SORIN DRUGAN, primul român care traversează Oceanul Atlantic, solitar, cu o ambarcațiune cu pavilion românesc

0
1336

Primul. Prima. Sună bine. Mai ales dacă vorbim despre o realizare meritorie, pozitivă. Sună un pic a laudă, ar spune unii mai critici. Este vorba de recunoașterea unui merit, spunem noi, ceilalți.
Pentru cel care a și-a dus la capăt îndrăzneața sau inedita întreprindere, premiul a fost deja ridicat deasupra capului – succesul unui final fericit!
Poate fi “prima dată dintr-o țară” să faci ceva, daca e un lucru inedit, nou. Primul român care si-a cumpărat un iPhone X, de exemplu. Sau poate fi un lucru curajos… Intr-o activitate veche de când lumea, să vrei sa fii primul român care înconjură pământul, cu vele, solitar.
Iti dai seama cat de curajos e acel skipper, cand traversezi un ocean. Cu o echipă. Si e foarte greu si solicitant. Furtuni. Valuri. Vânturi potrivnice. Iar valuri. Obstacole. Vapoare. Valuri de 6m. Obsesia unui container plutind intre ape. Și îți spui…toate astea de unul singur?!!…

Se întâmplă chiar acum. Sorin Drugan traversează solitar Oceanul Atlantic.
Cu vele.
Solitar.
Cu un velier cu pavilion românesc, proprietate personală, fabricat in 1978, lungime sub 30 picioare – Aiax.
Fără asistență.
Fără sponsori.
Neparticipand in nici o competiție; poate doar cu sine însuși.

Primul român care traversează Oceanul Atlantic solitar cu o ambarcațiune cu pavilion românesc.

Sorin Drugan plănuia circumterra solitar si fara escala, din anul 2000. In 2004, a întreprins prima (…tot primul/prima…) traversadă solitar cu vele a Mării Negre, efectuată de un român Constanta/Romania – Batumi/Georgia si retur. Tot cu velierul Aiax. E o etapă de pregătire a Circumterrei spunea el, si sprâncenele ascultătorilor se ridicau a neîncredere.
Si au trecut mai mult de 10 ani. Plec, spunea in fiecare primăvară…, dacă voi găsi sponsori.
Plec la anul, spunea el in 2015, plec cu Aiax-ul, daca nu găsesc sponsori.
A plecat din Limanu, in septembrie 2017, in stilul lui, sprintând pe ultima sută de metri cu pregătirile. A navigat 3 luni in solitar pana in Gibraltar, de unde, pe 2 decembrie s-a lansat in traversada Atlanticului. Este cea mai lunga expeditie solitara a unui roman. La sosirea in Caraibe va avea mai mult de 4 luni de navigatie solitara.
Pentru ca nu a plecat in 2016 a ratat titlul de “primul roman care traversează Atlanticul solitar” cu câteva săptămâni in fața temerarului Dorel Nacou.

Dar rămâne in istoria României ca “primul român care traversează Oceanul Atlantic solitar cu o ambarcațiune cu pavilion românesc.”

Suntem mândri de Sorin Drugan!

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Ovidiu Drugan, 06.01.2018.


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply