Căpitanul trimis degeaba acum 50 de ani să salveze nava Evangelia, celebra epavă din Costineşti

0
2678

Nava Evangelia, celebra epavă de la Costineşti. „Strategia grecilor a fost din prima clipă să meargă pe mituire“.

Căpitanul Mircea Ionescu n-a putut să salveze de la naufragiu nava Evangelia. FOTO Adevărul.

În 2018, se împlinesc 50 de ani de la accidentul navei Evangelia, epava devenită simbol al staţiunii Costineşti. Căpitanul român însărcinat să salveze vasul aflat, oficial, în derivă a povestit nepoţilor detaliile operaţiunii inutile, în condiţiile în care proprietarul Evangeliei, celebrul armator Aristotel Onassis, plănuise naufragiul.

Dragoş Ionescu, nepotul fostului comandant de salvare pe mare Mircea Ionescu, a descoperit în arhivele familiei sale documente inedite despre evenimentul care a avut loc în urmă cu 50 de ani în dreptul staţiunii Costineşti, în zona cunoscută sub numele de Golful francezului, când nava Evangelia, a lui Aristolel Onassis, a eşuat în mod misterios în Marea Neagră, pe un timp frumos.

Echipajul de pe Evangelia a trimis salvatorii în direcţia opusă

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

În seara zile de 14 octombrie 1968, la Grupul de Intervenţii şi Salvare al portului Constanţa s-a primit SOS-ul navei elene care raporta că se află în pericol undeva între Gura Portiţei şi braţul Sfântu Gheorghe. Salvatorul „Voinicul“, sub comanda căpitanului Mircea Ionescu, a plecat din Portul Constanţa pentru a acorda ajutor echipajului. Însă, în zona respectivă nu era niciun cargou eşuat.

Ulterior, de pe navă au fost transmise alte coordonate, de data aceasta între Gura Portiţei şi zona Vadu. Numai că nici în această arie nu se afla nicio navă, iar salvatorii români s-au găsit astfel în situaţia de a căuta o navă fantomă, fără să-i cunoască adevărata poziţie şi stare.

Atunci, comandantul Mircea Ionescu a apelat şi la salvatorul „Albatros“, care putea naviga mai aproape de ţărm, având pescajul mai mic. Şi aşa a început să caute nava în direcţia opusă coordonatelor transmise de echipajul grec. Aşa se face că după o noapte pierdută, în dimineaţa zilei de 15 octombrie, nava Evangelia a fost descoperită în dreptul staţiunii Costineşti. Observând că vaporul nu prezintă probleme, căpitanul Mircea Ionescu a demarat acţiunea de dezeşuare a navei, salvând-o în primă fază.

Citeste mai mult: adev.ro/p2f61a. Articol semnat de Mariana IANCU.


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply