Sorin Mihai: CLĂDIRE DE ȘCOALĂ PENTRU “GALA GALACTION” (opinii)

0
1527

farmec.ro
carturesti.ro%20

Sorin Mihai: Cu câteva zile în urmă, un personaj care a invadat internetul și are calitatea de consilier local al Mangaliei scria pompos un titlu CLĂDIRE DE ȘCOALĂ PENTRU “GALA GALACTION” – STUDIU DE FEZABILITATE. Cine nu l-a ghicit deja, are două întrebări ajutătoare: „Este o pasăre? Este un avion?” Nu… este Salvatorul Mangaliei!

Printre altele (lăsând gluma la o parte, de fapt râsuʼ – plânsuʼ), în poliloghia prezentată (are și o problemă de concizie, nu se poate aduna în câteva cuvinte), individul susținea că ar fi propus un proiect pentru o nouă clădire a Școlii Gimnaziale „Gala Galaction”: „Terenul centralei termice, taluzul existent până în gardul școlii, plus terenul clădirii vechi care a fost dată în folosință școlii, cumulează spațiu de ajuns pentru a se construi o clădire mare si frumoasă pentru cursuri, plus o sală de sport.”.

În același timp, mă acuza că m-aș fi opus, în ședința consiliului local, mărețului plan ieșit din puțul gândirii dumisale. Să ne aplecăm asupra cazului cu interes:

1. Susține că a depus un proiect pentru clădire nouă a Școlii Gimnaziale „Gala Galaction”. Poate nu știe ce înseamnă depunere de proiect. Îi spun acum: text scris, argumentat, semnat pentru asumare, înregistrat la primărie (pentru a fi apoi adus la forma legală și pentru a trece de direcțiile de specialitate). Dacă are așa ceva, toată stima! Dacă nu, este fie confuz, fie mincinos. Eu nu l-am găsit, dar poate mă surprinde.

2. Proiectul pentru o nouă clădire pentru „Gala Galaction” este o discuție veche. Vrea să își aroge merite și pentru aceasta (am văzut că dă de înțeles că EL a rezolvat criza DMHI, tot el și criza LUMOTEX, că EL a adus fonduri pentru centralele termice, că EL face și desface pe la București… oare de aceea o merge atât de prost guvernarea?).
Stă prost cu memoria (sau își aduce aminte numai ce îi convine): alături de alți doi colegi, eu am inițiat proiectul de HCL prin care solicitam darea în administrare a fostului sediu PNL și a terenului dintre AJOFM și clădirea școlii. Și nu toată clădirea s-a dat în administrare, așa cum afirmă confuz și urechist (în stil clasic), ci doar o aripă a acesteia, fără AJOFM și fără protoierie.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

3. Viceprimarul îmi spunea (anterior ședinței) că propunerea individului ar fi fost să facem clădire pentru școală peste clădirea centralei termice. Când am auzit, am trecut-o la „menabitisme”. Nici în timpul ședinței nu am înțeles ce vrea, concret; m-am temut să nu ducă în derizoriu (ca de obicei) și intenția de accesare de fonduri europene pentru campus preuniversitar la Bănescu, pe un teren deja identificat. Vrea documente pe care să le studieze pentru a scrie un proiect de HCL sau a visat că se poate construi o școală pe un alt teren și, în virtutea faptului că este atotcunoscător, aruncă o piatră pe care să o căutăm cu toții?

4. Se pare că se referea, în ședință, la demolarea Centralei termice 13. Centrala deservește o mare parte a zonei, de la sensul giratoriu până aproape de primărie. Nu poate fi nici parțial dezafectată, deoarece mare parte a spațiului este ocupat de pompele care trebuie să creeze presiune a apei necesară circulării în blocurile cu mai mult de patru etaje. Să admitem, prin absurd, că o demolăm. Numai costurile implicate de reconfigurarea rețelelor de utilități și de relocarea acestor pompe s-ar ridica la suma necesară construirii unei noi clădiri pentru școală.

5. Spațiul centralei termice este de aproximativ 300 de metri pătrați (12×26 m). Terenul de lângă aceasta (până în gardul școlii) are vreo 600 de metri pătrați. Și-ar putea face domnul consilier o vilă aici, dar spațiul nu este suficient pentru o clădire de școală.

Piatra aruncată de asemenea individ îți dă bătăi de cap și îți cheltuiește mult timp. Logic ar fi fost să își verifice ideea singur, așa cum i-am cerut-o în ședință. Dar, recunosc, îmi făceam procese de conștiință, gândindu-mă că m-am aflat pentru prima dată în fața unei idei coerente a respectivului și am greșit fundamental. M-am liniștit pentru mult timp de acum încolo: era un alt „menabitism”.

Un exemplu recent, simplu, pentru cei care nu înțeleg vehemența mea: în cadrul comisiei sociale, din care facem parte, s-a discutat, cu ceva timp în urmă, proiectul parcărilor (în vogă și în aceste zile). Dacă în mediul online pornise vehement împotriva acestuia, a văzut apoi că lumea ar fi de acord. S-a sucit. Apoi a argumentat că se plătește prea mult pentru un loc de parcare (300 de lei pe an). Când a văzut că eu am adus un amendament, solicitând ca închirierea să fie doar 150 de lei, a afirmat (spre stupefacția noastră, a tuturor) că ar fi fost de acord și cu 400 de lei…

Mai este ceva de comentat? Da: hotărârile pe care le ia se vor schimba după cum bate vântul și nu vor ține niciodată mai mult de o zy.


Mangalia News, 30.03.2018.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply