DE ECHINOCȚIU – protecție și magie prin artă și design, la Galeria Galateca

0
1169

La Galeria Galateca, o expoziție efemeridă se naște și moare la Echinocțiu de Primăvară, spre a renaște la Solstițiu de Vară. Obiecte de design unice, marca Simina Filat Design și Alice Dolls, inspirate de Iulia Gorneanu, vor sta sub semnul de protecție al „ochiului”. În vară, povestea va merge mai departe, purtată pe aripile zeiței-pasăre, sub semnul-simbol al „măiestrei”.

Pe 21 martie, la orele 19.00, Alice, Simina, Iulia și echipa Galateca vă invită la o seară unică, în care muzica, shopping-ul, decorul mitologico-urban, vor fi cadrul perfect pentru un pahar cu vin și o poveste. Piesele unicat, expuse într-o instalație vegetală, vor putea fi achiziționate la finalul evenimentului sau – dacă mai rămân- în shopul galeriei (NeoGalateca). Cei care ne vor însoți în călătoria noastră echinocțială, de dincolo de istorie și anotimp, vor primi un voucher alături de o amuletă urbană împotriva deochiului. 

Echinocții și solstiții, Crai Nou sau lună plină, calendarul străvechi este marcat de renașterea ciclică a Zeul An, de mersul soarelui prin zodiac, de orologii cosmice ce nasc divinități și făpturi mitologice, acte de divinație și protecție, ceremonialuri și ritualuri ancestrale. Luna martie, este una dintre lunile în care flash-uri ale unor sărbători matriarhale au ajuns până la în zilele noastre, iar noi le activăm creativ, contemporan, urban.

Am ales momentul Echinocțiului de Primăvară pentru a prezenta noua colecție specială de genți din seria FII CU OCHII PE MINE, un proiect marca Simina Filat și Iulia Gorneanu. Geanta purtătoare de mesaj va fi disponibilă în mai multe variante, dintre care unele unicat. Forma romboidală a genții, simbol consacrat al femininului și al fertilității, va purta din nou motivul „ochiului”, în stilizarea geometrică ce se regăsește pe ii, fote, marame.

Ochiul are rolul de veghere, de blocare a deochiului, a energiilor și duhurilor rele. Așa că … FII CU OCHIUL PE TINE și vei fi protejată! Pentru că acest semn-simbol creează un câmp energetic de protecție, dă o sare de confort și de bine, reprezentând totodată deschiderea spre cunoașterea spirituală.

Echinocțiul de Primăvară împarte egal ziua cu noaptea, simbolizând echilibrul, cele două jumătăți ale anului și ale lumii, o stare de spirit unică și specială. Este un timp al curățeniei rituale, al luminii, al focurilor aprinse, un timp ce reactualizează în fiecare an adevărate scenarii mitice, cu suprapuneri și influențe atât din zona zoroastrismului cât și a divinităților din panteonul greco-roman. Focul echinocțial, apotropaic, fertilizator și magic, proiecție simbolică a soarelui pe pământ, arde anotimpul cel vechi și îmbătrânit, pentru a-l face să renască pe cel nou, aducător de vegetație, flori, viață.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Este un moment magic, cel mai potrivit pentru a expune – în premieră – un proiect identitar cu o la fel de înaltă intensitate spirituală și emoțională: ALICE DOLLS. Piese de colecţie, purtătoare de informație mitologică și culturală, păpușile articulate (ball-jointed-doll) ale Alexandrei Stanciu (ALICE) sunt inspirate de zânele și divinitățile feminine ale Panteonului Românesc precum Luna, Drăgaica, Bendis, Ielele…

Singura creatoare de acest tip de BJD anatomic, Alice folosește porțelan de Limoges pictat manual, podoabe de argint, haine din mătase brodate manual, decorate cu cristale Swarovski și safire, materiale prețioase demne de a întrupa zânele noastre de poveste. (A transmis Mădălina Corina Diaconu).


Mangalia News, 20.03.2018.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply