Încă o zi fără școală! Pe 5 iunie este Ziua Învățătorului, care se serbează prin “manifestări specifice”

0
1355

Elevii nu vor invata nici pe 5 iunie, la doar cateva zile dupa vacantele de 28 aprilie (Rusaliile) si 1 iunie (Ziua Copilului). Asta pentru ca 5 iunie a fost stabilita prin lege ca fiind Ziua Invatatorului, iar Ministerul Educatiei a prins chiar in structura anului scolar faptul ca 5 iunie este o zi speciala ce “va fi marcata prin manifestari specifice”. Altfel spus, elevii si profesorii vor merge la scoala, dar nu vor face ore in mod obisnuit.

Contractul colectiv de Munca de la nivelul Bucurestiului precizeaza faptul ca “in perioada desfasurarii acestor manifestari specifice nu se vor presta activitatile prevazute in fisa postului a fiecarui salariat din invatamant”.

5 iunie este o zi speciala pentru invatamantul din Romania: in aceasta zi se serbeaza Ziua Invatatorului.
Pe 9 octombrie 2007, Camera Deputatilor a adoptat, cu 203 voturi pentru, 3 impotriva si 3 abtineri, proiectul de lege privind instituirea Zilei Invatatorului pe data de 5 iunie a fiecarui an. Aceasta data a fost stabilita prin legea nr. 289 din 29 octombrie 2007, manifestarea urmand a avea un caracter educational, national, apolitic si cultural.
Ziua de 5 iunie poarta semnificatia zilei de nastere a dascalului Gheorghe Lazar, intemeietorul invatamantului modern romanesc (n. 5 iun. 1779-m. 17 sept. 1823).
Potrivit actului normativ, Ziua Invatatorului este sarbatorita in toate unitatile de invatamant de stat, particulare si confesionale din sistemul romanesc, iar Ministerul Educatiei si alte institu?ii abilitate ale statului acorda premii, distinctii, medalii si titluri onorifice cadrelor didactice si elevilor.
Chiar Ministerul Educatiei a precizat, anuntand structura anului scolar 2018-2019, ca “unitatile de invatamant si inspectoratele scolare vor marca prin manifestari specifice ziua de 5 octombrie – Ziua internationala a educatiei si ziua de 5 iunie – Ziua invatatorului, in masura in care, prin contractul colectiv de munca aplicabil, nu sunt instituite ca zile nelucratoare”.
La nivelul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, contractul colectiv de munca precizeaza faptul ca:
“Art. 8 (1) Partile convin sa sarbatoreasca pe 5 Iunie – Ziua Invatatorului organizand impreuna, in timpul programului de lucru, manifestari specifice, dedicate acestui eveniment.
(2) In perioada desfasurarii acestor manifestari specifice nu se vor presta activitatile prevazute in fisa postului a fiecarui salariat din invatamant.
(3) Comisiile paritare de la fiecare nivel vor stabili, cu cel putin 30 de zile inainte de evenimentul prevazut la alin. (1), modul de desfasurare a manifestarilor ocazionate de acesta”.

Nu uitati ca in urmatoarea perioada mai sunt o serie de zile libere: 28 aprilie (Rusaliile) si 1 iunie (Ziua Copilului). De asemenea, se pare ca Guvernul se gandeste sa acorde in total 9 zile libere, facand punte intre aceste 2 sarbatori prinse in Codul Muncii. (sursa: portalinvatamant.ro).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply