Fabricarea pâinii la Mangalia [VIDEO].
Din ciclul: IDEI, PROPUNERI, SOLUȚII

0
3624

FABRICAREA PÂINII ÎN MANGALIA (partea 2-a).

Fosta fabrică de pâine, care a aparținut de Dobrogea SA, s-a închis în 2012, deoarece societatea intrase în procedură de faliment.

In acea fabrică se produceau circa 30.000 pâini pe zi, cu piață de desfacere în Mangalia și localitățile din jur: Limanu, 2 Mai, Albesti etc. Fabrica deținea 2 cuptoare pe tunel, cu o capacitate de 10.000 pâini fiecare, iar pentru completare mai avea 3 cuptoare pe rotativă, cu o capacitate per cuptor de 4.500 pâini/24 ore (total cca 13-14.000 pâini). In cuptoarele rotative se produceau și “specialitățile” (cornuri, covrigi, batoane etc.).

Piața de pâine a Mangaliei reprezintă un necesar de 14.500.000 pâini pe an, o cifră de afaceri de cca 3,5 milioane euro pe an, cu tot cu specialități. La care se mai adaugă necesarul din stațiuni, din care ponderea pe specialități (chifle) este mai mare.

În prezent, pâinea din Mangalia este adusă din Constanța, din Tuzla, din Basarabi, din Vama Veche, etc., cel mai mare distribuitor fiind Dobrogea SA, care are o logistică mai bună. Pe timp de vară, fabricile din Tuzla, Basarabi, etc., au contracte cu stațiunile și au probleme de livrare, in sensul că la Mangalia ajung la ore târzii să furnizeze magazinelor din Mangalia.

O fabrică în Mangalia ar furniza la orice oră pâine proaspătă, nici magazinele nu ar mai avea probleme cu returul. Din cauza problemei cu retururile, pâinea livrată în Mangalia de către societăți din alte localități are aditivi speciali (enzime pentru prospețime) in ingrediente. O parte din pâine se cumpără din rețelele de supermarket, unde este produsă din aluat congelat.

Publicitate

Pe lângă faptul că din economia Mangaliei se scot anual mai mult de 3.500.000 euro (+ vânzarea în stațiuni!), deoarece nu avem o fabrică de pâine, pâinea pe care o mâncăm nu este de calitate!

Mangalia deține un parc industrial de 13 ha (in fostul șantier 1), cu utilitati, cu spațiu pentru logistică, cu toate facilitățile pe care le acordă statutul de parc industrial: nu se plătesc taxe si impozite, nici măcar taxele de urbanism pentru construire, ș.a.m.d. Este locul ideal pentru a înființa o fabrică de pâine, este la îndemână.

Pentru început s-ar putea da drumul la un cuptor pe tunel, cu capacitate de 10.000 pâini, și cu completare pe un cuptor pe rotativă, cu o capacitate de 5.000 pâini. S-ar putea asigura doar 50% din necesarul Mangaliei, când ar produce la capacitate maximă. Cu posibilitatea de mărire, în cazul în care fabrica poate atinge o cotă de piață mai mare.

Parcul industrial deține spații pentru birouri, deține o parcare pentru logistica auto, cale de acces facilă, utilități pentru funcționare. Cheltuielile construcției unei fabrici de pâine și a logisticii pentru distribuție pot scade la jumătate. Beneficiază anual de facilitățile pe care le acordă statutul de Parc Industrial. Multe localități nu au reușit să obțină HG pentru statut de parc industrial, iar noi avem la Mangalia din 2003. Și nu îl folosim.

Cea mai rentabilă soluție, pentru municipiul Mangalia, ar fi ca autoritatea publică locală, Consiliul Local, să înființeze o societate comercială și să construiască această fabrică de pâine.

În Mangalia încă există foști angajați ai fabricii Dobrogea SA, care au fost disponibilizați la închiderea fabricii și se pricep în această meserie. Un liceu ar putea înființa o clasă profesională de brutari și patiseri, la fiecare 2 ani, pentru a specializa forță de muncă, astfel ca la sfârșitul școlii profesionale, sau de meserii, să aibă locul de muncă asigurat.

O altă variantă ar fi ca un investitor să fie interesat de această piață de pâine de 3,5-4 milioane euro și să înființeze o fabrică la Mangalia.

În topul cifrelor de afaceri după CAEN, din Mangalia, avem societăți comerciale care se ocupă de cereale:

CAEN: 111 – Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase; 19,9 milioane lei (4,5 milioane euro).

Am să propun Comisiei Economice a Consiliului Local. Trebuie să fie de-a dreptul iresponsabili să nu accepte un astfel de proiect.

Menabit Ozghiun, consilier municipal, 15.03.2018.

Prima parte: FABRICAREA PÂINII ÎN MANGALIA – din “Situația economică a municipiului Mangalia”, de Menabit Ozghiun.

Articolele publicate în cadrul rubricii Consilierii municipali ÎN DIRECT, pot fi citite aici: mangalianews.ro/consilierii-locali-in-direct


Mangalia News, Vineri, 16 martie 2018.



piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press România

LĂSAȚI UN MESAJ

Va rugam sa adaugati un mesaj
Va rugam sa introduceti numele