Nicolae Moroianu, consilier local ALDE: De ce nu vrea primarul Radu Cristian să construiască o școală nouă?

0
1380

farmec.ro
carturesti.ro%20

Este de notorietate problema Scolii Generale nr.5 ”Gala Galaction”, in privinta spatiului necesar in desfasurarea procesului educational. Problema nu este noua, dureaza de cel putin 6 ani, de cand domnul Radu Cristian este primarul Mangaliei.

De ce nu a aplicat pana acum cea mai simpla si de bun simt solutie, respectiv construirea unei noi cladiri pentru Scoala nr.5, ci a cautat in schimb tot felul de solutii incurcate – mansardarea vechii cladiri, relocarea in locul Liceului economic, campus preuniversitar, la pod, pe fonduri europene si asa mai departe? Solutii care nu sunt viabile, nu rezolva decat partial problema spatiului necesar si care sunt de lunga durata, in conditiile in care Scoala Gala Galaction are nevoie de acest spatiu cat mai repede ?

In cei 6 ani, actuala administratie a cheltuit un buget generos de circa 200 de milioane de euro, reusind si performanta, pe langa acesti bani cheltuiti, sa aduca Mangalia pe locul 2 in topul datornicilor din Romania, deci banii cheltuiti sunt de fapt mult mai multi. Ce s-a realizat in oras cu acesti bani locuitorii Mangaliei vad zilnic – aproape nimic, orasul arata mai rau decat acum 6 ani. Dar macar o scoala se putea construi.

Problema, cred eu, pe care o are domnul primar cu o scoala noua consta in faptul ca pentru constructia unei scoli, Ministerul Educatiei a elaborat preturi de referinta […]   

Astfel, conform normelor Ministerului Educatiei, în Romania, constructia unei scoli cu 24 de sali de clasa, ar trebui sa coste in jur de 1 milion de euro. Dar la Mangalia, primarul Radu Cristian ne-a obisnuit cu altfel de preturi:

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

  – 360.000 de euro (o scoala cu 8 sali de clasa, conform normelor Min. Educatiei) au costat la Mangalia 3 chioscuri de placaj, pentru informare turistica;

   – 4 milioane de euro, reabilitarea Casei de Cultura, din care cca.1,5 milioane de euro doar instalatia de sunet;

   – 3 milioane de euro, reabilitarea unei biserici, din care 100.000 de euro lumanararul (cat doua vile);

   – 110.000 de euro, demolarea unei baraci;

   – 1,4 milioane de euro, reabilitarea cladirii in care functioneaza Scoala nr.5.

Da, nu este o greseala, anul trecut a alocat peste 6 milioane de lei pentru lucrari de reparatii si modernizari ale cladirii vechi de la sens, cu 10 sali de clasa, cand, cu aceiasi bani, putea construi o scoala noua cu peste 30 de sali de clasa.

In sedinta ordinara din data de 4 mai, am propus Consiliului Local alocarea a 1,5 milioane de euro din imprumutul facut, de 13 milioane, pentru constructia unei noi cladiri pentru Scoala Gala Galaction.

Banii exista, a recunoscut si domnul primar, putea incepe demersurile pentru constructia scolii, de a doua zi. Consider ca este cea mai rapida si de bun simt solutie, la anul copiii Mangaliei pot invata intr-o scoala noua, intr-un singur schimb, asa cum e normal.

Din pacate, consilierii dumnealui: Filip Dumitru, Andrei Sorin, Griguta Nicoleta, Stan Linica, Ciuraru Valentin, Angelescu Dragos, Ionita Dragos, Toma Dorel si Ali Leila au votat impotriva.

In urmatoare sedinta, voi face din nou aceeasi propunere si fac apel pe aceasta cale la colegii mei consilieri PNL, sa nu uite juramantul pe care l-au facut la investire si sa puna interesele comunitatii mai presus de interesele de partid si de ordinele primite de la seful dumnealor.

Fac, de asemenea, apel la parintii si cadrele didactice de la Scoala Gala Galaction sa sustina acest demers pentru ca, de la anul, copiii sa invete intr-o scoala noua.

Pentru cei implicati si interesati, filmarea sedintei de consiliu poate fi vizionata aici.

Nicolae Moroianu, consilier local ALDE.


Mangalia News, Vineri, 18.05.2018.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply