Ziua iei 2018. Portul popular românesc și magia folclorului, celebrate în stil dobrogean, la malul mării

0
1581

A început numărătoarea inversă, până la ediţia de anul acesta a Zilei iei românești. La Constanţa, iubitoarele de tradiţii sunt aşteptate, pe 24 iunie, pe faleza Cazinoului, începând cu ora 17.00.

Vor găsi acolo, numeroase surprize, spune Lili Sumănaru, organizator al evenimentului:

„Ca noutate, vom avea ateliere de creaţie pentru copii, care vor avea loc pe toată durata evenimentului. Vom avea ateliere de împletit coroniţe, de împletit brăţări, de modelat din pastă fimo. La aceste ateliere ne ajută foarte mult cercetaşii din Constanţa. de asemenea, SkirtBike Constanţa va avea o paradă a iilor pe biciclete. De asemenea, doamnele de la Cusături Dobrogene vor organiza o paradă de modă, să-i spun aşa. Vor prezenta ii tradiţionale din colecţia dumnealor. Va fi prezentat fiecare costum în parte, fiecare ie, din ce zonă provine, ce vechime are”, explică Lili Sumănaru.

Tot o noutate este şi faptul că va fi aleasă o sânziană, care să fie responsabilă cu predarea ştafetei – în fapt a coroniţei din spice de grâu – astfel încâ tradiţia să continue.

„Vom avea o sânziană, aleasă dintre participantele la acest eveniment. Va fi organizată o tombolă. Prin tragere la sorţi, va fi aleasă Sânziana care va da mai departe, coroana de spice, anul viitor, celeilalte alese. Pentru a avea o tradiţie, ca de la an la an, să avem o sânziană”, a mai explicat organizatoarea evenimentului Ziua iei la Constanța.

Şi nu este singura surpriză pregătită de organizatori. În seara de 23 iunie, sânzienele vor organiza o acţiune inedită pe plajă, ne-a mai dezvăluit Lili Sumănaru.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

„Evenimentul începe de fapt pe 23 iunie, seara, cu o întâlnire pe plajă, în jurul unui foc de tabără, pentru a reînvia datinile care aveau loc în noaptea de Sânziene. Cu ielele care dansează în jurul focului, cu fetele care împletesc coroniţe. Bineînţeles că noi fiind la malul mării, focul va avea loc pe plajă. Nu am stabilit încă locul exact, dar vom anunţa pe pagina de facebook a evenimentului, toate detaliile, după ce le vom pune la punct”, promite Lili Sumănaru.

Organizatorii şi-au propus ca Ziua iei să fie cu adevăraţ un eveniment al Dobrogei. Aşa că, la evenimentul de pe Faleza Cazinoului vor fi prezenţi, pe 24 iunie, şi meşteri populari tulceni, ne-a spus Bianca Folescu – co-organizator al evenimentului.

„Încercăm să aducem meşteşugurile către oraş. Voi invita dintre prietenii mei meşteşugari pentru a fi prezenţi, acolo, pe faleza Cazinoului, astfel încât să putem promova cât mai bine meșteşugurile tradiţionale româneşti. Având în vedere că este duminică – zi de sărbătoare, iar în tradiţia populară românească, sărbătoarea se cinsteşte aşa cum se cuvine, meşterii populari nu vor face demonstraţii la faţa locului. Dar vor veni cu produsele finite, lăsând la mijloc curiozitatea de a vedea pe viu cum se realizează aceste meşteşuguri. Vom încerca să facem oamenilor, cât mai multe invitaţii, de a veni să descopere lumea frumoasă de la ţară“, a spus Bianca Folescu.

Nici Centenarul nu este neglijat de organizatoarele evenimentului Ziua Iei. Pe 24 iunie, pe faleza Cazinoului, va fi şi o expoziţie cu informaţii şi fotografii din istoria Dobrogei – expoziţie dedicată Centenarului.

Redactor: Florentina STAN.

(sursa: radioconstanta.ro; sursa foto: Facebook: Lili Sumănaru & Suvenir din Dobrogea).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply