Lângă Canalul Dunăre-Marea Neagră se află un colos de oțel… căzut în uitare. „Monumentul Tineretului” se află printre cele mai înalte 50 de statui din lume!

0
1832

Menit să amintească de munca românilor ce au făcut posibilă existența Canalului Dunăre-Marea Neagră, dar și să simbolizeze libertatea ori zborul către infinit, Monumentul Tineretului a fost inaugurat la sfârșitul anilor ′80, mai exact în 1988. Din păcate, astăzi nu-i mai poartă nimeni de grijă și doar înălțimea și masivitatea sa au făcut să nu fie, încă, demontat și furat bucată cu bucată de către hoții de fier vechi.

Monumentul aflat pe țărmul canalului a costat, la vremea sa, cât un pod, după spusele artistului care l-a conceput. Întruchipând un înger puternic stilizat, monumentul înalt de aproape 50 de metri se află între primele 50 de monumente din lume, după înălțime. Ocupă locul 35, în clasamentul celor mai înalte statui ale lumii, în care pe primul loc se află o statuie a lui Budha din Myanmar (înaltă de peste 115 metri). Ca popularitate, „îngerul” de pe malul canalului românesc se află… sub nivelul mării. Este un monument cvasi-necunoscut. Deși n-ar trebui!

Monumentul propriu zis, confecționat din inox, are înălțimea de 38 de metri, în vreme ce soclul său măsoară „doar” 10 metri. Cândva, soclul era împodobit cu masive basoreliefuri de bronz, înfățișând episoade de la construirea Canalului. Unii spun că au fost furate, alții spun că o parte au fost, totuși, recuperate de la hoți și depozitate „la loc sigur”. Astăzi, nimeni nu-i mai poartă de grijă acestui colos, care, de-ar fi pus în valoare într-un mod corespunzător, ar putea avea contribuția sa, în atragerea de turiști.

 

Creatorul monumentului l-a descris ca pe un „înger al libertății”. Totuși, Canalul este nu doar o realizare de excepție a poporului român, ci și un loc în care au pierit mii de deținuți politici în perioada 1949-1955, aceștia fiind supuși unui regim de exterminare. Pe de altă parte, atât Canalul, cât și „Monumentul Tineretului” au fost inaugurate într-un context național care, deși era marcat tot de către comunism, diferea de cel existent (în 1949) la demararea lucrărilor pentru realizarea „celui de-al patrulea braț al Dunării”.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Orice s-ar mai zice, ideea principală este că semețul monument dobrogean nu ar trebui lăsat în paragină. O idee ar fi să fie restaurat și redecorat (prin amplasarea unor noi basoreliefuri pe soclu, în locul celor sustrase) într-un mod care să facă referire la munca titanică depusă de către oamenii care au lucrat acolo, inclusiv de către deținuții politici. Nu-i normal ca un monument atât de impozant să fie lăsat de izbeliște!

Autor: Tomi Tohaneanu.

Surse: adevarul.ro, wikipedia.org, Drum Liber. Imagini: Drum Liber.


Mangalia News, 05.02.2018.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply