DREPTUL LA REPLICĂ AL UNUI CONSILIER LOCAL [Despre Școala Gala Galaction]

0
1578

DREPT LA REPLICĂ, referitor la poziția exprimată de domul profesor Sorin Mihai în articolul anterior:

”La dezbaterea publică pentru bugetul anului 2018 am solicitat fonduri pentru efectuarea unui studiu de fezabilitate: 

https://www.facebook.com/ozzy.weekender/videos/2268430109849824/

Apoi, la rectificarea bugetară din Martie am făcut interpelare:  

https://www.facebook.com/groups/654029964744954/permalink/1030896617058285/

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Între timp, am aflat că primariei îi este greu să facă un studiu de fezabilitate în acest sens, până în iulie, cand ar trebui depuse pentru finanțare, deoarece… este de muncă. 

Și că primăria va continua cu ideea vehiculată în urmă cu 2 ani, când, la cererea profesorului Mihai Sorin, primarul a făcut o ședință cu directorii de școli. Inițial a propus ideea ca celelalte școli să preia câte 2 clase de la Gala Galaction.

Prezentarea ideii de a desființa Gala Galaction era mai mult de bau-bau, intr-o regie organizată împreună cu profesorul Mihai Sorin, ca acesta să vină cu o idee salvatoare și să propună altceva: clădirile de internat de la Liceul Bănescu (de la pod) să fie reabilitate și acolo să se mute gimnaziala Gala Galaction.

Deoarece predă la școala Gala Galaction, profesorul Mihai a plusat si a schimbat ideea stabilită cu primarul actual al Mangaliei, și a propus în acea ședință ca Liceul Economic să se mute în clădirile de internat (eventual renovate) de la Liceul Bănescu, iar gimnaziala Gala Galaction să se mute în clădirea în care este acum Liceul Economic.

Toată această idee se învârtea în jurul unei posibile finanțări de a repara clădirile de internat de la Liceul Bănescu, finanțare din partea Consiliului Județean, posibilitate pe care am discutat-o cu presedintele CJ, Horia Țuțuianu. Am insistat la dl Țuțuianu, în 2016, pentru o nouă clădire de școală pentru Gala Galaction. Mi-a răspuns că s-ar putea obține fonduri pentru reabilitarea unei clădiri, nu pentru construcție de la zero.

Am căutat clădiri ale municipalității în oraș, am luat in calcul si fosta grădiniță cu program prelungit a armatei (unde este SPAS), mi-am amintit că până să se construiască Liceul Callatis, cei de la teoretic au învățat în acele cămine, între 1990-1998.

Atunci am aflat că nu este de ajuns o reparație, deoarece scările de acces nu sunt conforme cu normele ISU și celelalte norme ale Ministerului Educației, apărute intre timp, din 1998.

Bineînțeles că primăria nu a făcut în 2016 nimic pentru Gala Galaction. 
Cu ocazia aprobării bugetului pentru 2017, profesorul Mihai Sorin a solicitat buget pentru repararea căminelor de la Liceul Bănescu si a fost alocată rubrică bugetară și buget de 100.000 lei pentru REPARAȚII.

În acea ședință, noi am venit pregătiți si am cerut 2.500.000 lei pentru INVESTIȚII, prin a transfera de la bugetul pentru avocații angajați de primar, care aveau alocați 5.600.000 lei.

Consilierul Mihai Sorin s-a opus bugetului de investiții pentru căminele de la Liceul Bănescu, cât este el de profesor. Dacă era de acord, aveam voturile necesare să fie alocat bugetul de investiții pentru transformarea căminelor în clădiri de cursuri. 

Chiar și cu buget aprobat pentru reparații, primăria nu a făcut nimic în 2017. Pentru că nu este posibil doar să repari, trebuie o investiție.

Propunerea mea cu a folosi terenul centralei termice, a garajelor, a taluzului și ce mai e in spatele școlii Gala Galaction, este fiabilă. Un studiu de fezabilitate ne spune dacă se poate sau nu se poate. 

Mi s-a spus ca este posibil, dar ar fi de muncă și în înțelegerile politice ale primarului cu profesorul Mihai Sorin, primarul a acceptat insistența profesorului de a muta Liceul Economic in incinta Liceului Bănescu, ca să se poată muta școala gimnazială Gala Galaction în locul Liceului Economic.

Am considerat că nu este nevoie să se mute nimeni, deoarece școlii Gala Galaction, la sens, i se pot construi: clădire de cursuri alături, sală de sport și parcare. Mai mult, municipalitatea are în spatele școlii o sală de sport, închiriată clubului de box “Alutus”, cu destinația “club de box”. Nu știu cât box se face acolo.

Sunt dezamăgit pentru faptul că un profesor de limba română folosește un limbaj agresiv, sarcastic, nedemn de un cadru didactic, doar pentru motivul că vrea să fie mutat Liceul Economic la căminele de la pod, pentru a se muta școala în care predă în clădirea liceului respectiv.

Nu știu dacă vor reuși cu intențiile lor, primarul și consilierul Mihai Sorin…, dar eu am prezentat o soluție posibilă și m-am străduit să existe pe buget fonduri pentru un studiu de fezabilitate, care ne va spune dacă este posibil tehnic. Dar dacă nu doresc această soluție, nu se va face studiu de fezabilitate.

Puterea de a decide este în pixul primarului, eu mi-am făcut datoria de consilier local, de a veni cu propuneri pentru a rezolva situația școlii Gala Galaction.

Menabit Ozghiun, consilier local. 30.03.2018.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply