Guvernul cedează companiei olandeze Damen managementul Șantierului Naval Mangalia. Statul devine acționar majoritar

0
1456
Santierul naval Daewoo – Mangalia Heavy Industries s-a clasat, in anul 2005, pe locul al doilea, in industria navala din Europa, dupa unitatile similare de productie din Spania, in privinta raportului pret-calitate.

Ordonanța de Urgență adoptată de Executivul Dăncilă corectează ”vidul legislativ în ceea ce privește guvernanța corporativă a companiilor de stat”, potrivit Ministerului Economiei.

‘Ordonanța de Urgență completează un vid legislativ care nu a fost avut în vedere în anul 2011 când a fost elaborată OUG nr.109 și nici pe traseul din Legislativ al legii de aprobare din anul 2016 a OUG nr.109/2011. Lacuna legislativă privește situația companiilor la care statul român devine, din acționar minoritar, acționar majoritar’, a transmis instituția.

Actul normativ promovat de către Ministerul Economiei permite încredințarea conducerii executive a societății, controlul managerial și/sau operațional către acționarul privat, numai după o analiză a Adunării Generale a Acționarilor și doar în anumite condiții, printre care:
– statul român să devină acționar majoritar, după ce a fost acționar minoritar;
– acționarul privat să dețină capacitatea tehnică și financiară necesară dezvoltării companiei.

Această opțiune a statului român nu contravine regulilor instituite de OECD și nu derogă de la principiile unui management privat profesionist.

În acest context, investitorul privat este cel care asigură capital, know-how, tehnologie, comenzi și contracte, brand etc. Eficienţa unui operator economic depinde, în mod determinant, de performanţa managementului acestuia, de corecta implementare în funcţionarea societăţii a mecanismelor de bună guvernare. De aceea, acttul normativ promovat de către Ministerul Economiei permite consolidarea societăților la care statul redobândește calitatea de acționar majoritar.

Continuarea, în libertatea.ro

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply