Nefinalizarea tranzacției cu Damen nici până la această dată, îi scoate din nou în stradă pe angajații DMHI. Protestul va avea loc miercuri 20 iunie, la Mangalia!

0
1348

Editia de Sud: Deoarece nici până acum, în ciuda tuturor promisiunilor, tranzacția cu Damen nu a fost parafată, iar contractul de asociere mixtă nu s-a semnat, conducerea Sindicatului Liber ”Navalistul” a decis să riposteze, din nou.

Astfel, liderul de sindicat, Laurențiu Gobeajă a decis organizarea unui al doilea protest, după cel din 22 martie din fața Ministerului Economiei, de data aceasta la Mangalia. Mitingul este programat pentru data de miercuri, 20 iunie, în intervalul orar 17.30 – 19.00, în Piața Republicii, mai exact, în fața Casei de Cultură Mangalia.

Măsura este deplin justificată, în condițiile în care numărul comenzilor este destul de redus, situația financiară, tot mai critică, în plus, sunt lăsate în așteptare mai multe articole ale contractului colectiv de muncă, întrucât nu a fost posibilă renegocierea acestora.

Din luna noiembrie a anului până în prezent, s-au scurs luni amare, dureroase și pline de deznădejde pentru angajații Șantierului Mangalia, dar și pentru cetățenii municipiului și ai celorlalte localități limitrofe.

În acest interval de timp chinuitor, stresant, cu mai multe coborâșuri decât suișuri, s-a tot așteptat și sperat finalizarea negocierilor cu olandezii de la Damen, pregătiți încă de anul trecut să preia acțiunile scoase la vânzare de către coreenii de la DSME.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Așteptarea a fost nu doar apăsătoare, ci și defavorabilă șantierului și municipiului în general, întrucât volumul de muncă s-a diminuat tot mai mult, spre zero chiar în luna aprilie a acestui an, iar forța de muncă a început să se destrame, oamenii optând între demisie, concediu fără plată și șomaj tehnic.

Negocierile cu olandezii de la Damen, desfășurate la Ministerul Economiei, s-au derulat săptămânal şi s-au finalizat cu succes zilele trecute. În prezent, se lucrează la găsirea bazei legale pentru finalizarea documentației care se impune, astfel să nu există abateri de la litera legii.

În perioada 21 – 22 iunie va avea loc ședința AGA, în cadrul căreia se așteaptă aprobarea contractului de asociere mixtă româno-olandeză. În acest parteneriat, statul român deține pachetul majoritar de 51% acțiuni, în timp ce olandezii de la Damen, 49% acțiuni.

În eventualitatea în care nici la acea dată (21 sau 22 iunie, în funcție de prezența membrilor AGA) nu se va parafa tranzacția, șantierul riscă să reintre în criza prin care a mai trecut în iarnă. Cel mai mare pericol îl constitue pierderea comenzilor de anvergură, urmat, evident, de colapsul financiar.

Să sperăm, însă, că reprezentanții ministerului, care cunosc foarte bine temerile şi problemele angajaților, vor face tot ceea ce este posibil, încât să pună capăt situației critice a DMHI.

Între timp, angajații își vor striga, din nou, nemulțumirile la protestul din 20 iunie, în centrul Mangaliei.

Așa cum este firesc, chiar dacă în trecut s-a observat că Mangalia nu crede în proteste, întreaga comunitate locală ar trebui să le fie alături navaliștilor, întrucât toți cetățenii depind direct sau indirect de șantier, singura companie care ține municipiul în viață!

Vom reveni! (editiadesud.ro, 15.06.2018).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply