Ce mai e nou pe la HERGHELIA MANGALIA, după incendiul din decembrie? Un interviu cu directorul Constantin Ancuța

1
3366

   ORDINEA.RO: La sfârșitul lunii decembrie, mai exact pe data de 28, la Herghelia Mangalia a fost un incendiu violent, soldat cu distrugerea unui depozit de fân de dimensiuni impresionante. Cantități foarte mari de hrană pentru cai au fost mistuite de flăcări, iar stingerea lor a reprezentat o provocare uriașă pentru pompierii care au fost la fața locului. Ore în șir s-au luptat cu flăcările care au ars aproape 2000 mp de depozit. Din fericire, nici oameni și nici cai nu au fost răniți în urma acestui eveniment.

   De atunci, a trecut aproape o lună de zile și speram ca reparațiile depozitului ars să fie începute. Pentru a afla cum stau lucrurile la fața locului, am luat legătura cu directorul Constantin Ancuța.

   ”Nu s-au putut face reparații din cauza vremii. Am fost atât sub cod galben, cât și sub cod portocaliu. A fost vreme de iarnă, cu viscole”, ne-a spus directorul hergheliei. Tot el ne-a spus că reparațiile vor fi începute de îndată ce starea vremii va permite acest lucru.

   ”Vom începe lucrările în primăvară, cel mai probabil. Însă dacă într-o săptămână va fi vreme favorabilă, atunci le vom efectua mai devreme. Este o investiție foarte mare și lucrările trebuie realizate cu maximă seriozitate”, ne-a declarat directorul Ancuța.

   El ne-a spus că încă nu a fost finalizată ancheta demarată imediat după izbucnirea incendiului. De asemenea, s-a declarat mulțumit de felul în care decurge activitatea la herghelie.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

   ”Noi muncim aici, ne chinuim ca totul să fie în perfecta stare de funcționare. Angajați sunt suficienți, avem și furaje suficiente pentru cai și nu avem nici un fel de probleme. Dar așteptăm să vină vremea bună ca să putem lucra, să putem antrena caii”, ne-a spus Constantin Ancuța.

   Ne-a mai precizat că, în ultima perioadă, nu au putut fi scoși caii la antrenamente. ”A fost gheață, polei… Nu ne putem permite să facem antrenamente cu caii pe această vreme pentru că există riscuri foarte mari să-și rupă vreun picior. Așteptăm vreme mai primăvăratică iar apoi reîncepem antrenamentele. De asemenea, vom începe și lucrările de primăvară, pentru că știți că avem și teren agricol care trebuie pregătit”, ne-a declarat Constantin Ancuța.

   Reamintim că herghelia Mangalia este una dintre cele mai vechi din ţară, fiind înfiinţată în 1928, cu scopul de a creşte cai din rasa „Pur Sânge Arab”. Baza materială a hergheliei este formată din opt grajduri, un hipodrom pentru curse de galop, o bază hipică pentru antrenament şi concursuri de obstacole, o bază de agrement, sediu administrativ şi teren agricol. (ordinea.ro, 24.01.2018).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


1 COMENTARIU

  1. Romania -TEZAURUL GENETIC CAI DE RASA
    pur sangele arab –mangalia cu toate liniile sale
    cislau – pur sange englez
    rasa shagya arab – radauti cu toate liniile sale
    lipitan-sambata de jos cu cele 7 linii din 8 existente
    jegalia-cal de sport romanesc REZULTAT PUR ROMANESC DINTRE O IAPA SPORT SI UN ARMASAR SHAGYA ARAB-o sub ramura a rasei arab pur sange
    hutul-lucina, plus toate hergheliile si depozitele de armasari
    In tara noastra sunt aprox 1.500 cai de rasa cu dangale-pedigree la stat in herghelii si depozite plus 1.500 de cai rasa de monta publica si aprox 3.500 la proprietari particulari la o populatie cabalina de 600.000-700.000 de capete ceea ce este f.putin,adica 1% procente. Vecinii Romaniei,vest-Ungaria si sud-Bulgaria au un numar mai mare in procente respectiv 8-9%-ungurii,4-5%-bulgarii,polonezii au peste 10 procente cai de rasa
    Este bine ca se incearca ameliorarea rasei cal de sport romanesc cu rasa selle franceza -Quool du Bois Margot si CICAVE DU TALUS la jegalia………
    La herghelia izvin nucleul rasei Nonius tot de provenienta franceza are puritatea rasei intre 80-86% ,in schimb la maghiari puritate rasei este intre 34-40% cel mult.

Leave a Reply