‘CONSTANTIN SCARLAT, una din copleşitoarele personalităţi militare care şi-a desfăşurat cea mai mare parte din carieră în Mangalia’

0
1702

Constantin Scarlat (21 mai 1935-23 martie 2006) a fost una din copleşitoarele personalităţi militare care şi-a desfăşurat cea mai mare parte din cariera în Mangalia, dezvoltând o activitate de pionierat în cercetarea submarină.

A activat pe mai multe nave, printre care şi în Divizionul 50 Vânătoare de submarine Mangalia, a fost comandantul Grupului 279 scafandri Mangalia, prima unitate de acest gen din ţară.

În 1971, a fost ambarcat pe pescadorul Mangalia participand la prima campanie de recoltare a algelor marine din Marea Neagră în scopuri industriale. A fost timp de 15 ani comandant instructor pe nave de scafandri la Brigada 29 Vedete Mangalia.

Activitatea subacvatică a fost iniţiată în România în 1953 de către scufundători amatori marinari. În 1962 Constantin Scarlat a început să foloseasca Bacul maritim 124, pentru instruirea în model “Cousteau” a scafandrilor autonomi de la navele militare.

În luna septembrie 1966, împreună cu un grup de scafandri autonomi, au început cercetările submarine ale portului Callatis, în zona digului genovez aflat sub apă. Piesele recuperate cu prilejul acestei expediţii au stat la baza înfiinţării noii secţii de arheologie submarină şi cu acest prilej s-a putut configure vechimea digului şi întinderea portului.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Cpt. lt. Constantin Scarlat a selectat si antrenat serii importante de marinara militari, prilej cu care s-au identificat trei epave de corăbii antice, confecţionate din lemn de tec, îmbinarea bârnelor din bordaj făcându-se prin cuie de lemn. Constatările cercetătorilor au condus la faptul că aici a fost cel mai mare centru de piraţi din Pontul Euxin.

În toamna anului 1969, cercetările subacvatice stabilesc că izvoarele din zonă sunt radioactive, cuprinzând izotopi radioactivi naturali, iar aceste izvoare submarine termale sunt înconjurate de o bogată floră şi faună submarină compusă predominant din midii ce conţin perle naturale în cantităti mari.

În 1970, a realizat prima hartă a fundului mării de la Capul Midia la Vama Veche, iar în 1977 a organizat primul şantier arheologic marin din România. Tot de atunci, Muzeul Marinei, recent transferat la Constanţa, are un sector de cercetări submarine în cadrul căruia se organizează o secţie de scafandri sportivi a Asociaţiei sportive Marina, sprijinită de contraamiralul Sebastian Ulmeanu, care legitima 150 tineri.

În 1974, Muzeul Marinei Române întreprinde cercetări în zona construcţiilor hidrotehnice din noul bazin portuar Mangalia cu scopul de a salva vestigiile de arheologie submarină. Au fost identificate digurile submarine şi configuraţia portului Callatis, construcţie antică foarte ingenioasă, dovedind buna cunoaştere a circulaţiei curenţilor şi vânturilor şi stabilind pe baza lor locurile de acostare.

Constantin Scarlat este considerat întemeietorul arheologiei subacvatice româneşti. Este autorul a numeroase studii de specialitate şi a unor cărţi precum: ”Ţărmul nevăzut al Mării Negre”, Editura Militară 1982, “Acvanauţii. Enciclopedia copiilor, Editura Ion Creanga, 1983, “Itinerarii subacvatice la Istru şi Pontul Euxin, editura Sport Turism 1988, ”Călătorie în adâncuri”, Editura Militară, 1989.

Liga Navala Mangalia. Foto2: print screen GigaTV.

Citiți și: Pe urmele căpitanului Constantin Scarlat. Un film realizat de Daniel Hintergraber [VIDEO]


Mangalia News, 06.03.2018.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply