FOTO Cum trebuie construită casa de vis de la ţară. Ghidul profesionist întocmit de arhitecţi după cercetări în Dobrogea

0
2960

farmec.ro
carturesti.ro%20

O echipă de arhitecţi a realizat un ghid gratuit pentru locuinţele tradiţionale, vechi şi noi, din Dobrogea, care să respecte specificul local.

O echipă de arhitecţi constănţeni a realizat, prin consultarea cu un etnograf, un ghid în trei volume despre arhitectura tradiţională a Dobrogei.

Ei au cutreierat satele din Constanţa şi Tulcea documentând felul în care trebuie să arate casele, în funcţie de zone – Delta Dunării, Centrul Dobrogei şi Munţii Măcinului, Dobrogea de sud.

Specifică Dobrogei este chiar componenţa colectivului de specialişti care au elaborat lucrarea, acesta fiind format din români, tătari, ruşi-ucraineni şi aromâni.

Sfaturile arhitecţilor

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Ghidul care conţine detalii, soluţii şi recomandări poate fi descărcat gratuit de pe site-ul Ordinului Arhitecţilor din România – filiala Dobrogea (www.oardobrogea.ro). În îndreptar suntem sfătuiţi cum să concepem planul casei de vis de la ţară.

Ca idee, păstraţi specificul local şi refolosiţi tot ce puteţi de la casele vechi. Salvaţi şi recondiţionaţi materiale de construcţie (piatră, cărămida, lemnul), piese de mobilier, de tâmplărie, de interior sau de exterior (o cişmea, fântâna, un ceas solar, obloane, ferestre, uşi, sobe, un felinar vechi etc), pentru că farmecul lor este de neegalat.

Lăsaţi mult spaţiu liber în curte, cel puţin 60% din teren. Nu ridicaţi „la stradă“ construcţiile voluminoase care obturează vederea şi strică peisajul. Încadraţi armonios în ansamblu extinderea unei case, dar nu extindeţi pe verticală o casă cu valoare istorică, deoarece modifică proporțiile și complică sistemele de la nivelul acoperișului.

Citeste mai mult: adev.ro/p0mcpu (Un articol semnat de Sinziana Ionescu, 08.12.2017).


 


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply