Din Parlament: Interpelări pe tema situației în care se află Șantierul naval Mangalia

0
2539

Senatorul PSD Ștefan Mihu:

Interpelare pentru salvarea șantierului naval Mangalia!

Senatorul constănțean Ștefan Mihu a făcut astăzi (19 februarie 2018, n.red) o interpelare adresată primul ministru al României, Viorica Dăncilă, în care i-a cerut acesteia să găsească soluții pentru șantierul naval de la Mangalia.

“Santierul naval din Mangalia, infiintat in 1997 de statul roman, in parteneriat cu  constructorul naval sud-corean Daewoo-Shipbuilding & Marine Engineering, a cunoscut, pe parcursul ultimilor ani, o dezvoltare relevanta, fiind considerat in mod unanim ca reprezentand cel mai performant santier naval din zona Marii Negre, specializat pe constructia, conversia si reparatia de nave. Astfel, pana in prezent, la Santierul naval din Mangalia, s-au construit 127 nave petroliere și port-containere si s-au reparat peste 300 de nave. Nu in ultimul rand, Santierul naval din Mangalia a asigurat locuri de munca pentru mai mult de 7000 de persoane, inclusiv prin contributia firmelor direct implicate in activitatea Santierului naval.

Problemele pentru Santierul naval din Mangalia au debutat odatat cu dificultatile financiare ale partenerului sud-coreean majoritar, fapt care a condus la restrangerea progresiva a activitatii Santierului – cu consecinte directe privind trimiterea in somaj a mii de angajati – precum si la decizia Daewoo-Shipbuilding & Marine Engineering de a vinde pachetul de actiuni detinut.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Apreciem ca, prin decizia partenerului coreean de a vinde pachetul majoritar de actiuni,  s-a creat oportunitatea ca statul roman sa redevina majoritar, in conditiile in care el detine deja 49% din actiuni, prin exercitarea dreptului sau de preemptiune in domeniu, fara a neglija posibilitatea asocierii, pe termen scurt si mediu, a altor investitori la sustinerea activitatii acestui obiectiv industrial strategic.

Primaria Mangalia al carei buget local este direct afectat de situatia de la Santierul naval, a adresat Guvernului și altor institutii centrale memorii prin care solicita gasirea unor solutii viabile pentru rezolvarea situatiei santierului si, nu in ultimul rand, a miilor de locuri de munca aferente.

Fata de cele de mai sus, va adresam rugamintea, stimata doamna Prim-ministru si stimate domnule ministru, sa precizati masurile pe care intentionati sa le intreprindeti in vederea repunerii in stare de functionare, la parametrii optimi, a Santierului naval din Mangalia, obiectiv strategic de importanta nationala si regionala in sfera transportului maritim, precum si a intereselor de securitate ale tarii noastre in arealul Marii Negre”.

interpelare-MIHU-santier-naval-mangalia

Pe pagina senatorului Ștefan Mihu nu este postat niciun răspuns la această Interpelare:


Deputatul PMP Robert Turcescu: 

‘Problema de la Mangalia este privită cu maximă seriozitate și cu îngrijorare la nivelul Ministerului Economiei’. Ce spune deputatul Robert Turcescu despre interpelarea sa în Parlament


N.red: Ceilalți deputați și senatori de Constanța, dar și majoritatea consilierilor locali din Mangalia, din Limanu și din celelalte localități învecinate, legate de șantier, ce fac? Sunt ”in silenzio stampa”? Pe dânșii nu-i interesează soarta acestui obiectiv industrial de primă importanță pentru economia românească și pentru întreaga zonă de sud a litoralului? Nu-i interesează soarta miilor de familii care sunt în pericol să rămână fără surse de subzistență, sau de orașul care pare că se transformă pe zi ce trece într-o nouă ”Vale a Jiului”? Așteptăm opiniile dumnealor pe adresa redacției: [email protected]

Citiți și: 

MANGALIA – ORAȘ LA COTA DE AVARIE! DE LA 1 APRILIE SE MAI ÎNCHIDE O FABRICĂ

Cu un șantier în comă indusă și o fabrică de confecții cu lacătul pe ușă, Mangalia se îndreaptă cu viteză maximă spre dezastru!


Mangalia News, Miercuri, 14 martie 2018.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply