Ce aduce anul 2018. Salarii şi pensii majorate, vouchere de vacanţă şi amenzi de circulaţie plafonate

0
1123

VEȘTI BUNE! 2018 aduce schimbări majore pentru români. Salariul minim va creşte, iar contribuţiile sociale vor fi transferate de la angajator la angajat. Anul acesta vor creşte şi pensiile, dar şi indemnizaţiile pentru creşterea copilului. În 2018, salariații din instituțiile și autoritățile publice vor beneficia de vouchere de vacanţă, iar orele suplimentare vor fi recompensate cu zile libere. De la 1 ianuarie, impozitul pe venit va scădea la 10%, iar românii care pleacă din țară pentru mai mult de șase luni de zile vor trebui să anunţe, în prealabil, plecarea la Fisc, în caz contrar riscând să fie amendaţi. 2018 vine cu veşti bune și pentru şoferi. Chiar dacă salariul minim pe economie va fi majorat de la 1 ianuarie 2018, acest lucru nu îi mai afectează pe şoferi. Guvernul a decis să plafoneze punctul de amendă contravențională privind circulația pe drumurile publice la valoarea din 2017, chiar dacă salariul minim brut pe economie creşte de la 1 ianuarie 2018.

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se majorează la 1.900 lei lunar de la 1 ianuarie 2018

Guvernul a adoptat o hotărâre prin care stabilește că salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se majorează de la 1.450 lei la 1.900 lei lunar, începând cu data de 1 ianuarie 2018, în această sumă nefiind incluse sporuri și alte adaosuri.

Pentru un program complet de lucru de 166,666 ore în medie pe lună, în anul 2018, valoarea medie orară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă 11,40 lei/oră pentru cei 1.900 lei lunar.

“Asta înseamnă că anul viitor, salariul net care acum este 1.065 de lei va ajunge la 1.163 de lei pentru persoanele care nu au alte persoane în întreţinere. (…) Încerc să-i conving, încă o dată, pe toţi angajaţii că nu le va scădea netul în urma trecerii acestor contribuţii”, a explicat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Transferul contribuţiilor sociale la angajaţi de la 1 ianuarie

Guvernul va reduce, la 1 ianuarie 2018, numărul de contribuții sociale obligatorii pe care trebuie să le plătească angajatorii pentru propriii salariați, conform unui act normativ publicat vineri în Monitorul Oficial.

Din acest an, vor exista doar trei contribuții sociale obligatorii, față de șase, câte sunt acum, reiese din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

contribuția la pensii pentru condiții normale de muncă, în cotă de 25%, ce va fi în totalitate în sarcina salariatului:

– dacă este vorba de condiții deosebite de muncă, angajatorul va avea în sarcină o cotă suplimentară de 4% (deci 29% în total, salariat + angajator);

– dacă este vorba de condiții speciale de muncă, angajatorul va avea în sarcină o cotă suplimentară de 8% (deci 33% în total, salariat + angajator);

contribuția la sănătate, în cotă de 10%, ce va fi în totalitate în sarcina salariatului;

contribuția asiguratorie pentru muncă, în cotă de 2,25%, ce va fi în totalitate în sarcina angajatorului.

Pentru salariații care lucrează în condiții normale, se va datora CAS de 25%, însă dacă va fi vorba de condiții mai grele de muncă, se va datora CAS de 29% sau 33%. Cu alte cuvinte, angajatorul va datora CAS, împreună cu salariatul, numai când vine vorba de condiții mai grele de muncă.

Contribuția asiguratorie pentru muncă va fi formată din actualele contribuții pentru șomaj, concedii medicale, riscuri profesionale și creanțe salariale.

Voucherele de vacanţă, acordate tuturor angajaţilor din sistemul public de la 1 ianuarie 2018

Citiți articolul integral în telegrafonline.ro, 01.01.2018.


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply