Securitatea în zona Mării Negre, alocările pentru apărare şi cooperarea din cadrul NATO, câteva dintre subiectele discutate de Secretarul american al Apărării, James Mattis, cu omologul său român, Mihai Fifor

0
603
carturesti.ro%20

Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a avut joi, 15 februarie, o întrevedere cu secretarul american al apărării, James Mattis, cu ocazia Reuniunii miniștrilor apărării din statele membre NATO, de la Bruxelles.

Pe parcursul discuțiilor, cei doi oficiali au abordat subiecte legate de situația de securitate din regiunea Mării Negre și prioritățile aliate pentru viitorul Summit NATO. În acest context, ministrul Mihai Fifor a evidențiat că recentele evoluții de securitate din această zona întăresc nevoia consolidării posturii de apărare și descurajare a Alianței pe întregul flanc estic.

Totodată, a evocat eforturile României pentru îndeplinirea angajamentelor asumate, în special prin menținerea alocării de două procente din PIB pentru apărare și în anul 2018, precum și în următorii ani, o parte semnificativă a bugetului apărării fiind alocată pentru dotarea cu echipamente militare importante pentru securitatea României.

În acest sens, ministrul Mihai Fifor a informat cu privire la stadiul implementării planului de achiziții și înzestrare a Armatei României, precizând că, în 2018, o atenție deosebită va fi acordată îmbunătățirii capabilităților din domeniul maritim.

Participarea constantă și de substanță a României la operațiile Alianței constituie o altă dimensiune a aportului țării noastre la asumarea responsabilităților de securitate aliate, România fiind al patrulea contributor cu trupe în Afganistan.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Secretarul american al apărării, James Mattis, a salutat eforturile deosebite ale României de îndeplinire a angajamentelor asumate în cadrul Alianței pentru întărirea apărării colective, apreciind că țara noastră este un model în ceea ce privește alocările bugetare și investițiile pentru apărare, precum și prin susținerea constantă a operațiilor aliate.

A subliniat că militarii români din Afganistan au câștigat respectul tuturor militarilor aliați, inclusiv ai armatei americane, pentru curajul si profesionalismul lor. James Mattis a apreciat că acesta este un exemplu al determinării României de a se implica activ și substanțial la eforturile de ansamblu ale Alianței de gestionare a problemelor de securitate actuale.

Secretarul american al apărării l-a asigurat pe ministrul român că SUA își mențin angajamentul față de apărarea României, inclusiv prin prezența la Deveselu și la baza de la Mihail Kogalniceanu, precum și prin programele de înzestrare încheiate.

James Mattis și-a exprimat disponibilitatea de a efectua o vizită în România, urmând ca perioada exactă să fie stabilită ulterior. (surse: mapn.ro, U.S. Embassy Bucharest, 15.02.2018.).piese-auto-mangalia.roLeave a Reply