Cu ocazia proiectului-pilot Săptămâna Europeană a Testării – ediţia de primăvară, Fundaţia Baylor Marea Neagră îşi reafirmă interesul pentru problemele de sănătate publică, dar şi sprijinul faţă de sistemul sanitar de stat. La solicitarea conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, echipele Baylor au testat pentru HIV şi hepatitele virale B şi C aproximativ 600 de medici şi de asistente medicale. Cu un cost mediu de 10 euro pentru fiecare testare, aportul Fundaţiei Baylor Marea Neagră la activitatea celei mai mari instituţii sanitare din judeţ este considerabil. De altfel, estimările arată că până la finele anului 2018 acţiunea de testare de la SCJU va avea aproximativ 2.000 de beneficiari.
Testarea periodică a cadrelor medicale este necesară din cauza riscurilor profesionale la care aceştia sunt expuşi, transmiterea cea mai frecventă a HIV şi a virusurilor hepatitice B şi C fiind pe calea sângelui. Timpul alocat unui beneficiar este, în medie, de 15 minute, iar cele 13 zile în care echipele Baylor au testat până acum medicii şi asistentele Judeţeanului constănțean subliniază misiunea de a ajuta comunitatea să dezvolte servicii eficiente de prevenire și de îngrijire a bolilor infecțioase.
„În cele trei luni de la iniţierea proiectului am testat aproximativ 600 de angajaţi ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Constanţa, medici şi asistente. Ne bucură faptul că putem sprijini cea mai mare unitate spitalicească din judeţ prin oferirea, în mod gratuit, a testelor de HIV şi hepatite B şi C necesare a fi repetate periodic pentru dosarul fiecărui angajat din sistemul sanitar. Mai mult decât atât, în această săptămână am răspuns solicitării conducerii Centrului de Plasament Delfinul din Agigea, unde am testat gratuit 33 de rezidenţi”, a declarat Mihaela Bogdan, coordonatorul Programului de Consiliere, Testare Voluntară şi Gratuită.
La rândul său, Ana-Maria Schweitzer, directorul executiv al Fundaţiei Baylor Marea Neagră, a declarat: „Implicarea organizaţiei noastre în demersurile europene şi mondiale privind testarea şi sublinierea pericolului reprezentat de bolile infecţioase reprezintă constante în activitatea pe care o desfăşurăm. Fundaţia Baylor reamintește cu fiecare ocazie importanţa testării pentru HIV şi hepatite virale B şi C. Este o chestiune de sănătate personală, dar şi de sănătate publică. Testarea la Baylor îndeplineşte toate criteriile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Testăm gratuit pentru a depista infecţiile cu HIV şi cu virusururile hepatitice B şi C în trei centre din Constanţa (Centrul de Excelenţă Baylor şi Policlinica 1) şi Tulcea (Centrul de testare din Spitalul Judeţean)”.
Organizată pentru prima dată în acest an, ediţia de primăvară a Săptămânii Testării a avut loc în perioada 18-25 aprilie 2018 şi a avut ca scop promovarea în ţările europene a testării pentru HIV şi hepatite virale, dar şi de conștientizare asupra pericolului reprezentat de bolile infecţioase. Ediţia de primăvară vine în completarea celei de toamnă, care are loc în fiecare an în luna noiembrie. De asemenea, cu această ocazie s-a dorit identificarea barierelor de care participanții pe continentul European se lovesc în încercarea de a implementa programe integrate de testare pentru HIV şi hepatitele virale B şi C.
Fundaţia Baylor Marea Neagră este una dintre cele patru organizaţii româneşti care au participat la Săptămâna Europeană a Testării – ediţia de primăvară şi singura din afara Bucureştiului.
În timpul celor şapte zile, Baylor a promovat testarea pentru HIV şi hepatitele virale B şi C punând accentul pe importanţa prevenirii infectării, dar şi a cunoaşterii metodelor de transmitere a celor trei virusuri.
Baylor România se implică activ în viaţa comunităţii şi în sănătatea publică printr-un program de testare gratuită pentru HIV şi hepatitele virale B şi C pe care îl desfăşoară în judeţele Constanţa şi Tulcea, cu rezultate remarcabile, de aproape 11 ani.
Dobrogenii se pot programa pentru testarea gratuită telefonic, la 0241.691.730, sau online. Pentru a vă programa online şi pentru a afla care sunt regulile noastre pentru testare accesaţi www.baylor.ro
Despre Fundaţia Baylor Marea Neagră
Centrul de Excelență Clinică HIV sau Centrul de Copii Româno-American a fost deschis pe 6 aprilie 2001, iar Fundația Baylor Marea Neagră a fost organizată juridic în anul 2004. Centrul de Excelență a fost înființat de dr. Mark Kline, din dorința de a-i ajuta pe copiii infectați cu HIV pe care i-a întâlnit în prima sa vizită în România la sfârșitul anilor nouăzeci.
Centrul a devenit cea mai mare clinică pediatrică pentru îngrijirea și tratarea infecției cu HIV din Europa. Baylor România face parte dintr-o rețea de centre cu cartierul general în Houston, Texas la Colegiul de Medicină Baylor și la Spitalul Pediatric Texas. Rețeaua include 20 de țări din Africa, America de Nord, America de Sud și Europa de Est în care BIPAI lucrează pentru creșterea accesului la servicii centrate pe familie.
În prezent, Fundația Baylor are o misiune extinsă în domeniul prevenirii, tratării și îngrijirii bolilor infecțioase. Baylor își desfășoară activitatea la Centrul de Excelență din Constanța, deţine trei centre de testare și consiliere rapidă în regiunea Dobrogea (primele din țară) şi un laborator mobil pentru testare. Fundația Baylor Marea Neagră încearcă să micșoreze impactul bolilor infecțioase cum ar fi: infecția cu HIV, hepatitele virale, tuberculoza și infecţiile cu transmitere sexuală.
Mangalia News, 03.06.2018.