PROIECTUL TRANSATLANTIC
‘MIHAI EMINESCU – EDGAR ALLAN POE’, lansat de Fundația culturală HESPERUS

0
1626

PROIECTUL TRANSATLANTIC MIHAI EMINESCU – EDGAR ALLAN POE.

    Astăzi, în ziua a 19-a a lunii Mai, Anul Centenarului Marii Uniri, Fundația Culturală HESPERUS lansează acest original proiect transatlantic, dedicat poeților Mihai Eminescu și Edgar Allan Poe și Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie), ediția 2019.

    Iată ce ne-a scris domnul profesor universitar doctor Ioan IACOB, președintele Fundației HESPERUS, inițiatorul acestui proiect:

    ”Dragii mei frati întru ideal,

    A sosit si ziua sa va pot trimite cateva lucruri legate de PROIECTUL TRANSATLANTIC si INVITATIA de a va alatura lui.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

    Proiectul transatlantic se bazeaza pe teza de doctorat despre Eminescu si Poe. In documentarea pentru doctorat, am intalnit un concept instituit de Profesorul George Munteanu, “triada precursoare: Poe – Baudelaire – Eminescu”. Este vorba despre triada precursoare a liricii moderne. Dar in critica de specialitate se fac referiri si la Poe si Novalis.

    Acest concept mi-a dat ideea unui proiect transatlantic care va fi lansat, in primul an, in Romania (Eminescu). Al doilea an se va desfasura in zona “nucleului dur” al Europei (Franta / Germania) (Baudelaire / Novalis). În al treilea an, va avea loc in S.U.A. (Poe).

    In memoria Liviei, sotia mea care era profesoara de matematica si care a murit in anul 2006 (la cativa ani dupa o operatie de cancer la san), vor fi organizate si GALE CARITABILE pentru strangerea de fonduri destinate copiilor afectati de cancer.

    Proiectul vizeaza si construirea unor CENTRE INTERNATIONALE DE POEZIE (“Eminescu”, in Romania, “Baudelaire”, in Franta, “Novalis”, in Germania, “Poe”, in S.U.A, toate aceste centre avand si sectiuni dedicate tuturor celorlalti PRECURSORI AI LIRICII MODERNE, astfel EMINESCU va avea un spatiu in cadrul CENTRELOR INTERNATIONALE DE POEZIE din Franta, Germania, S.U.A.

    Atentie! Proiectul transatlantic va fi definitivat de catre toti cei care vor adera la el, iar in toamna va fi supus, pentru a fi luat in considerare, conducerii Institutului Cultural Roman, spre finantare.

    In interviul realizat cu Vicepresedintele I.C.R. Mirel Talos, se mentioneaza faptul ca I.C.R. va lansa invitatia catre societatea civila (institutii, organizatii culturale, initiatori de proiecte culturale) pentru a se aplica in vederea finantarii unor proiecte legate de EMINESCU (in perspectiva Zilei de 15 Ianuarie, 2019).

    Aceasta este schita unui proiect, el urmeaza a fi definitivat de comun acord cu toti cei care vor dori sa se implice in el.

P.S. Ieri am discutat scenariul unui film (de vreo jumatate de ora) dedicat lui EMINESCU si POE, care va fi proiectat in deschiderea tuturor manifestarilor incluse in PROIECTUL TRANSATLANTIC. Am rezervat doua sectiuni care vor fi incluse in acest film. 

P.P.S. Voi incheia asa cum ar fi trebuit sa incep: “Hristos s-a inaltat!” Fie ca Dumnezeu sa ne ocroteasca, sa ne dea sanatate si putere sa facem ceea ce avem de facut.


INVITAȚIA DE PARTICIPARE:


    Materiale pregătitoare:

In primul rand, o relatare despre recitalul EMINESCU, oferit de traducatorul american Adrian G. Sahlean, in premiera in Romania:

Eminescu în limba lui Shakespeare (traducere Adrian G. Sahlean, S.U.A.) – JurnalulBucurestiului.Ro

Eminescu în limba lui Shakespeare (traducere Adrian G. Sahlean, S.U.A.) | Ziarul Gandacul de Colorado

    La Târgul de Carte Gaudeamus de anul trecut a avut loc și lansarea tezei mele de doctorat “Arc poetic transatlantic: Mihai Eminescu – Edgar Allan Poe”, care s-a publicat in Colectia “Eminesciana” a Editurii JUNIMEA, prilej cu care TVR Internațional a realizat un reportaj preluat si de canalul de televiziune “Arca TV” din Houston, Texas:

    Alte articole și materiale filmate pe această temă:

Prof. univ. dr. Ioan Iacob: ‘Arc poetic transatlantic: Mihai Eminescu – Edgar Allan Poe’ [VIDEO]

Colocviul POEZIE, ISTORIE si LATINITATE, partea I. Fundatia culturala Hesperus.

Colocviul POEZIE, ISTORIE si LATINITATE, organizat de Fundatia culturala HESPERUS – partea a II-a


Mangalia News, partener media oficial în Proiectul ARCA TV USA, partener în proiectul transatlantic dedicat poeților Mihai Eminescu și Edgar Allan Poe. 19.05.2018.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply