Minivacanța de Sfânta Maria! 16 și 17 august, ZILE LIBERE pentru toți românii, nu doar pentru bugetari

0
1289

farmec.ro
carturesti.ro%20

Joia trecută, Executivul a aprobat hotărârea prin care se oferă două zile libere bugetarilor, 16 și 17 august, legând sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, din 15 august, de weekend. Zilele libere vor fi recuperate fie în două zile de sâmbătă, fie prin prelungirea programului de lucru zilnic, până cel târziu în 7 septembrie.

De o astfel de măsură s-ar putea bucura și ceilalți salariați, adică cei din mediul privat, dacă angajatorii lor decid să le acorde câteva zile libere, notează avocatnet.ro, dar cu o condiție. Mai exact, aceștia s-ar putea bucura de o minivacanță de cinci zile, dar doar dacă angajatorul lor stabilește acest lucru, prin decizie internă. 

Potrivit sursei citate, în legislația muncii din România nu există o procedură clară de urmat în situația în care angajatorii decid să acorde salariaților una sau mai multe zile libere și, în mod evident, nici nu există obligații privind forma sub care se transmite decizia. Mai mult, „decizia angajatorului ar trebui să reglementeze toate aspectele și consecințele ce decurg dintr-o astfel de măsură, spre exemplu dacă și în ce condiții se va recupera această zi liberă”.

În cazul în care angajatorul ia decizia acordării unor zile libere salariaților, dar decide, totodată, și recuperarea acestora, el poate folosi una dintre cele două variante pe care le-a stabilit Guvernul, adică recuperarea în zile de sâmbătă sau recuperarea prin prelungirea programului de lucru. Astfel, zilele libere se vor putea recupera pe 25 august și 1 septembrie sau prin prelungirea corespunzătoare a programului de muncă până pe 7 septembrie. Angajatorul are posibilitatea de a decide acordarea celor două zile libere, dar și ca ele să nu se recupereze în niciun fel. (Revista presei).



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply