99 de ani de la Marea Unire a românilor, sărbătoriți la Mangalia, de Ziua Bucovinei (galerie foto)

0
2927

Anul acesta se împlinesc 99 de ani de la Marea Unire a Românilor, înfăptuită la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918. Autoritățile și diverse instituții și asociații din întreaga țară au demarat deja pregătirile pentru a marca, anul viitor, Centenarul Marii Uniri a Românilor. Așadar, în perioada următoare vor fi organizate diverse manifestări cultural-științifice, prin care se va sărbători ziua împlinirii dorinței de veacuri a românilor, aceea de a trăi într-un stat național, suveran, independent și unitar.

Fiind cea mai importantă zi din istoria românilor, noi sărbătorim, la 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Dar, de-a lungul timpului, Ziua Națională a României s-a sărbătorit la date diferite. Astfel, din anul 1867 și până în anul 1947 s-a sărbătorit la 10 mai, această zi reprezentând data la care, în anul 1866, Principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen devenea domnitorul României. În perioada 1948 – 1989, Ziua Națională a României s-a sărbătorit la 23 august, această dată fiind legată de ziua în care, în anul 1944, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, țara noastră a întors armele împotriva Germaniei hitleriste. Începând cu anul 1990, Ziua Națională a României se sărbătorește la 1 Decembrie, amintind de anul 1918, când, la acea dată, se desăvârșea unitatea națională a românilor.

Prima unire politică a Țării Românești, Moldovei și Transilvaniei a fost de scurtă durată și s-a realizat în timpul domnitorului Mihai Viteazul, în anii 1599 – 1600. După două secole și jumătate, în ziua de 5 ianuarie 1859, colonelul Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 a fost ales domnitor și în Țara Românească. Astfel, prin dubla sa alegere, s-a realizat primul pas al unirii celor două Principate Române: Moldova și Țara Românească. Deși domnia sa a fost de scurtă durată, de doar șapte ani, în acea perioadă s-au pus bazele statului modern român. […]

De Ziua Bucovinei, activitate cultural-științifică dedicată sărbătoririi marii uniri a românilor Această importantă zi din istoria românilor a fost marcată la Mangalia, în după-amiaza zilei de 28 noiembrie 2017 – Ziua Bucovinei, de reprezentanții Asociației Cultul Eroilor Mangalia, Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Mangalia, Asociației de Balcanistică și Slavistică din România și Colegiului Economic Mangalia, care au organizat un simpozion intitulat: 99 DE ANI DE LA MAREA UNIRE A ROMÂNILOR. Cu acest prilej, le-am vorbit elevilor Colegiului Economic, precum și reprezentanților asociațiilor și instituțiilor menționate, despre evenimentele istorice care au avut ca rezultat desăvârșirea unității naționale a românilor, la 1 Decembrie 1918.

Despre implicarea scriitorilor români în actul Marii Uniri a vorbit prof. Emil-Corneliu Ninu, fost elev și profesor la Colegiul Economic Mangalia. Trecerea în revistă a unor poeți, prozatori, dramaturgi și critici literari, care au parcurs „pe viu” momentele istorice ale actului realizării României Mari, a însemnat punctarea unor clipe unice din viața lor, care le-au marcat definitiv toată existența, așa cum o demonstrează operele lor. Astfel, au fost amintiți: George Topîrceanu, Camil Petrescu, Mihail Sadoveanu, Vasile Voiculescu, Lucian Blaga, Liviu Rebreanu, Alexandru Sahia, Mihail Sorbu și Perpessicius.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Totodată, s-a referit și la jertfa poporului nostru în acest război, care a avut, drept consecință, necesitatea creării unor orfelinate, care i-a găzduit pe cei 360.728 copii rămași fără părinți, în marea lor majoritate „plugari”. Un astfel de orfelinat a fost „Olga M. Sturdza” din Mangalia, despre care se cuvine a se ști mai multe de către locuitorii Mangaliei, după cum a menționat prof. Emil-Corneliu Ninu – președintele Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Mangalia.

Alături de elevi, au fost prezenți la simpozion: directorul Colegiului Economic Mangalia – prof. Simona Ciobănel, prof. documentarist Ibolya Negoiță, prof. Roxana Curcan – președintele Asociației Cultul Eroilor Mangalia, prof. Nelida Rașid, prof. Amet Nebie, prof. Nicoleta Nicolaescu, prof. Andreea Bodnărescu și prof. Mihai Octavian Sandu.

La mulți ani, români! La mulți ani, România!

Sorin Marcel Colesniuc, cercetător științific, doctor în Istorie.

(Articolul integral, în ziuaconstanta.ro).


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply