Andreea Ioniță: Nimic nu se compară cu un Youth Exchange ca la carte! FOTO

0
1311

farmec.ro
carturesti.ro%20

   Andreea Ioniță: Spuneam zilele trecute că nimic nu se compară cu un Youth Exchange ca la carte. De ce? Pentru că îți oferă atât de multe oportunități de învățare, că nici nu îți vine să crezi. 

   În primul rând, proiectele #Erasmus îți oferă posibilitatea să călătorești. Înveți să ai grijă de tine și de lucrurile tare pe drum, să cauți alternativa cea mai ieftină/ușoară ca să ajungi undeva și să te organizezi din timp. Dacă nu existau aceste proiecte, probabil că nici acum nu aș fi știut cum să împachetez smart. Plus că ești pus într-un mediu cu totul nou, de cele mai multe ori în orașe prea puțin turistice unde oamenii nu vorbesc engleză și trebuie să te descurci. Primul șoc îl ai chiar prima oară când ajungi acolo și vrei să îți cumperi apă, dar nu înțelegi o iotă din ce scrie pe etichetă, așa că iei ce apuci. Da, așa am învățat să beau apă minerală, pe care înainte nu o suportam. #poland #wodaniegazowana

   În al doilea rând, totul este cu și despre oameni. Oameni din toate țările, cu mai multe sau mai puține posibilități. Fiecare știe engleză la nivelul lui, dar toți trebuie să comunicăm. De acasă pleci deobicei cu grupul de 4-5 oameni plus un lider dar acolo trebuie să te amesteci, să te integrezi. Cum ? Well, that’s the fun part.

   Am învățat că există câteva lucruri universale care ne leagă pe toți: muzica, filmele, literatura și meseriile. Indiferent de țară acestea rămân aproape la fel și crează punți între noi. Ce contează că trăim în medii cu totul și cu totul diferite, că nu avem aceași mâncare sau tradiții, dacă trupa ta preferată este și a mea trecem peste orice diferență. Pe asta te axezi când îți faci prieteni noi din alte țări. Că după ajungeți să schimbați păreri și din alte domenii, să învățați cuvinte din limba celuilat sau să vă împrieteniți foarte bine, asta e altă poveste care depinde și de norocul tău, nu numai de cât de bine îți dezvolți #communicationskills. 

   Sunt atât de multe lucruri faine la un Erasmus+ că nici nu știu cum să le enumăr. E fain să vezi cum e viața departe de casă, să încerci să te adaptezi pentru o săptămână într-un loc nou. Te distrezi și înveți în același timp, totul este să fi pregătit și cu urechile ciulite după informații. De obicei, fiecare țară din proiect are câte o seară numai a ei, în care ai ocazia să înveți ceva nou și să guști mâncara tradițională a altei țări.

   Provocarea adevărată este când trebuie să ții o seară numai despre țara ta și să gătești ceva tradițional. Această seară românească îți aduce aminte că nu ești acolo numai pentru tine, ci reprezinți țara ta și asociația din care vii, iar când stai în fața a 25 de oameni din cinci țări diferite, îmbrăcat în ie, cu tricolorul în spate și vorbești despre România, despre tot ce iubești tu la ea…, ei bine, atunci este atunci!

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

   Serile interculturale sunt preferatele mele și le-aș ține la nesfârșit. Nu mă satur niciodată să vorbesc despre cât de mult țin la colțișorul acesta verde de lume din care plec, căutând aventură și mă întorc cu un dor imens de fiecare dată.

   Acestea fiind spuse, sper ca, în viitor, cât mai mulți tineri să aibe posibilitatea să plece și să vadă ce înseamnă o astfel de experiență. Cu doar două săptămâni în față până la împlinirea vârstei de 18 ani, vă spun că mare parte din maturizarea mea în ultimul an a fost dată de aceste proiecte și dorința mea de viitor este să plec cât mai mult, poate chiar să ajung și eu #groupleader într-o zi.

   Mulțumiri, doamnei Nicoleta Griguță și Asociației ProActiv pentru Comunitate. Toți cei ce am simțit gustul acestor proiecte ar trebui să îi fim recunoscători. Ne formează ca oameni și ne deschide calea către o viață ca în afară, cerându-ne în schimb doar apreciere și seriozitate. Mulțumesc! 

   Acesta a fost un scurt rezumat despre Youth Exchange-uri și cum m-au schimbat pe mine. Sunt mai multe tipuri de Erasmus+ și pe măsură ce le voi descoperi, am să vorbesc despre toate, dar pentru asta trebuie să muncesc și să mă pregătesc cât mai bine, alături de colegii mei. Mai am multe de învățat, până să ajung la țelul suprem de a trăi propriul meu an EVS, dar pe măsură ce timpul trece, cred că sunt din ce în ce mai aproape.

   Andreea Ioniță, elevă a Liceului Teoretic ”Callatis” din Mangalia.


N.red: Vă invităm să citiți și articolul Jocuri serioase, pentru generații inteligente. Asociația ‘ProActiv pentru Comunitate’ Mangalia, partener în proiectul Erasmus+, “Go on board (games)”, Youth mobility, în Spania


Mangalia News, 14.08.2018.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply