Opinia unei mame:
‘Nu susțin că fiecare autist este un Einstein, Darwin sau Newton, Beethoven, Mozart sau Kant, dar cred că a sosit timpul să facem mai mult pentru aceste persoane’

0
607

”Timp de o saptamana, multi din prietenii mei s-au laudat cu notele mari de la Bac ale celor din familia lor. Ii felicit pe toti. Este cu adevarat o mare realizare ca unul din membrii familiei tale sa se poata lauda cu o realizare deosebita. Eu ma voi lauda cu un 6,53. Veti spune ca este o nota mica. Ei bine, aflati ca pentru fiul meu este o nota imensa. Iar pentru mine este o fericire enorma ca a fost in masura sa il obtina! De ce? Pentru ca fiul meu a fost autist si este in totalitate recuperat. Iar aceasta medie nu a fost obtinuta oriunde ci la profilul mate-info, adica la profilul la care se face cea mai grea matematica.

Realizarea lui nu se datoreaza in nici un caz sistemului nostru de invatamant. Pot spune ca este o minune de la Dumnezeu. La ea au contribuit profesorii lui care au inteles din primul an problema cu care se confrunta. Pe atunci autismul i se transformase intr-o forma de ADHD. 

De ce spun ca profesorii au contribuit esential la recuperarea lui? Ar fi putut sa il excluda, sa il abandoneze, sa il umileasca. Dar si-au dovedit calitatea de adevarati dascali si l-au silit sa devina normal. In special diriginta a scos untul din el. Putea in timpul asta sa se ocupe de pretendentii la 10 pe linie dar ea a investit foarte mult in fiul meu. Pentru mine, ceea ce a facut pentru Grigore valoreaza mai mult decat 10 pe linie. Ceea ce vreau sa va spun este de fapt cu totul altceva.

De-a lungul anilor am fost nevoita sa interactionez cu nenumarati specialisti care se ocupa de copii cu tulburari cu spectru autist. Toti intr-un glas spun ca marea majoritate a acestor copii ar putea fi recuperati, daca sistemul nostru s-ar alinia la sistemul european. In tarile europene cadrele didactice, medicale etc. au obligatia sa identifice astfel de cazuri pentru ca recuperarea sa inceapa cat mai devreme.

La noi asa ceva nu prea se intampla. Desi exista personal specializat. Exista chiar si un spital in Titan care se ocupa special de astfel de copii. In plus, la noi, exista chiar si parinti care nici nu vor sa admita ca unul din copiii lor ar avea nevoie de ajutor de specialitate. 

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Una din problemele cu care m-am confruntat a fost aceea ca nu am reusit sa conving pe nimeni ca este nevoie ca subiectele pentru examenele de capacitate sau bacalaureat sa fie elaborate pentru ei intr-o forma speciala. Sa contina exact aceleasi subiecte, dar enunturile sa se faca “pe limba lor”.

In occident se practica asta de multi ani si cu rezultate excelente. Sunt integrati in circuitul social si profesional oameni cu abilitati si aptitudini deosebite. Iar problema nu este de loc una de neglijat in conditiile in care sunt foarte multi copii cu astfel de probleme. 

Nu sustin ca fiecare autist este un Einstein, Darwin sau Newton, Beethoven, Mozart sau Kant, dar cred ca a sosit timpul sa facem mai mult pentru aceste persoane.

Felicitari, Grigore!! Daca ai reusit sa invingi monstrul asta, vei reusi orice altceva îți doresti sa faci in viata. Ai credinta in Dumnezeu si ai credinta in tine. Celelalte probleme, uneori sunt detalii care ne fac viata mai palpitanta si mai frumoasa!”

Ursu Daniela, mama lui Grigore, Dorohoi, 10.07.2018.


N.red. Vă invităm să citiți comentariile pe marginea postării doamnei Daniela Ursu. Sunt peste 2.500 de comentarii admirabile, până acum! Dintre ele, iată câteva:

Elena Diaconu: Felicitări. Esti minunat și iți doresc mult, mult succes in viitor și sunt sigură că o să reușești, iar pe dumneavoastră doamnă, va felicit pentru cuvintele frumoase.


Pop Dorina: Felicitari!!!! Cuvintele, oricat de frumoase ar fi, palesc in fata unei astfel de realizari. Bravooooo!


Mariana Văscăuţeanu: Felicitãri, lui Grigore, mamei si dascãlilor care au demonstrat cã autismul poate fi invins! Bravo! 🍀


Tamara Renghea: Mă înclin in fața dumneavoastră, doamnă. Felicitări, dumneavoastră, băiatului și profesorilor! Am avut pacienți și stiu cât de greu se lucrează cu acești copii!
Dar stiu de asemenea cat de iubitori și deștepți sunt. Și mai stiu că atunci când ai fericirea să pătrunzi in lumea lor și să-i înțelegi, simți că ai cunoscut niște oameni deosebiți de la care ai foarte mult de învățat. Întotdeauna am militat pentru creerea unui “Program de sănătate” de către Ministerul Sănătății, pentru ca părinții să nu mai plătească recuperarea acestor copii speciali. Ar avea surpriza să descopere genii! Respectul meu, stimata doamna. Mi-au dat lacrimile citind ce ati scris. Pare un text scris de orice om obisnuit din aceasta tara, dar noi stim ca nu este. Rezultatul copilului dumneavoastra inseamna enorm de multa munca, perseverenta si iubire. Va multumesc pentru ca nu v-ati lasat invinsa de un sistem inuman si ati luptat sa daruiti lumii un adolescent cu vise si realizari ca toti ceilalti copii.


Dana CotaSincere felicitări! Știu ce înseamnă sa măsori (atât cât poti de obiectiv) fiecare pas in fata, fiecare amănunt care pentru cei din jurul tău nu înseamnă aproape nimic, însă tu știi ca este un mare progres! FELICITĂRI!!!


Farcas Jumolea Iuliana: Doamnă, pentru faptul ca fiul dumneavoastră a fost autist, dar s-a recuperat în totalitate nici nu ar trebui sa menționați nota. El este un învingător de Nota 10, la fel cum sunteți și dumneavoastră și cei care au contribuit la progresul lui.


Maria Mocanu: Respect, stimată doamnă! Dumezeu să fie alături de fiul si familia dumneavoastră si să va aducă numai bucurii si realizari! Pentru viitor, sănătate si mult succes, Grigore!


Mangalia News, 11.07.2018.piese-auto-mangalia.roLeave a Reply