Primăria Mangalia modernizează peste 100 de străzi. Banii, obţinuţi din împrumut

0
871

Cuget Liber: Consiliul Local Mangalia a aprobat, în cadrul ultimei şedinţe, proiectul de hotărâre privind contractarea unei finanţări rambursabile pentru realizarea lucrărilor de modernizare a peste o sută de străzi din Mangalia, a Casei de Cultură şi a cinematografului „Pescăruş”.

În acest sens, reprezentanţii Primăriei Mangalia au stabilit că, pentru realizarea investiţiei este necesar un împrumut de peste 60 milioane de lei, pe o perioadă de 12-15 ani, astfel încât să nu existe nicio presiune asupra bugetului local.

Legat de acest subiect, primarul Mangaliei, Cristian Radu, a adus câteva argumente în cadrul şedinţei Consiliului Local.

„Investiţia în infrastructura publică este primordială, dacă dorim dezvoltare economică. Am făcut permanent demersuri de găsire a unor surse alternative de finanţare, cum ar fi bani europeni sau fonduri guvernamentale”, a explicat edilul Mangaliei. Totodată, el a spus că fondurile proprii ale bugetului local nu sunt suficiente pentru investiţiile în infrastructură.

„Potrivit unui calcul simplu, o stradă nu poate fi asfaltată niciodată din banii încasaţi din taxele şi impozitele plătite de locuitorii acelei străzi. De aceea, orice primărie are nevoie de surse externe, cum ar fi fonduri UE, guvernamentale sau împrumuturi”, a explicat primarul Mangaliei.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Edilul Cristian Radu a mai precizat că axele europene de finanţare s-au deschis anul trecut şi s-au depus deja câteva proiecte, aflate în perioada de evaluare, în vederea finanţării.

„Oraşul nostru are nevoie de investiţii astăzi, nu mâine, şi stă în puterea noastră, a Consiliului Local, a cetăţenilor, de fapt, să le facem în termene scurte, rezonabile. Mangalia nu este la primul împrumut contractat, având deja în derulare un credit din anul 2006. Mai mult, Municipiul Mangalia a fost unul dintre pionierii finanţării investiţiilor prin împrumut cu obligaţiuni, emiţând în anul 2001 obligaţiuni pentru amenajarea aleii pietonale aferentă falezei în zona sudică a zonei urbane şi pentru demararea lucrărilor de construire a sălii de sport a Liceului Callatis. Împrumutul nu va avea un impact negativ asupra locuitorilor, nu vor creşte taxele şi impozitele locale”, a mai subliniat primarul Mangaliei.

De partea cealaltă, opoziţia a reclamat că, prin acest împrumut, primarul şi consilierii PNL au amanetat viitorul copiilor din Mangalia. În plus, ei au anunţat că se continuă strângerea de semnături pentru organizarea unui Referendum prin care se speră ca edilul Cristian Radu să fie demis din funcţie, demers iniţiat de consilierul local Nicolae Moroianu, de la ALDE.

cugetliber.ro, Joi, 28.09.2017. Articol semnat de Carmen Mocanu.


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply