Acțiune de donare de sânge, sâmbătă, la 2 Mai

0
848

A salva o viață este la îndemâna oricui. Tot ce trebuie să facem este să donăm sânge – spun reprezentanții centrelor de transfuzii din toată țara.

Constanța este unul dintre județele care se confruntă cu o criză de sânge pentru transfuzii iar din acest motiv, periodic, au loc acțiuni de donare și prin intermediul centrelor mobile.

O astfel de acțiune are loc sâmbătă, 9 iunie, în localitatea 2 Mai. Cei care nu suferă de boli transmisibile și vor să doneze, se pot prezenta la Școala gimnazială nr. 2 din Limanu, în intervalul orar 8.30-13.30.

Cum devii donator de sânge și ce beneficii ai?

Pot dona sânge persoane cu vârsta cuprinsă între 18-65 ani (pentru prima donare 18-60 de ani în funcţie de evaluarea medicală) cu greutatea peste 50 kg (în funcţie de înălţime , constituţie), care nu au suferit de hepatită virală, tuberculoza, sifilis, malarie, infecţie HIV, epilepsie, diabet zaharat insulino-dependent, boli de inimă, etc.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverinţă din care să reiasă că nu sunt în evidenţă  cu boli de inimă, neurologice, alte boli cronice care ar contraindica donarea de sânge.

Cu 3 zile înainte de donare este interzis consumul de băuturi alcoolice!

În  ziua donării se recomanda un mic dejun uşor (sandwich-uri, fructe, lactate) şi minim 500 ml lichide.

Persoanele care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază, la cerere, de:

  • 7 tichete de masă pentru produse alimentare;
  • o zi liberă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariaţi, elevi, studenţi şi militari;
  • decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării, între localitatea de domiciliu/ reşedinţa înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde se efectuează donarea de sânge. (radioconstanta.ro).


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply