Impozite de 500% pentru hotelurile lăsate în paragină de THR și scoaterea de la naftalină a taxei de promovare turistică, ultimele decizii din 2017 ale consilierilor locali din Mangalia!

0
1679

Editia de Sud: Ultima ședință ordinară a acestui an, pe a cărei ordine de zi s-au aflat peste 40 de proiecte de hotărâre, s-a desfășurat, miercuri, 20 decembrie, într-o atmosferă mult mai calmă decât de obicei, chiar dacă au existat puncte de vedere diferite.

Printre cele mai importante inițiative care interesează contribuabilii s-au aflat stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru 2018, care vor rămâne la aceleași valori. Singurele modificări majore vizează taxarea cu până la 500% a mai multor unități de cazare aparținând SC THR Marea Neagră, al căror aspect dezolant imprimă stațiunii Saturn, dar nu numai, un aspect neplăcut privirii vizitatorilor care își petrec vacanțele în sudul litoralului.

Inițiativa primarului Radu Cristian a atras atenția conducerii societății care a venit în fața consilierilor locali pentru a-și pleda cauza în speranța obținerii unei păsuiri. Astfel, directoarea THR Marea Neagră, Narcisa Moșoiu a declarat că a desemnat o echipă formată din mai mulți muncitori care au ca misiune acoperirea fațadelor acelor hoteluri nerenovate cu plase, urmând ca în viitorul apropiat să fie reparate.

Aleșii nu au fost prea impresionați, lansând ideea luării unui angajament scris a conducerii societății cu privire la modernizarea unităților de cazare vizate. În funcție de stadiul de degradare în care se află, comisia Primăriei, care a evaluat hotelurile, a stabilit majorări ale impozitului cuprinse între 300 și 500% a impozitului.

Cum nu s-au lăsat convinși de rugămințile conducerii THR Marea Neagră, s-a trecut la vot, toate proiectele primind undă verde, astfel că societatea este bună de plată pentru toate restaurantele și hotelurile lăsate de ani buni în paragină.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Tot la capitolul taxe și impozite, grupul consilierilor PSD Mangalia a venit cu un amendament, propunând o diminuare a impozitului pe clădiri pentru persoanele juridice, de la 1,5% la 1,2%. Aleșii au declarat că această măsură se impune, având în vedere situația precară a economiei locale, întreprinzătorii din Mangalia confruntându-se cu mai multe probleme financiare. Solicitarea a fost respinsă de către consilierii PNL și UNPR, majoritari în Consiliu (11), astfel că proiectul a fost aprobat în forma sa inițială.

Cele mai ample discuții s-au purtat pe marginea reinstituirii taxei speciale de dezvoltare și promovare a turismului, care fusese anulată în urma atacării la instanța de contencios administrativ.

Viceprimarul Mangaliei, Dragoș Angelescu a prezentat o adresă semnată de Federația Patronatelor din Turismul Românesc care ar agrea o astfel de inițiativă.

În replică, alesul Nicolae Moroianu, vicepreședinte al FPTR a cerut, retragerea proiectului de pe ordinea de zi, ”întrucât nu se cunoaște nici destinația celor 6 miliarde de lei strânse în urma colectării vechii taxe de promovare”.

De asemenea, consilierul local Paul Foleanu a atras atenția că în ceea ce privește această taxă de promovare, există probleme de legalitate. ”V-am atras atenția de la început, domnilor inițiatori. Vă semnalez din nou faptul că, în primă instanță Tribunalul Constanța a stabilit că regulamentul de anul trecut este nelegal, la fel și această taxă. Se putea lua modelul de la Constanța, unde nu au existat probleme, dar observ că s-a mers pe aceeași cale greșită”, a declarat Paul Foleanu.

Același consilier PSD s-a declarat nemulțumit și de lista eenimentelor pentu anul viitor pe care o consideră ambiguă.

”Evenimentele nu sunt bugetate, și nici nu se prevede exact ce anume se va organiza. De exemplu, la turismul ecumenic, cine și când se plimbă cu autocarele la mănăstiri? Ce presupune Ziua pensionarului? În opinia mea, pentru fiecare eveniment, trebuie să existe hotărâri distincte. A aproba o listă, fără să fie indicată sursa de finanțare și valoare bugetului, nu are logică. Probabil, un viitor control al Curții de Conturi va stabili că banii au fost nelegal cheltuiți! Care este graba? De ce trebuie aprobată astăzi?”, a spus Paul Foleanu.

Dar cum majoritatea este cea care decide, și această listă de evenimente viitoare a trecut la vot, primind undă verde.

Tot în cadrul ședinței de Consiliu, au mai fost votate proiecte care vizează aprobarea și cuantumul burselor acordate elevilor, rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli, dar și costul mediu lunar de întreținere și valoarea contribuției de întreținere pentru persoanele asistate în cadrul Căminului de Bătrâni Mangalia. (editiadesud.ro. Foto: arhivă).


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply