Prima corvetă va fi construită și dotată în maximum trei ani, vor fi modernizate și fregatele românești

0
2082

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu a declarat, joi, după ședința de Guvern, că prima corvetă va fi construită și dotată în maximum trei ani de la semnarea contractului. În plus, tot prin această hotărâre, a fost introdusă şi obligativitatea modernizării fregatelor tip T22R aflate în dotarea forţelor navale române. Executivul a adoptat, joi, proiectul de lege pentru achiziţionarea sistemelor de rachete HIMARS şi hotărârea referitoare la achiziția a 4 corvete multifuncţionale.

”Prin acest act normativ, practic, guvernul stabilește condițiile și procedurile de parcurs în vederea atribuirii unui acord cadru și a unor contracte subsecvente aferente sau contract multianual de furnizare a patru corvete construite și dotate la un șantier naval din România, precum și a suportului logistic inițial. Foarte important, unul dintre criteriu de calificare impus agenților economic, cuprins în anexă, este angajamentul privind efectuarea operațiunilor compensatorii aferente contractelor subsecvente acordului cadru pe mai multe domenii”, a spus  Nelu Barbu.

Potrivit Hotărârii de Guvern, prima corvetă urmează a fi construită și dotată în maximum trei ani de la semnarea primului contract subsecvent, urmând ca, în funcție de alocările bugetare, programul să fie definitivat în maximum șapte ani.

Potrivit lui Barbu, tot prin această hotărâre, a fost introdusă şi obligativitatea modernizării fregatelor tip T22R aflate în dotarea forţelor navale române.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Al doilea act normativ adoptat este un proiect de lege privind achiziția sistemelor HIMARS.

”Prin acest document se prevede atribuirea de către guvernul României guvernului SUA a contractelor de stat de tip scrisoare de ofertă și acceptare. Prin acest document vorbim despre achiziționarea a trei sisteme cu câte 18 instalații de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la acestea, muniție, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanță, echipamente criptografice și cu regim special, precum și a serviciului de instruire a personalului. Înzestrarea cu aceste sisteme HIMARS reprezintă al doilea program major de tip acord între România și SUA după demararea achiziției sistemelor de rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot în noiembrie 2017”, a adăugat Nelu Barbu.

El a precizat că, în România, asigurarea capabilităților de sprijin de foc indirect constituie un ”interes esențial de securitate și contribuie în mod semnificativ atât la consolidarea parteneriatului strategic cu SUA, cât și la îndeplinirea angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul NATO”. (sursa: libertatea.ro).

Citiți și: Actele normative privind corvetele multifuncţionale şi achiziţionarea sistemelor HIMARS, aprobate de Guvern



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply