Moscheea EsmaHan Sultan din Mangalia sărbătorește 10 ani de la reabilitare

0
1846

farmec.ro
carturesti.ro%20

Moscheea EsmaHan Sultan din Mangalia sărbătorește 10 ani de la reabilitare.

Primăria Municipiului Mangalia organizează, duminică, 26 august, un spectacol aniversar dedicat comunitătii musulmane, cu ocazia sărbătoririi a 10 ani de la reabilitarea Moscheii EsmaHan Sultan din localitate. În ziua respectivă, începând cu ora 11.00, toți cei interesați de istoria celui mai vechi lăcaș de cult musulman din România, pot participa la deschiderea evenimentului, care va avea loc în incinta moscheii.

În cadrul manifestărilor, oficialități de la nivel local și național, precum și reprezentanți ai comunității musulmane vor susține alocuțiuni prin care vor evoca trecutul monumentului istoric din sudul județului Constanța. Totodată, va fi oficiată o slujbă de pomenire în memoria ctitorilor geamiei și a etnicilor musulmani trecuți în neființă de-a lungul timpului.

După manifestările de la moschee, seara, începând cu orele 18.00, pe scena exterioară a Casei de Cultură, vor susține recitaluri și momente artistice mai mulți soliști și ansambluri, printre care: Güneş, Can Su, Delikanlilar, Faik Ialcin.

Invitatul special al manifestării artistice va fi Claudia Pavel (Cream), cunoscuta cânăreață născută în Mangalia.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

 

Moscheea Esmahan Sultan, cu o bogată tradiţie istorică, religioasă şi culturală a fost ctitorită de Esma-Han, fiica Sultanului Selim al-II-lea şi dată în folosinţă în anul 1525. Lăcașul de cult este un monument de arhitectură în stil maur, având un stil aparte faţă de construcţiile de cult turceşti din Dobrogea.

În anul 2008, au avut loc lucrări de refacere din temelii a moscheii. Prețul lucrărilor a fost de peste un milion de euro, sumă suportată în întregime de Capa Tunc, fost bancher și proprietar al unui mall din București, care a decedat anul trecut.

În semn de recunoștință pentru gestul fostului om de afaceri, comunitatea turco-tătară din Mangalia îi aduce un omagiu, sărbătorind un deceniu de la reconstrucția lăcașului de cult. (Comunicat primit de la biroul de presă al Primăriei Mangalia, 24.08.2018).



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply