Adrian Cioroianu:
Dacă vreți să știți cum va arăta viitorul,
citiți aici (!)

0
1296

farmec.ro
carturesti.ro%20

Adrian Cioroianu: Dacă vreți să știți cum va arăta viitorul, citiți aici (!)

Dragi prieteni reali sau virtuali,

În anii în care eram elev de liceu, tocmai apăruse la noi “Al treilea val” a lui Alvin Toffler (tradusă la Editura Politică). A fost una dintre cărțile care m-au marcat cel mai mult în acei ani (și una dintre puținele de la editura respectivă pe care le-am citit cap-coadă, chit că eu am avut congrese și conferințe PCR, inclusiv în materia de admitere la facultate…!) .

De atunci, de la Toffler, am păstrat gustul pentru această literatură prospectivă, care încearcă să “explice” oarecum viitorul – mai exact, spune “ce s-ar putea întâmpla” în viitor, pe baza a ceea ce Istoria sau trecutul recent (sau nu foarte recent) ne arată, în spatele nostru. Ca ministru de Externe, am cerut unora dintre cei mai buni oameni din MAE (credeți-mă că sunt mulți buni acolo) să elaboreze o astfel de prospecție, pentru următorii atunci 10 ani (2007-2017). A fost o variantă pentru presă și o variantă, mai cuprinzătoare, pentru decidenții din statul român. În mod public, mulțumesc tuturor oamenilor din MAE care și-au sacrificat o vară pentru acel material pe care, credeți-mă, l-au citit toți cei în drept atunci. Drept care nu au tresărit foarte mult la unele Breaking News-uri care au urmat (să recunoaștem că la noi sunt cam multe, totuși!).

Am plăcerea să vă spun că pregătesc pentru această toamnă un volum oarecum similar, dar mai larg și care nu se rezumă la relații internaționale: pe baza lecțiilor Centenarului pe care îl celebrăm, oare care ar putea fi provocările următoare din fața statului numit România? – aceasta este miza volumului. Am pus această întrebare unor universitari și/sau experți din câteva domenii de activitate – din România și Republica Moldova, de la București, Chisinău, Iași, Cluj, Timișoara și alte orașe, etnic majoritari sau minoritari, pe teme ce merg de la științe militare la învățământ, de la demografie & natalitate la arhive & patrimoniu, de la integrarea minorităților la problemele specifice în ultimul secol ale minoritarilor maghiari sau țigani/romi, de la situația femeii în societate la lecțiile pe care le putem trage din eșecul fostului “socialism” falimentar etc.

În următoarele săptămâni, unele de vacanță  😀, voi edita acest volum (uniformizând textul, pentru că la noi nimeni nu respectă vreun standard editorial  😀) și voi definitiva propriul meu studiu introductiv, precum și o prefață în care voi povesti cum s-a născut acest volum în mintea mea, într-o zi ploioasă din iulie anul trecut  😀. Oricum, am fost încântat de multe dintre studiile primite, am învățat multe din ele și asta se va întâmpla cu oricine le va citi. Credeți-mă: ÎNCĂ NU ȘTIM TOTUL DESPRE ROMÂNIA!

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Titlul provizoriu al volumului este: “Un Centenar – și mai multe teme pentru acasă”. Evident, titlul se va definitiva ultimul, așa cum se cade. Ce mă încântă, deocamdată, este acoperirea tematică a studiilor pe care le-am primit.

Unele dintre marile noastre edituri, nu vă mai spun orașele lor, s-au arătat interesate de acest proiect, așa încât, foarte probabil, vă voi invita la lansare la târgul de carte Gaudeamus din București, în noiembrie a.c. Și nu numai acolo, pentru că va fi o carte pentru care voi fi invitat în mai multe orașe ale acestei frumoase țări.

Mai jos, în foto, câteva cărți și reviste cu numere tematice pe tema “viitorului previzibil” pe care le-am citit în ultima vreme, cu mare plăcere și, cred, cu ceva câștig intelectual – și pe care vi le recomand, desigur, fără a insista asupra lor (e de ajuns să măriți imaginea și vă lămuriți despre ce e vorba). În fond, cu cât citești mai mult, cu atât ești mai capabil să oferi nu “previziuni astrale”, ci “estimări bazate pe cunoaștere” (ceea ce anglofonii numesc “educated guess”, și ei, de altfel, stau bine la acest capitol).

Și, la final, hai sa vă spun marele secret: Nimeni nu știe ce ne rezervă viitorul – dar e așa de plăcut să citești despre el…!


Mangalia News, 14.07.2018.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply