„Naşterea Domnului – Crăciunul, cel mai important eveniment din istoria omenirii“

0
1306

farmec.ro
carturesti.ro%20

Cel dintâi praznic împărătesc cu dată fixă, în ordinea firească a vieţii Mântuitorului, este Naşterea, numită în popor şi Crăciunul, sărbătorit pe 25 decembrie. Aceasta este data naşterii cu trup a Domnului nostru Iisus Hristos.

„Naşterea Domnului este cel mai important eveniment din istoria omenirii, pentru că la acel moment cerul şi pământul se aflau în despărţire. Naşterea Domnului aduce înnoirea firii, este începutul mântuirii noastre, pentru că taina cea din veac ascunsă, acum se descoperă oamenilor. Îngerii o fac cunoscută şi fiul lui Dumnezeu devine fiu al Fecioarei, cel fără de început primeşte un început şi iată aşa se naşte ca om cel născut mai înainte de veci. Iată că veşnicia, prin Fiul lui Dumnezeu, se uneşte cu timpul ca timpul să fie sfinţit. Cu această ocazie, le urez tuturor celor ce sunt credincioşi, celor ce s-au pregătit pentru această sărbătoare să primească Naşterea Domnului cu bucurie. În casele dumneavoastră să fie lumină, pace, armonie, binecuvântare. Copiii să fie la părinţi, finii să fie la naşi, familiile să se unească, să se bucure de această sărbătoare. Începerea sărbătorii se face la Biserică. Sărbătoarea a început, de fapt, cu colindele şi icoana care a poposit în casele dumneavoastră. Faceţi acum sărbătoare şi în case şi în sufletele dumneavoastră. Să fie orice suflet şi orice inimă cu iertare şi bucurie. Să vă îmbrăţişaţi unii pe alţii, să lăsaţi şi să uitaţi orice greşeli ale semenilor şi iată Crăciunul, care este o sărbătoare a familiei, care i-a adus pe copii în casele dumneavoastră, care a adus colindătorii şi icoana, să aducă şi ieslea Betleemului în sufletul şi în inimile dumneavoastră. Crăciun cu bucurie, cu pace, cu belşug în suflete, în casă, în inimă şi pe masă şi toţi bucurându-ne să înţelegem, să simţim şi să cântăm cu biserica «Hristos s-a născut, să-L slăvim! Hristos s-a născut, să ne înălţăm sufletul către cer! Hristos s-a născut şi să-L păstrăm în suflete. La mulţi ani, tuturor!»”, a transmis IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

„Scutecele lui Iisus“, pe mesele creştinilor

De asemenea, de Crăciun, ca în orice zi de mare sărbătoare, familia trebuie să se adune în faţa mesei îmbeluşugate. Astfel, pe lângă tradiţionalele bucate din porc pregătite pentru masa de Crăciun, încă mai există obiceiul (păstrat şi acum de bătrâni) ca în seara premergătoare Ajunului, femeile să pregătească „scutecele lui Iisus”, numite şi „pelincile Domnului” sau „pelincile lui Hristos”, care sunt nişte turte cu nucă însiropate cu miere sau zahăr.

În Dobrogea, turtele pentru pelinci, din făină şi apă, se întindeau pe vremuri pe masa rotundă tradiţională cu trei picioare şi apoi se rumeneau pe plită. Între timp, un membru al familiei, de obicei un copil, pisa într-o covată mică din lemn miez de nucă, ce apoi era amestecat cu zahăr.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

„În Ajunul Crăciunului, înainte de a răsări soarele, gospodina aşeza pe fiecare turtă un strat de nucă, apoi stropea fiecare foaie cu un sirop făcut din apă şi zahăr, până la terminarea turtelor şi a nucilor pisate. Acest desert deosebit de aromat era dăruit colindătorilor care umblau cu «Bună dimineaţa la Moş Ajun», dar şi copiilor din casă.

În unele părţi din Moldova, turtele se umpleau cu spuma care rezulta din fierberea seminţelor de cânepă zdrobită cu zahăr, numită tradiţional julfă. Cânepa românească, folosită odinioară de ţăranii români în industria casnică textilă, nu se mai cultivă”, a explicat directorul Muzeului de Artă Populară, Maria Magiru. (cugetliber.ro, 22.12.2017).


 


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply