Ușa sacristiei Bisericii fortificate din Biertan are 19 zăvoare şi a fost premiată la Expoziţia Mondială de la Paris, în anul 1900 [galerie FOTO]

0
5094

Ușa sacristiei de la Biertan se bucură de faimă internațională, cu un sistem complex de 19 încuietori, realizată de meșteri locali, în anul 1515. Cele 19 încuietori se împart astfel: 3 în stânga, 3 în dreapta, 3 sus și 7 pe încuietoare, acționate simultan de o singură cheie.

La Expoziția Mondială din 1900 de la Paris sistemul de închidere a fost premiat, stârnind un interes deosebit chiar și la aproape 400 de ani de la producție. Această încuietoare funcționează și azi, fiind un exemplu reprezentativ de manufactură săsească medievală, datorită excepționalelor intarsii și a sistemului original de închidere.

EN: The sacristy door of the Biertan Fortified Church is internationally renowned for its complex system of 19 locks made by local craftsmen in 1515. The 19 locks are divided as follows: 3 on the left, 3 on the right, 3 on top and 7 on the actual lock, all operated simultaneously with a single key. In 1900 at the World Exhibition in Paris, nearly 400 years after it was produced, the closing system raised a special interest and won an award. This lock still works today, being a representative example of medieval Saxon manufacture, thanks to its exceptional woodwork ornaments and the original closing system.

Ea datează din 1515, de pe vremea când închidea camera tezaurului. Are 19 zăvoare şi a fost premiată la Expoziţia Mondiala de la Paris în anul 1900. @ Biertan fortified church.

Meşterul Johannes Reichmuth din Sighişoara a realizat, în jurul anului 1515, uşa sacristiei bisericii fortificate din Biertan (camera sacristiei adăpostea tezaurul bisericii şi al comunităţii locale, în vreme de asediu). Sistemul de blocare a uşii punea în mişcare concomitent 19 zăvoare prin răsucirea unei chei. La Expoziţia de la Paris din 1900 acest sistem a primit un premiu special. (surse: internet).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply