Tocană de rapane și midii.
Din poveștile 2 Mai-ului, cu Dorian Radu

0
4491

Am reconstituit astazi reteta uneia dintre cele mai bune mancaruri de care am avut parte – rapane si midii –  care a facut furori pe toata plaja din 2 Mai intr-o vacanta de demult. Daca la mare rapanele sunt ceva relativ comun acum, la acea vreme doar pescarii locului stiau despre aceasta minunatie.

Eram in vacanta pe plaja in 2 Mai, la programul zilnic: vegetam o gașcă intreaga in fata unor halbe de bere. Vine la noi un om cu suflet mare si ne spune: Am facut de dimineata o scufundare si am gasit o colonie de rapane aproape de mal. Daca stiti careva sa le preparati ma duc sa adun…Nu stam prea mult pe ganduri, ii zicem: go for it! Pleaca omul la treaba, iar noi am ramas intrebandu-ne: bre, ce-i aia, cu ce se mananca? Era pe la inceputul anilor 90, cei mai multi dintre noi abia stiau sa taie o ceapa, si eu eram tot pe-acolo. Cu midiile eram obisnuiti, dar de melcii uriasi si portocalii ai marii stiam doar ca exista, sub forma de cochilie – suvenir de la Mamaia, in nici un caz ca se mananca. Le spun baietilor:  Haideti careva cu mine pe dig la cherhana sa-i intrebam pe pescari ce-i cu chinezaria. Iau cu mine juma de vodka si doi baieti ca sa fim siguri ca intelegem lucrarea.

Cand sa intram pe dig, apare Sandu Cipcirel.  Se uita la mine, imi zice – Ce-i ba, cu ochii astia disperati pe capu’ tau? Ii explicam situatia grava in care ne aflam, se uita el la sticla de vodka si zice: da un gat de apa si-ti spun. Scoici aveti? N-avem Sandele! Ba, astea e bune cu scoici dar merge si fara. Ii spun – Hai pe plaja sa vedem daca se baga cineva dupa scoici… Mergem pe plaja, mai gasim un suflet mare care a luat digul pieptis la cules de scoici. Mai bea Sandu o vodka si ne dezvaluie reteta fericirii: Ba baieti, astea merge cum vreti voi – tocana, fripte, salata, macar sa aveti voi rapane destule, ca e rare, e toate in larg la apa adanca… Hai sa vedem ce faceti, sunt curios. Peste vre-un ceas si patru halbe de bere, vin scufundatorii nostrii, amandoi cu cate o punga mare de melci si scoici. Am facut ochii mari cu totii, e groasa rau! Sandele, ce facem acum ?!? Cum ce faceti ba, ej’nebun? puneti apa la fiert si opariti-le, nu va uitati la mine! nu pleca, mai da o vodka, de fapt lasa vodka aici ca ai treaba! Era ceva de fiert acolo, nu prea aveam lemne, a plecat un grup de interventie in sat la “produs” de lemne si coceni de porumb, carbunii la sac nu se inventasera nici macar in Romania, despre 2 Mai nici vorba.

Se gasesc in final si lemne, ne-am apucat de treaba. Zice Sandel: La ce-aveti voi aci, mananca toata plaja. Faceti o parte tocana cu rosii, ardei, ceapa si o mamaliga, o parte cu otet marinate si apoi in tigaie cu mult usturoi, ca e bune rau. Si nu aruncati ficatelu’, aia e pentru boieri!

Mai aveti rabdare sa cititi? Daca nu, asta e…dar acum incepe petrecerea 🙂 La vestea capturii, au inceput sa curga rosii, ardei, ceapa, patrunjel si tot ce avea omul in “gradina cortului” de pe plaja. Si mai ales rauri de beri si alte lichide inflamabile. De fapt melcii si rapanele au fost “bolovanul” din ciorba lui Vasile Voiculescu, restul s-a mulat pe langa ele. Din marele cos al abundentei am preparat la pirostrii si ceaune: tocana de rapane cu legume, tocana din rapane si midii marinate, midii cu paste (melcisori) si o tocanita mica din ficatel de rapana. Din ultima am luat fiecare cate o lingurita, care am fost pe langa castron, s-a stins in 2 minute. Iar daca va intrebati cum faceam sa nu intre nisip in mancare, sau mai intreba cineva daca am fost atenti sa nu fi intrat nisip, raspunsul era invariabil: Cine n-are nisip in mancare, poate sa-si puna! – bine ca mi-a adus aminte Luiza de aceasta maxima a acelor ani.

Nu stiu daca la acest festin de pomina a mancat toata plaja, dar cel putin jumatate cu siguranta. Este un eveniment care a ramas in istoria scrisa pe nisipurile plajei.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

In cazul in care aveti rapane proaspete, in cochilie,  dati apa in clocot, opariti-le cateva minute, apoi le scoateti din cochilie cu ajutorul unei furculite, separati ficatelul (varful melcului), apoi le mai fierbeti cca 30 de min la foc mic.

Una dintre retetele invatate atunci a ramas #3 in preferintele noastre culinare, dupa stridii si biftec tartar: tocanita de rapane si rapane marinate. Este o combinatie unica de gusturi si savori si foarte usor de preparat. Rapane se gasesc cam peste tot, prefierte, midii de asemenea, proaspete sau congelate. Desi reteta invatata in 2 Mai implica otet pentru marinare, in reteta mea l-am schimbat cu un pic de vin alb,  zeama de lamaie si zeama aromata de lime. Am mai adăugat și ardei iute, toate astea ca să dau o aromă exotică de ceviche.

Asadar, am chemat din adancurile marii si de pe campurile patriei:
-300 g onor rapane (pre-fierte) si 300 g midii preparate ca in reteta precedenta (fara cochilie).
-6 catei de usturoi,
-un ardei iute mic (optional),
-2-3 linguri de vin alb sec,
-2 linguri de ulei de masline,
-2 linguri de zeama de lamaie,
-1 lingura de zeama de lime,
-1/2 lingurita piper macinat (sau cat doriti de piperat),
-patrunjel verde tocat grosier.

  1. Midiile oparite le-am scos din cochilie,
  2. am taiat marunt rapanele,
  3. am pus pe ele un praf de sare, piper, cate o lingura de zeama de lamaie si lime; le-am amestecat in bol,
  4. le-am dat la rece pt 20 de minute,
  5. am incins o tigaie cu pereti inalti, impreuna cu uleiul de masline si am turnat fructele marii,
  6. le-am sotat la foc mediu 3-4 minute,
  7. am adaugat vinul, usturoiul taiat felii si ardeiul iute,
  8. dupa un minut de alergat prin tigaie am pus si a doua lingura de suc de lamaie si piperul, am acoperit cu un capac si am lasat toata opera la foc mediu inca 5 minute,
  9. am adaugat patrunjelul,
  10. am montat compozitia in cochiile midiilor,
  11. ca sa nu cada greu, am pus alaturi cateva felii de paine prajita. Merge si mamaliga, pana la urma acompaniaza o tocana.

Sa aveti pofta!

Dorian Radu, Walk with the wok.


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply