Povestea românului ajuns campion mondial la navomodelism la 28 de ani. „Nu mă grăbesc, vreau să iasă ceva deosebit“

0
1916

Adevărul: Constănţeanul Costinel Bîlcă a început la vârsta de 6 ani să construiască navomodele, inspirat de tatăl său, fost marinar. La 28 de ani, a ajuns maestru emerit în acest sport, devenind, totodată, şi campion mondial la o disciplină puţin cunoscută în ţara noastră.

Drumul lui Costinel Bîlcă (38 de ani) spre titlul de campion mondial în domeniul navomodelismului a început de la vârsta de 6 ani, când îl urmărea pe tatăl său făcând nave miniaturale pe care le vindea în port.

„Tata era marinar şi făcea machete acasă şi pe vapor pe care le vindea apoi prin port. Practic, am furat meserie de la el. Mă gonea de la masa lui de lucru ca să nu mă tai sau să mă accidentez, spunându-mi că sunt prea mic şi nu pot să fac ce face el“.

Dar curiozitatea copilului a învins. A început să construiască macheta unui iaht. Erau câteva pe vremea aceea în Portul Tomis, iar el le studia formele. Ca materie primă folosea celuloza pe care o utilizau muncitorii la construcţia blocurilor în Constanţa. Văzând pasiunea lui, părinţii au decis să-l înscrie la Clubul Elevilor din Constanţa, unde era o secţie de navomodelism, locul unde Costinel începe să lucreze cu lemnul şi învaţă să-şi facă un plan al machetei.

În anul 2005, era militar angajat la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“, având gradul de caporal, iar unul dintre posturile de pază pe care le executa era lângă atelierul de navomodele. „Mă tot uitam pe geam în atelier să vad ce fac şi ce au acolo. Am adus câteva lucrări de acasă, am fost apreciat de profesori, iar după aceea am început să lucrez şi la atelierul Academiei. Făceam machete ale Navei Şcoală ”Mircea”, pe care le foloseau la protocol“, îşi aminteşte Costinel.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Citeste mai mult: adev.ro/p0p79a Un articol semnat de Călin Gavrilaş.


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply