Prin Banat, după povești despre românii care au emigrat în America la 1900

0
1893
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

farmec.ro
carturesti.ro%20

Acum două luni, am început să căutam povești despre primul val de emigrație românească, majoritatea țărani care au mers să lucreze în fabricile din SUA, ca să-și poată cumpăra pământ, la întoarcere. Vrem să facem un material audio despre poveștile lor și ale celor care le păstrează.

Săptămâna trecută am ajuns în zona Banatului. Am închiriat o mașină de la aeroportul din Timișoara și am pornit prin satele din Timiș, Arad și Caraș-Severin, împreună cu Mara Mărăcinescu, Claudia Câmpeanu și Bianca Karda.

„Tot satul o fost în America, atunci”, zice un autostopist pe care îl luăm din  Oravița. „Iar acum îs toți plecați în Spania, Italia, Germania.”

Următoarea tură de documentare e în satele de pe lângă Sighișoara și în Țara Făgărașului. Dacă aveți povești din zonă cu rude care au muncit în America înainte de Primul Război Mondial, ne puteți scrie la [email protected]

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Mai jos sunt câteva dintre fotografiile pe care le-am făcut în Arad, Covăsînț, Ilidia și Vinga.

Covăsînț

Aici l-am întâlnit pe Alexandru Chiș, un tânăr de 24 de ani care a pus pe picioare un mic muzeu etnografic în curtea casei lui. Acum câțiva ani a început să caute mai multe informații despre străunchiul lui care a plecat la muncă în SUA.

Arad

La restaurantul Bucegi, aproape de gara din Arad, ne-am întâlnit cu un domn de peste 80 de ani, al cărui „moș” (bunic) a lucrat într-o fabrică din Detroit. Ne-a făcut cadou anunțul din ziar și o ramură de hamei. Bunicul lui adusese din SUA câteva ramuri de hamei.

Vinga

În Vinga l-am cunoscut pe Francisc Stoianov, care vorbește română, bulgară, germană și maghiară. Străbunicul lui a muncit în SUA, iar el a mers la muncă în Germania în anii ‘90.

Ilidia

În Ilidia (Caraș-Severin), l-am vizitat pe Adam Maran, care păstrează o mulțime de documente despre trecutul strămoșilor, inclusiv o scrisoare pe care străbunicul lui, Petru Tamaș, i-a trimis-o soției. Biserica baptistă din sat e construită cu bani trimiși de sătenii care lucrau în America.

Vă invităm, musai, să citiți articolul integral, bogat ilustrat, aici.


Mangalia News, 09.08.2018.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply