Surse: STATUL ROMÂN CUMPĂRĂ ȘANTIERUL NAVAL DAEWOO MANGALIA

0
3752

farmec.ro
carturesti.ro%20

   evz.ro: Statul român s-a decis să își exercite dreptul de preempțiune și să cumpere pachetul majoritar al acțiunilor pe care Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) le deține la Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI). Scrisoarea părții române, care are 49% din acțiunile DMHI, vrând astfel să preia și restul de 51%, a fost trimisă, vineri, companiei mamă din Coreea de Sud și spre știință, la Mangalia.

   Potrivit unor surse din domeniul naval, scrisoarea a fost trimisă în Coreea de Sud, la DSME, în numele ministerului român al Economiei, de către Șantierul Naval 2 Mai Mangalia, care deține 49% din acțiunile Șantierului Daewoo Mangalia. În document se precizează că, în baza unui articol din adendumul la contractul de societate, partea română își va exercita dreptul de preempțiune pentru a prelua pachetul majoritar deținut de DSME la șantierul sudcoreean din Mangalia. Statul român, fiind coacționar, avea drept de preempțiune. Compania Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME)  va fi astfel nevoită să înceapă discuțiile cu partea română pentru definitivarea tranzacției.

   Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, Coreea de Sud, hotărâse să își vândă acțiunile deținute la Șantierul Daewoo din Mangalia. Timp de peste un an, compania sudcoreeană a negociat cu olandezii de la Damen Shipyards Group, acționarii majoritari ai Șantierului Naval Damen Galați, ajungându-se, în final, la un acord pentru vânzarea participației de 51% deținută la Daewoo Mangalia Heavy Industries, în schimbul sumei de 26 de milioane de dolari. Însă, prin scrisoarea primită, ieri, prin care co-acționarul român anunță că își exercită dreptul de preempțiune, partea sud-coreeană se vede nevoită să cedeze acțiunile, contra aceleași sume, probabil, statului român.

   Articolul continuă în evz.ro. Autor: Feri Predescu.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply