Dr. Cătălin Luca: Uleiul din semințe de cânepă și efectele sale benefice pentru organismul uman

0
2730

Cânepa este una din cele mai vechi plante cultivate în țara noastră, de peste 2000 de ani, în special pentru producerea de fibre necesare confecționării de îmbrăcăminte. Semințele sale erau utilizate pentru tratarea inflamațiilor, pentru eliminarea paraziţilor intestinali, ca remediu tonic şi regenerant, precum şi pentru efectele lor laxative şi diuretice.

Uleiul este obţinut prin presarea la rece a seminţelor de cânepă şi este unul dintre cele mai sănătoase uleiuri naturale.

El are în compoziţie cei trei acizi graşi esențiali: Omega 9, Omega 6 şi Omega 3 şi este singurul care conține acizii grași Omega 6 şi Omega 3 în raportul magic de 3:1. Este raportul optim stabilit de medici; un dezechilibru în acest raport predispune la oboseală şi obezitate şi duce la accelerarea evidentă a unor boli precum cancerul, diabetul, reumatismul, afecțiunile dermatologice şi afecțiunile cardiovasculare. De aceea se spune despre el că este un adevărat aliment protector.

Câteva afecțiuni în care uleiul din semințe de cânepă presat la rece are un efect benefic verificat:

Diabetul

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Seminţele de cânepă au un index glicemic mic şi moderează nivelul zahărului din sânge; acizii graşi contribuie la o eficienţă crescută a efectului exercitat de insulină, în vederea introducerii glucozei în celule. În acelaşi timp, prin administrarea a 2-3 linguriţe de ulei de cânepă zilnic se ameliorează vizibil celelalte complicaţii majore ale diabetului: micro şi macro angiopatia, neuropatia diabetică, insuficienţa renală progresivă, afectarea ochiului şi a retinei, riscul crescut de infarct vascular, ulcerele varicoase, trombozele, pierderea sensibilităţii (în special la membrele inferioare, unde pacientul nu mai simte durerea, căldura, arsura etc) atenuează în acest caz oboseala şi crampele musculare.

Colesterolul mărit

Acizii graşi existenţi menţin scăzut nivelul colesterolului şi al trigliceridelor, prin accelerarea proceselor metabolice. Tonusul se îmbunătăţeşte, iar în organism grăsimile sunt arse mai repede, neavând timp să se depună pe pereţii arterelor.

Sindromul premenstrual şi menopauza

Un efect care nu trebuie neglijat al uleiului de cânepă este cel asupra sistemului reproducător feminin; seminţele de cânepă conţin acid gamma-linolenic (AGL), benefic pentru tratarea simptomelor premenstruale şi ale menopauzei. Un tratament cu durata de 3-4 luni cu ulei de cânepă, va determina ca sindromul premenstrual (durerile crescute, iritabilitatea) şi sindromul de post-menopauza (bufeuri, uscăciune vaginală, uscarea pielii, insomnia nocturnă etc.) să diminueze foarte mult.

Afecţiuni dermatologice
Aceeaşi acizi graşi prezenţi în uleiul de cânepă ajută la oxigenarea şi la hidratarea corectă a pielii, făcându-l util în eczeme, dermatite atopice, psoriazis (cercetările au arătat că acesta apare pe fondul unei deficienţe de Omega 6 în organism), lupus având, de asemenea, şi efect antibacterian, antimicotic şi antiviral.

Sistemul imunitar şi convalescenţa

S-a descoperit că acizii graşi esenţiali îmbunătăţesc funcţionarea sistemului imunitar şi reglează flora intestinală, construind astfel o barieră naturală împotriva microbilor şi scăzând timpul de recuperare a organismului după boală.

Afecţiuni neurologice

Acizii graşi esenţiali sunt necesari pentru o structură sănătoasă a membranelor celulare, mai ales a celulelor nervoase, fiind vitali pentru teaca de mielină (care izolează celulele nervoase). Uleiul de cânepă este deci recomandat în bolile în care se manifestă procesul de demielinizare, cum este scleroza multiplă, unde va reduce spasticitatea şi durerea neuropatică ca şi în alte afecţiuni neurologice soldate cu spasticitate; îmbunătăţeste funcţiile cognitive şi reduce frecvenţa ticurilor în sindromul Tourette. În cazurile de traumatisme craniene şi ischemie cerebrală, reduce tensiunea intracraniana şi potenţialul convulsiv post-traumatic.

Acţiune bronho-dilatatoare

Acţiunea sa bronho-dilatatoare de lungă durată face ca uleiul de cânepă să fie util şi în acest tip de afecţiune.

Osteoporoza

Osteoporoza, cu toate manifestările sale atât de supărătoare, durerile de spate, curbarea coloanei şi fragilitatea osoasă, depunerea calciului pierdut de sistemul osos la nivel renal, poate fi prevenită şi tratată printr-un consum constant de acizi graşi esenţiali care cresc absorbţia intestinală a calciului şi refac duritatea normală a sistemului osos.

Cancerul

Uleiul de cânepă atenuează efectele secundare ale chimioterapiei, crescând în mod semnificativ calitatea vieţii  bolnavilor de cancer care au urmat acest tip de tratament.

Modul de administrare al uleiului din seminţe de cânepă:

Uleiul se poate administra ca atare, în cantitate de 10-20 ml zilnic, sau în salate, cu paste sau orez, sau adăugat pe cartofii copți la cuptor.

Este hrănitor, oferind în același timp şi o savoare deosebită preparatelor la care îl adăugăm. Este important ca uleiul de cânepă să nu se încingă, de aceea este bine să fie adăugat direct în farfurie. (sursa: dr-catalin-luca.ro).


Dr. Alina Dicu: Despre Uleiul de cânepă

Uleiul din seminţe de cânepă presate la rece constituie un remediu unic pe pământ, având în compoziţe cei trei acizi graşi esenţiali, Omega 9, Omega 6 şi Omega 3. Asemenea vitaminelor, acizii graşi esenţiali nu pot fi sintetizaţi de corpul uman şi, de aceea, trebuie să-i obţinem din alte surse. Ei bine, uleiul din seminţe de cânepă este singurul care conţine acizii graşi Omega 6 şi Omega 3 în raportul magic de 3:1.

Dieta occidentală conţine un nivel ridicat de omega 6 (în defavoarea omega 3), ducând la dezechilibre ce predispun la numeroase boli. De aceea, uleiul de cânepă aduce multiple beneficii şi poate fi folosit în diverse situaţii. Unul dintre cele mai cunoscute efecte ale sale este acela de a scădea colesterolul mărit, prin accelerarea proceselor metabolice. Tonusul se îmbunătăţeşte, iar în organism grăsimile sunt arse mai repede, neavând timp să se depună pe pereţii arterelor. Numeroasele studii medicale făcute asupra uleiului de cânepă arată efectul său benefic asupra valorilor mari ale colesterolului şi trigliceridelor din sânge.

S-a observat, în paralel, şi ameliorarea hiperglicemiei. Pentru diabetici, indexul glicemic al seminţelor de cânepă decorticate este considerat mic datorită conţinutului scăzut de carbohidraţi. Seminţele sunt şi ele pline de elemente nutritive care moderează nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, 300 mg pe zi de acid gamma-linoleic alungă amorţeala şi înţepăturile picioarelor, simptome comune pentru diabetici.

Nu trebuie neglijat şi faptul că are un efect benefic asupra sistemului reproducător feminin, reducând simptomele premenstruale sau de la menopauză, dar şi asupra sistemului reproducător masculin, prevenind problemele prostatei.

De asemenea, acizii graşi prezenţi în uleiul de cânepă ajută la oxigenarea şi la hidratarea corectă a pielii, făcându-l util în eczeme, dermatite atopice, având, de asemenea şi efect antibacterian, antimicotic şi antiviral.

Tot ei îmbunătăţesc funcţionarea sistemului imunitar şi reglează flora intestinală, construind astfel o barieră naturală împotriva microbilor şi mărind capacitatea de recuperare a organismului.

Acizii graşi esenţiali sunt necesari pentru o structură sănătoasă a membranelor celulare, mai ales a celulelor nervoase, fiind vitali pentru scutul de mielină (cel care izolează celulele nervoase). Se recomandă şi pentru cei care suferă deja de procesul de demielinizare, cum ar fi bolnavii de scleroză multiplă.

Un raport optim de 3:1 între acizii graşi omega 6 şi omega 3 menţine şi cele mai fine vase de sânge curate şi astfel circulaţia periferică nu va fi îngreunată, înlăturând simptomul de “picioare grele”, atât de obişnuit la sfârşitul unei zile de muncă.


Mangalia News, 04.01.2018.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply