Mangalia News, cotidianul online care leagă sufletește Marea Neagră de Atlantic

0
2240

Interviu cu profesorul Traian Lupu, coordonator Mangalia News.

Ar fi trebuit sa scriu multe rânduri despre această întâlnire in suflet și în ideal cu fratele meu Traian Lupu. Prefer să las ca cititorii să afle mai multe din acest prim interviu.

Domnule profesor Traian Lupu, cum s-a născut ideea de a realiza “Mangalia News”? Și ce își propune, de fapt, acest canal media?

Prof. Traian Lupu: Mai întâi, vă rog să-mi permiteți să salut cu deosebit respect pe cititorii ziarului Jurnalul Bucurestiului și pe toți românii din Diaspora, să le urez un an mai bun și să încep cu ”începutul”…

În ”lumea virtuală”, m-am lansat prin anul 2006, cu blogul meu de suflet, când încă mai eram dascăl la Catedra din Cetate, cu gândul mărturisit de a folosi acest blog ca pe un mijloc de lucru, ca material didactic pentru elevii Școlii ”Gala Galaction” din Mangalia și pentru toate cadrele didactice și copiii care intră pe blog și găsesc câte ceva util lor, din experiența mea la catedra de specialitate. În același timp, am expus și câteva din realizările Casei de Cultură, instituția-fanion a orașului, pe vremea când am condus-o în calitate de director.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Despre Cultura de pe aceste meleaguri și despre artiștii amatori de geniu ai Mangaliei, am publicat două episoade în serialul-maraton publicat pe parcursul anului 2015, an aniversar pentru municipiul Mangalia:

Mangalia News a fost (și e îmbucurător pentru noi că este în continuare!) o necesitate a comunității din sudul litoralului românesc, un proiect țâșnit din disperarea cetățenilor din Mangalia, care au stat în frigul cumplit din apartamente, în iarna anului 2012. În momentele acelea am simțit nevoia de a ne exprima aici, în Mangalia News, ziarul nostru netipărit (deocamdată), revolta față de neputința autorităților locale de atunci în a rezolva niște chestiuni elementare de bună gospodărire a orașului. La început am fost doar câțiva entuziaști, dar acum, după șase ani de activitate zi și noapte în mediul virtual și ”pe teren”, printre oameni, suntem o echipă cu peste 30 de colaboratori de marcă, echipă ce contribuie din plin la performanțele la care a ajuns Mangalia News azi.

Am început acum 6 ani, pe data de 23 februarie 2012, cu acest imbold adresat cetățenilor din Mangalia: Aveţi cuvântul!

Am aflat de “Mangalia News”, via Arca TV USA… Care ar fi cele mai frumoase amintiri despre prietenia dintre dumneavoastră si un jurnalist din Texas, S.U.A., care se numește Lucian Blaga?

Prof. Traian Lupu: Pentru că nimic nu este întâmplător în lumea asta mare și pentru că “telepatia funcționează”, am simțit de la primul contact cu Arca TV USA, la începutul lunii decembrie 2017, că acesta este un proiect deosebit, pentru toți cei care simt românește, oriunde ar fi ei, pe planeta noastră albastră…

L-am contactat atunci pe distinsul domn Lucian Blaga, inițiatorul și realizatorul acestui admirabil și ambițios proiect și am primit acordul de a prelua din materialele publicate de ARCA TV USA și, din vorbă în vorbă, am descoperit că domnul Lucian Blaga și-a petrecut copilăria aici, la Mangalia și că-l leagă numeroase amintiri de aceste meleaguri. Mă onorează în mod deosebit prietenia domnului Lucian Blaga. Răspunsul îl puteți afla și aici.

ARCA TV este o importantă și necesară punte de legătură între noi, românii, oriunde ne-am afla, fie ACASĂ, în România, fie peste mări și țări, acolo unde ne-au dus drumurile și viața… Am primit cu mare bucurie vestea acceptării de către boardul Arca TV a parteneriatului media între ARCA TV USA și cotidianul online Mangalia News, fapt pentru care îi mulțumim și pe această cale regizorului Lucian Blaga, cel care poartă un nume atât de românesc, al renumitului precursor – poet, dramaturg și filozof, născut pe meleagurile Ardealului nost’, în satul Lancrăm, din judeţul Alba…, Lucian Blaga, cel care spunea că ”veșnicia s-a născut la țară…”.

Trebuie să vă mai spun că o treime din inima mea se află acolo, în Texas, aproape de Arca TV, unde locuiește fiica noastră mijlocie, împreună cu minunații noștri nepoței gemeni. (Firește, inima îmi este împărțită simbolic în trei, pentru că am 3 copii).

Am vizitat America de mai multe ori în ultimii 10 ani, din Florida până în Carolina de Nord și în Texas, împreună cu soția și ceilalți doi copii ai noștri și am rămas plăcut impresionați de spiritul românesc ce se cultivă și se păstrează în comunitățile de români din America, atât de bine coagulate pe lângă bisericile ortodoxe, slujite cu mult har de preoți devotați”. Articole publicate de noi despre ARCA TV US, puteți viziona aici.

Cum acesta este primul nostru interviu, as vrea sa imi raspundeti sintetic: cine este, de fapt, profesorul Traian Lupu?

Prof. Traian Lupu: – De baștină, sunt de lângă Timișoara, mă trag din părinți ardeleni, coborâtori din Țara Moților și mă aflu în Dobrogea ”cu treabă” în Cultură și învățământ, de aproape 50 de ani, din care, iată, de mai bine de 6 ani, sunt coordonator de programe al cotidianului Mangalia News, ziar online care cuprinde știri din zona litoralului românesc, vești din toată România, dar și noutăți din lumea largă.

Iată câteva ”flash-uri” autobiografice: Despre profesorul de desen cu suflet de muzician, o las pe ziarista Alina Enache să vă relateze, aici.  Alte surse online: traianlupum.wordpress.com, ”Amintiri dragi…”. 

Ce spun foștii mei elevi despre dascălul lor de Frumos artistic, puteți vedea aiciIar despre Catedra din Cetate, puteți afla câte ceva pe aici: Patru decenii dedicate Şcolii şi Cetăţii… Aș dori să conchid succinta mea carte de vizită, musai, cu un dar muzical de Dor și de Drag, de pe ACASĂ, din Banatul meu natal, pentru dumneavoastră și pentru toți cititorii dumneavoastră.

Cum se reflecta Mangalia, in “Mangalia News” ? Dar Bucurestiul? Dar Romania?

Prof. Traian Lupu: Revenind la cotidianul Mangalia News, copilul meu de suflet din lumea virtuală atât de variată, – de la început, ne-am dorit, – eu și echipa pe care o coordonez, să fim un factor local de echilibru, o oglindă a comunității locale, dar și un mijloc de informare a cititorilor cu aspectele care îi interesează cel mai mult, neuitând să promovăm valorile noastre autentice, din țară și din Diaspora românească. Așa cum am postat în mesajul de întâmpinare de pe grupul Mangalia News Oficial,

”MANGALIA NEWS înseamnă: Știri din Mangalia, știri din sudul litoralului și din lumea largă: Anunțuri, Artă/Cultură/Educatie, Știință, Divertisment, Evenimente, Opinii civice, Proiecte pentru zona Mangalia, Economice, Oportunități de afaceri și Locuri de munca, Sport, Sănătate, Turism, Hobby, dar și Administrație publică, iată domeniile în care dorim să facem schimb de știri, de impresii, de gânduri, întru binele Cetății, al locuitorilor și al oaspeților ei”.

Pe fluxul de știri primim permanent vești de la corespondenții noștri de presă voluntari din București, din Cluj, de la Timișoara, Iași, Vatra Dornei, Constanța, sau Tulcea, Galați, dar și din Statele Unite, Canada, Australia, din Italia, Grecia și din multe alte țări. Suntem deosebit de onorați pentru faptul că, printre aceștia se numără multe nume marcante din presa românească, mai ales tineri ziariști, reporteri, fotografi de artă. Mangalia News are rubrici speciale dedicate Artei, Culturii, Eduației, în general, printre care: PAGINA DE LECTURĂ, dedicată prozei, ”Carmen Maris”, dedicată poeților și rubrica de Muzică de calitate, alături de toate celelalte rubrici vizibile pe prima pagină a portalului Mangalia News. 

Ati fost atat de receptiv la ideea unui proiect transatlantic (bazat pe teza mea de doctorat “Arc poetic transatlantic: Mihai Eminescu – Edgar Allan Poe”), incat imi vine aproape să cred că el s-a si realizat. De ce ati ales JURNALISMUL? Si nu, sa spunem, SPORTUL…, sau… BUCATARIA TRADITIONALA ROMANEASCA?

Prof. Traian Lupu: De ce am ales Jurnalismul? Pentru că v-am descoperit prin intermediul paginii Arca TV, citind interviul pe care vi l-a acordat domnul Lucian Blaga, în Jurnalul Bucureștiului, chiar în ziua de 15 ianuarie, ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu, declarată Ziua Culturii Naționale și am observat titlul deosebit de interesant al Tezei dumneavoastră de Doctorat: “Arc poetic transatlantic: Mihai Eminescu – Edgar Allan Poe”.

Atunci, pe loc, mi-a venit ideea de a vă contacta și a vă propune o colaborare cu Mangalia News, partener media oficial în Proiectul ARCA TV USA. Cu largul acord al domniei voastre, am publicat un fragment din lucrarea amintită, pe data de 24 ianuarie, de Ziua Principatelor Române, în articolul cu titlul: ”Prof. dr. Ioan Iacob: ‘Arc poetic transatlantic: Mihai Eminescu – Edgar Allan Poe’la care am adăugat videoclipul realizat de TVR international și postat de ARCA TV.

Vă mulțumesc și cu această ocazie pentru materialul de excepție oferit cititorilor noștri, pe care l-am publicat la rubricile speciale: ARCA TV USA și PAGINA DE LECTURĂ. Să știți că am publicat multe articole și pe teme de sport, dar, mai ales, de Bucătărie tradițională românească și vă invităm să le vizionați pe Mangalia News! 🙂

Care au fost cele mai interesante evenimente ale anului 2017, din punctul dumneavoastra de vedere? Si care sunt proiectele pentru 2018?

Prof. Traian Lupu: Pe plan publicistic, proiectul Arca TV mi se pare a fi cel mai important din anul care s-a încheiat, fiind o foarte utilă cale de comunicare între românii de pretutindeni. Sau, așa cum afirma Lucian Blaga, CEO Arca TV US, la lansarea proiectului: ”Vom construi o punte de legătură între Românii de acasă și cei din Diaspora, pentru a deveni mai puternici ca nație și popor, chiar dacă trăim în țări diferite”.

Pentru 2018, dorim să ni se înfăptuiască toate visele frumoase, să se dezvolte proiectul ARCA TV, pe care îl susținem din inimă și mai sperăm să le fie bine și românilor, oriunde s-ar afla ei pe planeta asta, care a început să devină din ce în ce mai mică și…, să fim cu toții sănătoși.

Proiectele din sudul litoralului sunt prezentate la rubrica PROIECTE pentru ZONA MANGALIA.

Ultima intrebare: Ce ati transmite cititorilor “Jurnalului Bucurestiului” din partea “Mangalia News”? Dar cititorilor de peste Atlantic?

Prof. Traian Lupu: După toate cele relatate mai sus, îi simt pe toți mai aproape, le mulțumesc pentru răbdarea de a parcurge acest interviu și-i invit să citească paginile cotidianului online Mangalia News, să ne scrie, dar și să viziteze Mangalia, cu cele șase stațiuni ale sale: Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp, dar și sudul însorit al litoralului românesc, cu stațiunile 2 Mai și Vama Veche!

Din Mangalia, cu mult drag, vă dorim mult spor în toate cele bune! Să vă dea Cel de Sus multă sănătate și putere de muncă, mult noroc și nenumărate bucurii!

Dumnezeu să binecuvânteze România și pe toți românii, oriunde s-ar afla ei, Dumnezeu să binecuvânteze USA!

Interviu realizat de Ioan Iacob, pentru Jurnalul Bucureștiului, 27.02.2018.


Mangalia News este primul partener media din România în Proiectul ARCA TV USA, Televiziunea românilor de pretutindeni!


Mangalia News, 01.03.2018.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply