZIE  – cultură, literatură, muzică, artă plastică,

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

2) MEDIA – fotografii, filme, înregistrări audio, realizări multimedia,

3) SUPORT PENTRU COPIII cu dizabilitati si pentru copiii talentati.

Proiectul prevede – pe langa manifestarile specifice din sectiunile POEZIE si MEDIA – si organizarea unor GALE ARTISTICE CARITABILE pentru strangerea de fonduri destinate sprijinirii copiilor cu dizabilitati, precum și a celor talentati (care nu dispun de mijloace financiare).

In perspectiva se prevede si organizarea unor “CENTRE DE CERCETARE SI EXCELENȚĂ”, care sa ofere spatii pentru cercetare si facilitati pentru manifestari artistice, culturale, stiintifice, de presa, precum si amenajarea unor spatii de masa (restaurant, terase) si cazare. În România, Centrul se va numi “EMINESCU”, in Franta “BAUDELAIRE”, in Germania “NOVALIS”, in S.U.A. “POE”.

Fiecare astfel de Centru va avea sectiuni dedicate si celorlalti mari precursori ai fenomenului liric modern (promovandu-se astfel – transatlantic – mari valori ale celor doua continente unite de Oceanul Atlantic).

Acest proiect va repara o injustitie literară făcută lui POE (care nu este – așa cum afirmă unii critici americani – “un poet minor din secolul al XIX-lea, care a facut atât de mult pentru poezia franceză încât a ajuns să fie numit EDGARPO”), dar si o injustiție făcută lui BAUDELAIRE (nu POE a fost cel care “a făcut atât de mult pentru poezia franceza”, ci BAUDELAIRE este cel care a lucrat ani de zile la traducerea poemelor lui Poe în franceză, promovându-l astfel pe Poe în Europa, întrucât in secolul al XIX-lea franceza era limba care prevala în Europa).

Proiectul se va lansa la începutul anului 2019 în România, urmand ca în anul 2020 să fie organizat in Europa Centrală (Franta, Germania), iar în 2021, în S.U.A.

Vă invităm să citiți și: Arc Poetic Transatlantic EMINESCU – POE. Echipa de proiect se întărește pe zi ce trece

Mai multe informații despre Proiectul transatlantic Eminescu – Poe, puteți afla de aici


Mangalia News, 28.08.2018. Sursa Video: MCP Press.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply