Prof. Sorin Mihai: Este important să gospodărim spațiile destinate învățământului, din municipiul Mangalia

2
1975

Prof. Sorin Mihai: Dincolo de reacțiile emoționale (ce vor apărea, cu siguranță), vă propun să luăm în discuție ceea ce derivă din optimizarea folosirii spațiilor destinate învățământului, din municipiul Mangalia:

1. Ne propunem să construim clădiri noi pentru unitățile de învățământ din municipiu, uitând că avem spații nefolosite, aflate în conservare de ani de zile: clădirile din incinta Liceului Tehnologic „Ion Bănescu”, clădirea fostei Școli Gimnaziale Nr. 4 (de la Neptun). Este foarte bine și să construim, însă trebuie făcută diferența dintre obiectivele pe termen mediu și cele pe termen scurt.

Proiectul pentru un corp de clădire destinat liceului economic este aproape finalizat, urmând a se depune până la finalul lunii mai, ceea ce ar rezolva o parte din problemă. Ar fi nevoie de mai multe astfel de clădiri în oraș, însă este important și să gospodărim ceea ce avem deja.

2. Avem două unități de învățământ cu o acută nevoie de spațiu: Colegiul Economic Mangalia (care își desfășoară activitatea în trei schimburi, în intervalul 07.30 – 22.05!!!) și Școala Gimnazială „Gala Galaction” Mangalia (care, pe lângă cele două schimburi, se confruntă și cu situația pierderii unui corp de clădire, ca urmare a procesului de retrocedare a fostei „biblioteci orășenești” – din apropierea geamiei).

Totodată, trebuie să facem distincția între o școală generală și un liceu (sau colegiu): școala generală trebuie să funcționeze în circumscripţia şcolară constituită de arondare, pe când liceul poate funcționa în orice zonă a localității, deoarece nu intră în discuția circumscripției școlare.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Rezolvarea problemei de spațiu este stringentă și implică o soluționare rapidă. Iar soluția este una simplă, elegantă, eficientă, logică. În plus, oferă premise ale dezvoltării fiecăreia dintre cele două unități de învățământ.

Enumăr câteva: program „Școală după școală” demarat de „Gala Galaction”, folosirea cantinei școlare de către singura unitate de învățământ din Mangalia cu profil specific, folosirea comună a bazei sportive și a altor spații de către două licee, posibilitatea transformării unuia dintre fostele cămine școlare într-un hotel-școală (după modelul Hotelului „Viilor”, al Colegiului Economic „Viilor” București).

De asemenea, foarte important este și faptul că, în clădirea cu etaj de la geamie, ce va fi eliberată de Școala Gimnazială „Gala Galaction”, se va crea sediul Clubului Copiilor Mangalia, care ani de zile a fost unitate şcolară arondată Palatului Copiilor Constanţa.

Mihai Sorin, 18.04.2018.


UPDATE.

Angela Elena Soare: Riscantă propunere, mai ales că urmează ani de alegeri. Practic, în următorii doi ani, pentru ca această idee să devină un punct forte al actualei echipe de consilieri şi primării, ar trebui ca:

1. proiectul european să fie aprobat;

2. construcţia noului colegiu economic să fie terminată măcar pe jumătate;

3. mutarea temporară în clădirile preistorice (foste cămine, în care am predat şi eu la începutul carierei mele…) să nu producă efecte negative pentru elevi şi profesori – cea mai gravă ar fi chiar distrugerea IDEII de colegiu economic!

Dacă termenul de realizare întârzie, mai ales că vă asumaţi această schimbare, vor fi greu de privit în ochi foşti, actuali şi viitori elevi ai dumneavoastră, doritori să înveţe la un alt liceu decât cel de tip teoretic.


Mangalia News, Joi, 19.04.2018.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


2 COMENTARII

  1. O soluție decentă pentru copii și care trebuia pregătită și luata mai demult, dar care este aranjata sa dea bine politic… Și sa trăiască Tovarășul Sorin viitorul Director de școală ca se zbate sa prindă o funcție când nu va mai fi consilier!

  2. In conditiile in care numarul copiilor a scazut in ultimii ani, cel mai eficient ar fi ca Scoala Sf Andrei sa preia o parte din elevii Scolii Gala Galaction si ceilalti sa fie repartizati conform metodologiei, scolilor carora le sunt arondati, comunelor unde locuiesc. Atunci Colegiul economic ar ramane unde este si avem si Clubul elevilor, sala de sport.Dar ce facem cu domnul consilier? :)))

Leave a Reply