Mircea M. Ionescu
CROAȚIA A REZISTAT LA “RULETA RUSEASCĂ”!

0
977

Mircea M. Ionescu: Încă un Mondial văzut de-acasă! (19).

CROAȚIA A REZISTAT LA “RULETA RUSEASCĂ”!
Și trimite cu gândul la o Finală de 5 stele cu Franța sau Belgia!…

PUTIN NU MERGE MAI DEPARTE!

…Noapte nebună, la Soci, în ultimul duel din “sferturi”, Rusia-Croația!…

Într-un meci dominat enorm de miza lui, ultimul loc în semifinale!… Că Sbornaia nu e decât o echipă de luptă, de heirupism, nu mai era nevoie de vreo demonstrație. Numai că în noaptea asta și-a schimbat brusc fața, de parcă a suferit o operație estetică: nu mai pune “autobaza” în poartă, cum s-a întâmplat cu Spania castelelor de nisip, ci atacă din plecare!

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Șoc pentru mai toată lumea, încât nu mai înțelegeam prea bine, însă, ce se întâmplă cu Echipa care a învins cu 3-0 Argentina, Croația, team-ul favorit! Nu-i prea recunoșteam, sub presiune, pe mulți, inclusiv pe bravul portar al lui Monaco, Danijel Subasici, în special la primul gol al rușilor, din min.31, când Cerîșev, jucătorul lui Villareal, a șutat ca un maestru, de la vreo 22 de metri, însă goalkeeperul croat era plecat prin careul mic, de parcă aștepta să joace la Casinoul din Monte Carlo….

Noroc că egalarea a venit repede, în min.39, când Mandzukici, a luat-o pe stânga, a centrat perfect în careu de unde Kramarici (de la Hoffenheim) a găsit o imparabilă lovitură de cap. Egal, 1-1, după 90 de minute, cu ratări de ambele părți, inclusiv bara lui Vida… Și cu un mare suspans in preajma finalului celor 90 de minute clasice, prefigurându-se o catastrofă pentru croați: in min. 85, salvând in ultima clipă un corner, portarul Subasicin se svârcolește pe gazon, acuzând dureri cumplite la piciorul drept! Croația îngheață, Dalici a făcut cele trei înlocuiri și riscă să joace fără excelentul portar minutele de până la prelungiri, cinci, șase, când ar putea beneficia de noua lege, introdusă la acest Mondial: se poate face și a patra înlocuire, in cele 30 de minute de prelungiri! Bravul Subasici, însă, strânge din dinți și trece la treabă in poarta sa!

…Egal și după cele 30 de minute de prelungiri, în care, pe final, in plin asediu rus, portarul croaților a făcut minuni in două clipe de Viață și de Moarte! După un meci-calvar, la finele a două ore de luptă totală, până la epuizare, Bătălia de la Soci s-a încheiat la 2-2! A marcat primul croatul Vida, la cornerul executat de inepuizabilul Modrici, în min.101, 2-1! Nu s-a scăpat, însă, de “Ruleta rusească”, în care unul va muri, căci, într-un final de infarct, în min.115, brazilianul naturalizat în Rusia Mario Fernandes a egalat, cu o lovitură de cap, din 6 m.,: 2-2, după o lovitură liberă de la 16 m. dreapta, pe atacul gazdelor!

…De acum înainte, cu jucători abia ținându-se pe picioare, Loteria penalty-urilor de departajare, mai bine zis “Ruleta rusească” în ton cu Mondialul-Kazaciok.

Încep rușii, ratează Smolov, sau găsește o mână în plus reînviatul Subasici!… Transformă primul croat, Brozovici, de la Inter Milano… E 1-0 pentru băieții din Zagreb, dar “ruleta” abia a început… Seria a doua, transformă Dzagoev, pentru gazde, ratează… Kovacici de la Real Madrid! S-a făcut egal și la penalty-uri: 1-1.

De acum înainte, rușii vor rata prin brazilianul Mario Fernandes, cel care dusese meciul la penalty-uri, în timp ce dintre elevii desemnați de Zlatko Dalici să execute, nu va mai rata niciunul! Transformă Modrici (adevăratul căpitan de echipă, care a făcut un meci excepțional), Vida și Rakitici – tot el ultimul executant cu sânge rece, ca și la meciul cu danezii: 4-3 pentru croați, după acel 2-2 după 120 de minute de joc!

(Pentru statistică, Ignașevici și Kuziaev au transformat pentru gazde, dar inutil!) 6-5, scorul final al unei bătălii care parcă nu se mai termina…

UN MECI PENTRU ISTORIE!… O calificare superbă a Croației, prin care giuvaierii Modrici și Rakitici, de la Real Madrid și Barcelona, răzbună și Spania, trimisă acasă de…ruși, la penalty-uri!

…Rusia și-a depășit cu mult condiția, în primul rând, printr-o pregătire fizică incredibilă, eliminând, la penalty-uri (!), Spania, dar nu a putut merge mai departe, pentru a-și depăși unica performanță la un Mondial, cel englez, din… 1966, World Cup la care URSS a terminat pe locul IV!… Putin nu merge mai departe! Probabil că, anticipând finalul in doliu, nici n-a venit la meci, trimițându-și servantul, premierul Medvedev!

…Acum, pentru locul IV și, mai ales, Podium, se vor duela, în semifinale: Franța-Belgia (marți 10 iulie, la Sankt Petersburg) și Anglia-Croația (miercuri 11 iulie, la Moscova).

S-a calificat, astăzi, și Anglia, care își reface visul de mărire după…52 de ani, din 1966, când a câștigat Mondialul la ea acasă!.. Acest 2-0 al întineritei reprezentative britanice, astăzi, cu Suedia, a venit și ca o răzbunare a noastră, suflet de microbiști care nu putem uita că, acum 24 de ani, în 10 iulie 1994, la Palo Alto, lângă San Francisco, tricolorii noștri erau eliminați, la penalty-uri, de Suedia!… Atunci, vikingii nu cred, nici astăzi, că au fost mai buni decât noi, au avut mai mult noroc!…

Astăzi, Suedia a jucat ca una dintre echipele slabe și plictisitoare de la Mondialul rus, tresăririle din final fiind stopate de excelentul portar britanic Pickford, de la Everton!… Noi, din nefericire, în fața Televizoarelor… 

…Acum, în miez de noapte nebună, putem spune…
…Do Svidania, Rusia!…
…Drum bun spre prima ta finală, Croația!
…Din păcate, astăzi, total neașteptat, a spus “La revedere” și Simona Halep! Bye, Bye, Wimbledon 2018, Mondialul nostru…

Mircea M. Ionescu, 07.07.2018.


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply