Aristoteles Workshop. Aplicanți de pe șase continente, pentru cinci săptămâni de documentar pe pâine

0
946

Aristoteles Workshop. „Ia o cameră, filmează ceva, arată cuiva.” – Jean Luc Godard.

Sunt puține locuri pe glob unde tinerii realizatori au șansa să facă un film de la idee la vizionare în câteva săptămâni, cu sprijin și direcție de la unii dintre cei mai buni profesori și producători ai momentului. La New York Film School, în câteva ateliere din Franța și în România, la Aristoteles Workshop. Din 2006 încoace, aici și-au găsit vocea generații de artiști. Adina Pintilie, câștigătoarea Ursului de la Aur de la Berlinale din acest an, e un astfel de artist. Din 1 august, o nouă grupă de cineaști are cuvântul. Ce fel de creatori vor fi? Un indiciu ar fi chiar în poveștile spuse până acum de profesorii lor.

Povești dintr-o Românie mai puțin știută

Rețeta Aristoteles Workshop a rămas de 13 ani aceeași: se iau tineri cineaști talentați, se parașutează într-un colț de rai de Românie, li se dau echipamente de producție, mașini și mentori de la cele mai mari școli de film din lume. Li se cere câte un film de echipă. De 13 ani, una din trei producții ajunge în circuitul marilor festivaluri și cucerește public și premii.

Anul acesta colțul de rai este la Baru, în județul Hunedoara. Baza de producție a tuturor filmelor va fi Complexul Universității Babeș Bolyai, cu care Aristoteles Workshop a încheiat un parteneriat fără precendent. Workshop-ul acolo are loc, între 1 și 31 august.

Dan Nuțu, producător Aristoteles Workshop: „Anul acesta doar din Anctartica nu am primit aplicații. Workshop-ul a depășit cu mult granițele Europei Centrale și de Est. E un punct pe harta de film documentar a lumii“.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Câștigătorii selecției din acest an, 15 tineri din 8 țări și 2 continente, vor fi împărțiți în 5 echipe formate din regizor, cameraman și editor. Fiecare va produce un film documentar de scurtmetraj. Vor spune câte o poveste despre România, așa cum o văd ei, în mai puțin de 30 de minute. Cum filmările nu pot avea loc pe o distanță mai mare de 2 ore de la bază, ne putem aștepta la filme despre comoara dacilor sau Târgu Jiu în egală măsură.

„Papa“ filmului documentar, lângă Sarmisegetuza

Workshop-ul va debuta cu un masterclass susținut de Thierry Garrel, director timp de 17 ani al departamentului de film documentar al televiziunii franco-germane Arte, supranumit și „Papa“ filmului documentar. „E ca și cum ai învăța să faci film cu Scorsese,“ completează Dan Nuțu.

Apoi participanții își vor alege subiectele și vor începe pre-producția. Vor fi acompaniați și ghidați în parcursul lor de patru producători și profesori de film documentar din Olanda, Franța și Danemarca. Fiecare dintre ei au titluri selecționate sau câștigătoare la cele mai mari festivaluri de film documentar, sau sunt în mod frecvent în juriu. Susțin masterclass-uri peste tot în lume și accesează cu suplețe subiecte precum drepturile femeilor, crize politice, sau consecințele războiului. Ca de exemplu…

Cum spun maeștrii poveștile adevărate?

Președintele ales democratic în Madagascar este forțat să părăsească țara după o lovitură de stat. Liderul loviturii de stat este însă primit la Palatul Elysée de președintele Franței, Nicolas Sarkozy. Cum arată lupta pentru democrație într-o fostă colonie franceză? Lotte Mik-Meyer știe să spună povești cu anvergură mondială, din zone de conflict precum Siria, Yemen, Liban, Egipt sau Madagascar, în Return of a President. De 15 ani face și predă film documentar în Danemarca, Vietnam, Orientul Mijlociu și Statele Unite ale Americii. De anul acesta, pune și România pe lista de destinații.

Un „lup siguratic“ detonează o bombă în Oslo și apoi deschide focul pe o insulă din apropiere. 77 de oameni își pierd viața pentru că se aflau în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit. Post factum rămân căutările de sens, întrebările și amintirile familiilor celor 77. Cum spui o poveste despre cât de fragilă este viața și cum o coincidență poate marca destine? John Appel a realizat, din 1987 încoace, peste 45 de filme. Jurizează în câteva din cele mai mari festivaluri de film documentar (IDFA, Karlovy Vary, Visions du Reel), predă la Netherlands Film Academy and Amsterdam Filmschool și susține masterclassuri în China și Mexic deopotrivă. Wrong time, wrong place (2012) este unul dintre cele mai premiate filme ale lui. Vine la Aristoteles Workshop încă de la început.

New York Times l-a numit „un poem cinematic și o biografie“. A skin too few – The last days of Nick Drake este unul dintre documentarele muzicale semnate Jeroen Berkvens. Jimmy Rosenberg – The Father, the son and & the talent, un alt documentar muzical, a luat Marele Premiu la Cracovia, la Montréal la Festival du Films sur d’Art, BIG SKY AWARD în Montana, Statele Unite ale Americii, și Vițelul de Aur în Olanda. Jeroen predă regie de film documentar la Academia de film Olandeză, coordonează producția de film documentar pentru HUMAN, o companie publică de televiziune din Olanda, și e navetist global pentru un lung șir de masterclass-uri și cursuri. Inclusiv Aristoteles Workshop.

Cum se văd urmele războiului în viață de zi cu zi a familiilor tinerilor veterani? Of Men and War spune povestea unor tineri tați întorși de pe front, în luptă cu fantomele unor experiențe de carieră încheiate fizic, dar nu și psihologic. Filmul lui Laurent Bécue-Renard a deschis selecția oficială a Festivalului de Film de la Cannes în 2014, a fost nominalizat la secțiunea Cel mai bun film documentar la Premiile Academiei Europene de Film 2014 și a primit distincții și premii pe cele mai mari scene de festival din lume (International Documentary Film Festival Amsterdam IDFA, San Francisco Film Festival și altele). Laurent, care a locuit și lucrat ca jurnalist în Sarajevo în timpul asediului, spune poveștile unor conflicte sau conflagrații mondiale cu vieți de oameni contorsionate, în căutarea firescului pierdut. Este pentru prima oară la Aristoteles Workshop.

După o săptămână de masterclass și 4 de producție, cel mai bun film al ediției va fi selecționat și premiat de un juriu internațional la finalul workshop-ului.

Până când o nouă șarjă va fi proaspăt scoasă din montaj, producțiile finalizate Aristoteles Workshop pot fi văzute pe cinepub.ro, o platformă online gratuită de cinema românesc dedicată iubitorilor și creatorilor de film românesc.

Din 2018, AW este partener cu Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru și Televiziune și cu cinepub.ro, platforma unde filmele românești se văd gratuit și legal de oriunde din lume.

Ediția din acest an este finanțată de Centrul Naţional al Cinematografiei CNC, UCIN (Uniunea Cineaștilor din România) și DACIN SARA și suținută de NouMax și Primăria Baru, județul Hunedoara.

Ne răcorim si ne bucurăm de-o poveste bine spusă cu partenerii noștri Aqua Carpatica și Domeniile Sâmburești.

Duc vestea mai departe de filme bune ce va să vină partenerii noștri media Cinemagia.ro și liternet.ro.

Despre Aristoteles Workshop

Aristoteles Workshop (AW) a fost creat în 2006 de către producătorii Dan Nuțu și Cristina Hoffman, cu sprijinul televiziunii franco-germane Arte pentru a susţine o nouă generaţie de cineaşti de film documentar, cu o experienţă anterioară în film sau producţia video. Experţi recunoscuţi din domeniul filmului documentar oferă pregătire profesională participanţilor. Programul se adresează tinerilor cineaşti cu talent şi pasiune, opinii proprii, dorinţa de a propune şi susţine, angajament şi capacitate de lucru în echipă.

AW este producătorul a zeci de documentare care au primit aprecierea publicului şi a juriilor internaţionale, fiind finaliste în selecţia oficială sau câştigătoare ale unor festivaluri de marcă precum Cannes Film Festival – Quinzaine des Realisateurs, DoK Leipzig, IDFA Amsterdam, sau Locarno International Film Festival.

Despre Programul de master Documentary Filmmaking, Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca

Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babes-Bolyai din Cluj-Napoca este o instituție multidisciplinară și multiculturală, care oferă un spectru larg de specializări. Începând din 2004, alături de domeniul Teatru s-a lansat noul domeniu Cinematografie și Media, cu predare în limbile română, maghiară și engleză. Departamentul Cinematografie și Media oferă specializări în regie de fim, imagine de film și televiziune, multimedia sunet-montaj, comunicare audiovizuală și filmologie.

Programul de master Documentary Filmmaking (în limba engleză) este prima initiațivă academică din România de specializare în producția de film de non-ficțiune. Programul se adresează absolvenţilor care au o licenţă în Cinematografie, Fotografie, Media, Filmologie, Artele spectacolului (regie), precum şi absolvenţilor din alte domenii. Programul de master abordează în detaliu toate etapele de producție ale filmului documentar, adresându-se cu precădere absolvenților și specialiștilor în cinematografie, televiziune sau media, dar şi absolvenţilor cu studii din alte domenii, care doresc să se specializeze în domeniul filmului documentar. Obiectivul principal al programului este realizarea de către fiecare student a unui film documentar de lungmetraj care va reprezenta lucrarea lor de disertație. De asemenea, studenții vor urma o serie de cursuri teoretice și practice care vor contribui la înțelegerea celor mai importante curente și dezvoltări din domeniul filmului documentar în contextul noilor platforme media și vor dezvolta abilități de exprimare artistică cinematografică în contexte profesionale. Folosind tehnici moderne de predare – blended learning, întâlniri modulare, workshopuri și tabere de creație – programul este organizat astfel încât studenții să își poată desfășura în continuare activitatea profesională.

Participarea și interacțiunea cu profesioniști din industrie la festivalurile de film documentar de referință din România – Astra Film Sibiu, Docuart București sau Pelicam Tulcea – fac parte integrantă din programul de pregătire al masteratului. Alături de profesorii de specialitate titulari din Universitatea Babes Bolyai, în fiecare an studenții interacționează cu profesori invitați și cu alți profesioniști din România și străinatate, recunoscuți pe plan mondial. Printre partenerii de până acum se numără Peter Gothshalk – comisioning editor la Arte France/Germany, dr. Arnau Gifreu – Universitatea din Girona, prof. dr. Robert Wierzbicki – Universitatea Mittweida, Germania, dr. Rebeka Jorgensen – Fulbright Scholar, profesor, regizor și producător de film.

Despre Cinepub

Cinepub este o platformă de distribuție online, în regim legal FVOD, a operelor cineaștilor independenți sau ale celor care fac parte din patrimoniul național și/sau internațional, fondată în 2015 de cineastul Lucian Georgescu.

Este un model unic in Europa Centrala si de Est de open data în domeniul cultural, o arhivă vie de film românesc, una dintre cele mai ample în online la nivel mondial, accesibilă 24/24, în regim gratuit, în live streaming și cu o premieră săptămânală, joi seara.

Ne puteți urmari pe Facebook aici.


Mangalia News, 21.07.2018.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply