Arhiepiscopia Tomisului are cel mai bun cor bărbătesc din lume. Cum îşi apără titlul campionii mondiali en-titre [FOTO/VIDEO]

0
1283

Românii care formează cel mai bun cor bărbătesc din lume, Corala Armonia, se luptă pentru un nou titlu mondial. Competiţia are loc la Pretoria, în Africa de Sud.

Corala Armonia, aparţinând Arhiepiscopiei Tomisului participă la World Choir Games, Olimpiada Mondială a Corurilor, ce se desfăşoară în perioada 4-14 iulie 2018, la Tshwane, în nordul Africii de Sud. Corul constănţean are în palmares titlul de „Cel mai bun cor bărbătesc din lume“, obţinut nu o dată la competiţiile internaţionale la care au putut participa.

„Astă-seară s-a dat startul spre cea mai importantă Olimpiadă Corală din lume! Pretoria-Africa 2018! Să ne ajute şi pe noi Bunul Dumnezeu să cucerim aurul şi anul acesta! Succes Coralei Armonia!“, a postat pe contul său de Facebook arhidiaconul Ion Iulian Dumitru, dirijorul Coralei Armonia.

Povestea corului începe în 2001, la Seminarul Teologic Tulcea, acolo unde a fost înfiinţat de Iulian Dumitru (36 de ani), un tânăr teolog din Prahova. După doi ani în care a funcţionat la Tulcea, corala a intrat sub tutela Arhiepiscopiei Tomisului. De aici, ansamblul vocal începe să se dezvolte. Dirijorul Iulian Dumitru a studiat pe lângă Teologie, şi Muzică, secţiunea Artă sacră.

De la un nucleu de 8-10 membri, corala are acum 30 membri. Jumătate dintre ei sunt clerici, jumătate sunt studenţi sau absolvenţi de Teologie. „Iniţial, am fost un cor religios. A cânta despre Dumnezeu este înălţător. Îţi înmoaie inima. Am avut succese extraordinare cu muzica religioasă, dar ne-am gândit să dezvoltăm şi latura de folclor românesc, care este, de fapt, un filon al muzicii religioase. Ne face foarte fericiţi“, spune dirijorul Iulian Dumitru.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

GALERIE FOTO

Toţi cei 30 de cântăreţi ai corului sunt ca o mare familie. „Relaţiile noastre se bazează înainte de toate pe dragoste de cânt. Nu e uşor să faci performanţă, fără să fii profesionist. Totul pleacă de la credinţă, pentru că noi suntem un cor ortodox. Aici nu există tensiuni, bârfe. Am ajuns să avem relaţii naşi-fini între noi. Suntem sudaţi sufleteşte total, altfel nu am fi ajuns la asemenea performanţă“, spune dirijorul Iulian Dumitru.

În 2012, teologii din Constanţa au participat pentru prima oară la un concurs, obţinând premiul cel mare. Performanţa se întâmpla la Dobrici, în Bulgaria. După doar o lună, traversau Oceanul Atlantic, pentru Jocurile Corale Mondiale din Cincinnati – Statele Unite ale Americii. Rezultatul: două medalii de aur la secţiunile la care au concurat. Anul trecut, Corala Armonia a participat la Europenele de la Graz – Austria şi şi-a sporit palmaresul: a luat două medalii de aur, una de argint şi marele premiu. Iar premiile au curs de atunci.  Disciplină, cantonamente şi repetiţii

„Am crezut în arhidiaconul Iulian Dumitru de când avea doar 13 ani, era ucenic şi l-am auzit cântând. Are o voce îngerească, este un om admirabil şi foarte talentat. A făcut performanţă la toate seminariile pe unde a trecut – Giurgiu, Tulcea – şi acum la Constanţa. Şi-a selectat singur membrii corului şi a impus o disciplină fără de care nu se poate reuşi. Ei stau în cantonament, au repetiţii şi fac pregătiri exact ca nişte sportivi. Deja au dus pasiunea lor la un nivel profesionist, astfel încât intenţionăm, prin crearea unui institut cultural pe lângă Universitatea Ovidius, să le creăm legitimitatea şi statutul oficial de angajaţi. Eu mă ocup personal de corală, având un doctorat în muzică, şi vreau să îi susţin pentru a promova imaginea României în lume“, a declarat arhiepiscopul Tomisului, ÎnaltPreasfinţitul Teodosie.

Citeste mai mult: adev.ro/pbe5e8 Autor. Sinziana Ionescu.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply