Mircea M. Ionescu:
“CIRCUL NEYMAR” ȘI BRAZILIA PLEACĂ, PE UȘA DIN DOS, DIRECT PE… COPACABANA!! BRAVOO, BELGIA!… TRĂIASCĂ EUROPA!

0
767

farmec.ro
carturesti.ro%20

Mircea M. Ionescu: Încă un Mondial văzut de-acasă! (18)

“CIRCUL NEYMAR” ȘI BRAZILIA PLEACĂ, PE UȘA DIN DOS, DIRECT PE… COPACABANA!! BRAVOO, BELGIA!… TRĂIASCĂ EUROPA!

…Ultima “bombă” a Mondialului-Kazaciok a explodat în seara aceasta, la Kazan, în centrul culturii tătare, unde marea favorită a “sferturilor”, Brazilia, a fost eliminată de frumoasa echipă a “Diavolilor roșii” și de propria suficiență, pornind de pe banca mediocrului Tite și continuând cu milionarul sărac Neymar, venit în Rusia, se vede, să se tăvălească penibil pe jos, să cerșească penalty-uri, fie și la sărituri în piscină!…

Ajunsă, fără să strălucească, la ușa podiumului, mizând mai mult pe Istoria sa de Legendă, Selecao a crezut că va spăla rușinea de la ultima ediție a Mondialului, acel 1-7 în fața Germaniei, acasă, la Belo Horizonte. Nu a reușit, și nici nu merita vreo medalie, după jocul său subțire, cu înflorituri pe care, acum, le știe mai toată lumea, fiind, în fapt, o colecție (ca să nu zis adunătură!) de mingicari de lux, dar nu o Echipă! Acea Brazilie a Fotbalului-Artă care a fermecat adolescența atâtor generații din lumea-ntreagă!…Putem, oare, uita atât de repede de Farmecul Braziliei cu Pele, Garincha, Rivelinho, Carlos Alberto, Edu, Bebeto, Zico, Socrates, Falcao, Dunga, Ronaldo, Ronaldinho etc, etc etc?!

…Astă-seară, însă, brazilienii desculți, în comparație cu încântătoarele generații trecute, este drept pe alocuri și însoțiți de ghinion, s-au văzut după numai o jumătate de oră de joc puși cu fața la perete: în min.31, era 2-0 pentru belgienii antrenați de spaniolul Roberto Martinez (44 de ani), după ce Lukaku a mărșăluit cu mingea, ca un uragan, vreo 25 de metri, din fața careului său, asediat de sud-americanii cu gloanțe oarbe, l-a deschis de minune, în dreapta sa, pe De Bruyne, care, de la marginea careului mare advers, a prins un trasor imparabil, lângă stâlpul din dreapta portarului Alisson, punctând incredibil. Gol de Academie…! Cel care a mutat primul tabela a venit, însă, în min.13, la un corner al belgienilor, când Fernandihno a marcat în propria poartă!

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

…La 0-2, visătorii la a șasea Coroană mondială nu vor replica imediat tăios, cum se aștepta toată lumea, neavând idei și nici vlagă, fără Valoarea prin care să contracareze inteligenta strategie a europenilor, pragmatismul lor, neputând ieși dintr-un hățiș pe alocuri eroic, al unei Echipe cu bravi jucători, dintre care Fellaini a făcut un marcaj sufocant la “circarul, cerșetorul” Neymar, iar Eden Hazard, dirijorul fără de plămâni, și Lukaku au găsit mereu driblingurile și schimbările de direcție și au obținut faulturile care aduceau câștig de timp și de teren, mutând brusc lupta pe meterezele braziliene. Chiar dacă n-au avut nici minte și nici atitudine, așteptând ca minunea să se nască din senin, așa, numai pronunțând numele adevăratului Rege Pele, sud-americanii au găsit câteva culoare și șuturi abile, dar, fie au trimis mult pe lângă sau peste buturi, fie a intervenit senzațional Thibaut Courtois, care a scos trei goluri ca și făcute, două în min.37, iar ultimul, uluitor, în min.90+4.

…A fost, aparent, ultima mare Surpriză, Neymar plecând de-a bușilea acasă, după Messi, Ronaldo, Toni Kroos și Piquet. În realitate, a fost un triumf al excelentei tactici, al pragmatismului gândit de coach-ul spaniol și susținut cu un devotement rar de o frumoasă ECHIPĂ BELGIANĂ în acest turneu final, care, cu siguranță, va căuta să depășească acel loc 4 din 1986, în Mexic, cea mai bună performanță (deocamdată!) din istoria sa. Echipa belgiană, altfel spus team-ul cu cel mai bun atac de până acum în Mondialul rus, cu 12 goluri marcate, a punctat, azi, de două ori și în poarta Reginei (dezbrăcate) cu 5 coroane, și a știut să-și apere Visul cu o dăruire totală, ca o formație bine articulată, cu jucători de senzație, de la Courtois la Fellaini, De Bruyne și fantasticul Eden Hazard, care, după golul brazilian din min.76 (“cap” Augusto de la 10 m.), a fost marele tactician din teren, dereglând prin mișcări abile, de unul singur, iureșul steril al celor din Țara Sambei și dând o gură de aer coechipierilor îngrămădiți în propriul careu!

…Sigur că încântătoarea echipă a Belgiei a avut și cota ei de noroc (Thiago Silva a ochit bara europenilor, la 0-0!). Plus că a beneficiat de un arbitru, sârbul Mazici, și de VAR-ul supervizat de un italian, care n-au cedat lamentărilor braziliene, în min.56, când au cerut penalty, dar Kompany a atins piciorul adversarului când mingea era în… AFARA terenului! Cât despre faza din ultimul minut al prelungirilor, când Neymar s-a aruncat în față, circul făcut până atunci i-a fost fatal, nemaicrezându-l nimeni!

…La ora aceasta, Brazilia poate rezerva un teren dintre sutele de pe Copacabana, unde să joace de una singură, eventual cu băiețanii găsiți pe nisipurile magice, de unde se poate naște o altă Echipă de Aur! Sau poate organizează, acolo, un Turneu al Învinșilor celebri: Germania, Argentina, Spania, Portugalia, Uruguay, Brazilia, așa, ca o glumă amară!… Pentru că, în Rusia, Campionatul Mondial a devenit unul European (E bine, e rău?! Care-i cauza?).

Prima semifinală, marți 10 iulie, la Sankt Petersburg: Belgia-Franța (care a eliminat, tot astăzi, de la ora 17, la Nijni Novgorod, cu 2-0, Uruguay, prin golurile lui Varane-min.40 și Griezmann-min.61, când șutul lui cu efect, de la 20 de metri, a dat peste cap mâinile portarului Muslera).

…Astăzi, ultimele două “sferturi”: Suedia-Anglia (ora 17, la Samara) și Rusia-Croația (ora 21, la Soci). Numai calificarea pe brânci a gazdelor, echipă de duzină (care mă aștept să fie ajutată fără pic de jenă!), ce ar mai putea surprinde pe cineva în Mondialul marilor “bombe”, cel din Rusia?!

Mircea M. Ionescu, 06.07.2018.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply